Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Cumartesi Anneleri davası | Duruşma öncesi 14 kişi gözaltına alındı, bir sonraki duruşma 3 Şubat 2023’te

Cumartesi Anneleri’nin Galatasaray Meydanı’nda 25 Ağustos 2018’deki 700. hafta buluşmasında gözaltına alınan 46 kayıp yakını ve hak savunucusu hakkında açılan davanın beşinci duruşması yapıldı. Duruşma öncesi adliye önünde arbede yaşandı, 14 kişi gözaltına alındı. Mahkeme heyeti bir sonraki duruşmayı 3 Şubat 2023’e erteledi.

Cumartesi Anneleri’nin Galatasaray Meydanı’nda 25 Ağustos 2018’deki 700. hafta buluşmasında gözaltına alınan 46 kayıp yakını ve hak savunucusuna “kanuna aykırı toplantı ve yürüyüşlere silahsız katılarak ihtara rağmen kendiliğinden dağılmama” suçlamasıyla açılan davaya, Çağlayan’daki İstanbul Adliyesi 21. Asliye Ceza Mahkemesi’nde devam edildi. Duruşmayı CHP İstanbul İl Başkanı Canan Kaftancıoğlu, CHP İstanbul Milletvekili Ali Şeker ile HDP İstanbul Milletvekili Oya Ersoy da takip etti.

Duruşma öncesi adliye önünde yapılmak istenen basın açıklaması Kağıthane Kaymakamlığı tarafından “genel güvenlik ve asayiş yönünden sakınca oluşturduğu” gerekçesiyle yasaklandı.

14 kişiye gözaltı

Bunun üzerine adliye önünde toplanan hak savunucularına polis müdahale etti, 14 kişi gözaltına alındı.

Gözaltına alınanların isimleri şöyle: Gözaltında kaybedilen Hayrettin Eren’in kardeşi DİSK Basın-İş Genel Başkanı Faruk Eren, SOL Parti Parti Meclisi Üyesi Alper Taş, Avukat Meriç Eyüboğlu, Avukat Efkan Bolaç, İnsan Hakları Derneği (İHD) İstanbul Şubesi Başkanı Gülseren Yoleri, Yalçın Köse, Uğur Tuncer, Murat Akbaş, Leman Yurtsever, Ümit Sezer, Burcu Bingöllü, Cihan Uyanık, Sercan Sinecan ve Nevroz Tosun.

Gözaltına alınanlar arasında bulunan avukatlar serbest bırakıldı.

Gazeteciler ile polis arasında arbede

Gazeteciler ile polis arasında da arbede yaşandı. Gazeteci Meral Danyıldız polis tarafından darp edildi.

Adliyenin önünde yaşanan arbedenin ardından duruşma devam etti. Avukat Eren Keskin, adliye önünde yaşanan müdahaleyi anlatırken Hâkim Aybeniz Karaaslan Çelik, “Dışarıdaki olay yargılanmanın dışında” dedi.

Hâkim Çelik, “Buraya gelip ‘Biz küstük, savunma yapmak istemiyoruz’ diye bir şey yok. İfade vermeyenler bir dahaki duruşmaya zorla getirme kararıyla getirilecekler” diye devam etti.

Yargılananların kimlik tespiti yapıldı. Beyan vermesi talep edilenler, adliye önünde yaşananlar nedeniyle bu duruşmada savunma yapmayacaklarını söyledi.

Ara kararın ardından yargılananlara beyanlarını hazırlamaları için süre verildi. Duruşmada bulunamayanlar ihtar edildi, suç duyurusunda bulunma talebi ve Van Barosu’nun davaya katılma talebi ise reddedildi.

Mahkeme heyeti duruşmayı 3 Şubat 2023, saat 14:00’e erteledi.

700. kez bir araya gelmişlerdi

“Kayıplar bulunsun, failler yargılansın” talebiyle 1995’ten itibaren her cumartesi Galatasaray Meydanı’nda bir araya gelen kayıp yakınları, 25 Ağustos 2018’de 700. kez buluşmak istedi fakat polis engeli ile karşılaştı. Kayıp yakınları, hak savunucuları ve destekçilerin de aralarında olduğu 46 kişi gözaltına alındı.

O günden beri Galatasaray Meydanı’nda toplanmaları engellenen Cumartesi Anneleri, 700. haftada karşılaştıkları engelin ardından İHD İstanbul Şubesi’nin önünde ve koronavirüs salgınının ardından çevrimiçi açıklamalarını okuyor ve “Kayıplarımızla buluşma mekanımız olan Galatasaray’dan vazgeçmeyeceğiz” diyor.

46 kişi hakkında İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı Terör Suçları Soruşturma Bürosu’nca hazırlanan iddianamede, 699 hafta boyunca gerçekleştirilen eylem “izinsiz” olarak tanımlandı.

Sanıkların “toplanmaya izin verilmeyeceği, eylemin kanunsuz olduğuna dair uyarı yapılmasına rağmen dağılmamaları üzerine gözaltına alındıkları” öne sürüldü.

İddianamede, sanıkların 2911 sayılı Toplantı ve Gösteri Yürüyüşleri Kanunu’nun 32/1. maddesince altı aydan üç yıla dek hapis cezası ile cezalandırılmaları istendi.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.