Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

CHP, Bolu Belediye Başkanı Tanju Özcan’a bir yıl geçici çıkarma cezası verdi

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Yüksek Disiplin Kurulu, cinsiyetçi yorum ve sözleri nedeniyle kesin ihraç istemiyle disipline sevk edilen Bolu Belediye Başkanı Tanju Özcan için bugün bir kez daha toplandı. Kurul, Özcan hakkında bir yıl geçici çıkarma cezası verilmesine oybirliğiyle karar verdi.

Göçmen karşıtı politikalarıyla sık sık gündeme gelen Bolu Belediye Başkanı Tanju Özcan, belediye meclisi toplantısında yaşanan bir olayın ardından, cinsiyetçi yorum ve sözleri nedeniyle, “tedbirli” olarak ve “kesin ihraç” talebiyle, Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Yüksek Disiplin Kurulu’na (YDK) sevk edilmişti. Cinsiyetçi yorum ve sözleri nedeniyle kesin ihracı istenen Özcan için CHP YDK bugün (26 Eylül) bir kez daha toplandı. Kurul, Özcan’a oybirliğiyle bir yıl geçici çıkarma cezası verdi.

Kurul son toplantısını 22 Ağustos’ta yapmış, toplantı Özcan’ın dosyasının çok yönlü incelenmesi için 26 Eylül’e ertelenmişti. Özcan, parti kurallarıyla bağdaşmayan tutum ve davranışları nedeniyle disipline sevk edilmişti.

Tanju Özcan’ın disipline sevk edilmesine yol açan olay

Bolu Belediye Başkanı Tanju Özcan, 16 Mayıs’ta belediye meclisindeki oylama sırasında el kaldıran AKP’li üye Hacer Çınar’a “Bana niye el sallıyorsunuz, ben evli barklı adamım, ayıp oluyor” demişti. Bu sözlerin ardından Çınar, Bolu 1. Aile Mahkemesi’ne başvurarak Özcan hakkında “koruma tedbiri kararı” aldırmıştı. Özcan’ın bu sözleri ve kendisini protesto edenlere gösterdiği tepkiler, disipline sevk gerekçesi olarak gösterildi.

Video: Bolu Belediye Başkanı Tanju Özcan CHP’den ihraç edilecek mi? Bolu halkı Özcan için ne düşünüyor?

YDK, daha önce de uyarı cezası vermişti 

Özcan’ın CHP YDK’den daha önce uyarı cezası almasına neden olan söylemi ise 1 Eylül 2021’de katıldığı YouTube programında anlattığı anısıydı. Özcan, “Bir tesettürlü bayan geldi. ‘Tanju bey bir konu var konuşabilir miyiz’ dedi. Ben de ‘Hemen Ankara’ya dönmem lazım. Özel değilse burada konuşabilir misiniz?’ dedim. ‘Benim bebeğim olmuyor, bana yardımcı olabilir misiniz’ dedi… Hanımefendi dedim ben size nasıl yardımcı olabilirim o konuda… Meğer kadıncağız tüp bebek tedavisi görmek istiyormuş…” demişti.

Tartışma yaratan kararları

Göreve geldikten sonra mültecilere ayni ve nakdi yardımı kesen Özcan, 26 Temmuz 2021’de, şehirde yaşayan yabancı uyruklu kişilerin su faturası ve katı atık vergisi ücretlerine 10 kat zam uygulanacağını duyurmuştu. 

Parti yöneticileri, Özcan’ın görüşlerinin kendisini bağladığını ve su gibi temel yaşam hakkının engellenmesinin parti politikası ile taban tabana zıt olduğunu açıklamıştı. 

Bolu Cumhuriyet Başsavcılığı, 28 Temmuz 2021’de, Özcan hakkında “görevi kötüye kullanma” ve “nefret ve ayrımcılık” suçlamalarıyla soruşturma başlatmıştı.

“Hiçbir partinin teklifine açık değilim”

Özcan 15 Haziran’da yaptığı açıklama sırasında, kararın partiden ihraç yönünde çıkması halinde başka bir partiye geçmeyeceğini de belirterek şunları söylemişti:

“Benim hakkımda ihraç kararı verilirse Cumhuriyet Halk Partisi ile sadece hukuki bağım kopar. Gönül bağım devam eder. ‘Herhangi bir partiye gidecek misin?’ soruyorlar. Hayır öyle bir düşüncem yok, aklıma bile gelmez. Hukuki bağım kesilirse bağımsız olarak devam ederim. Zaten hiçbir partinin teklifine açık değilim.”

Özcan, 2011’den 2019’a kadar CHP’nin Bolu milletvekili olmuş ve 31 Mart 2019 yerel seçimlerinde Bolu Belediye Başkanlığı’na aday olarak milletvekilliğinden istifa etmişti. 

İdari para cezası

Bolu Belediyesi Meclisi’nde bütçe görüşmelerinde, yabancıların yabancılarla evlenmesi halinde ödeyecekleri nikah ücretinin 100 bin lira ve suyun metreküpünün yabancılar için 2,5 dolar olarak belirlenmesine, 22 Kasım 2021’de oyçokluğuyla karar verilmişti. Bolu İdare Mahkemesi, 1 Ocak 2022’de uygulamaya yönelik yürütmeyi durdurmuştu. Türkiye İnsan Hakları ve Eşitlik Kurumu (TİHEK), Bolu Belediyesi’nin yabancılara yönelik su ve nikah ücretlerinde farklı tarife uygulanmasına ilişkin kararında “ayrımcılık yasağı” ihlali yapıldığına hükmetmiş ve belediyeye 40 bin lira idari para cezası verilmişti.

Nefret ve ayrımcılık suçlamasıyla soruşturma

Bolu Belediyesi’nin 18 Mayıs 2022’deki “Geçici sığınmacılara son çağrı” başlıklı Türkçe ve Arapça yazılı ilanlarıyla ilgili de savcılık, Özcan hakkında “nefret ve ayrımcılık” suçlamasıyla soruşturma başlatmıştı. İlanlarda “Türk Milleti kıt kaynakları ile size yıllardır sahip çıkıyor. Geldiğiniz gibi gitme zamanınız geldi. Artık istenmiyorsunuz, dönün ülkenize” yazıyordu.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.