Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Bosna-Hersek’te seçim sonuçları açıklandı, İzzetbegoviç’in oğlu kaybetti

Bosna-Hersek’te dün (2 Ekim) yapılan genel seçimlerde resmi olmayan sonuçlara göre devlet başkanlığı konseyinin Boşnak üyesi Denis Becirovic, Hırvat üyesi Zeljko Komsic ve Sırp üyesi de Zeljka Cvijanovic olarak belirlendi.

Bosna-Hersek’te halk dün (2 Ekim) sandık başına gitti. Yaklaşık 3,4 milyon kişinin yüzde 35’i oy kullanırken ülke genelindeki 5 bin 903 sandık merkezinde ve yurtdışındaki büyükelçiliklerde oy sahtekârlığı yapıldığı iddia edildi. Yaklaşık 90 partinin yarıştığı seçime 17 bağımsız aday ve 38 koalisyon katıldı.

Resmi olmayan sonuçlara göre devlet başkanlığı konseyinin Boşnak üyesi Denis Becirovic, Hırvat üyesi Zeljko Komsic ve Sırp üyesi de Zeljka Cvijanovic oldu.

Becirovic, “Zafer sarhoşluğunun zamanı değil. Bosna-Hersek’te ihtiyaç sahibi çok sayıda insan var. Onlar için ne zaman hayat şartları düzelir o zaman kutlamak için bir sebebimiz olur” diye konuştu.

Bosna-Hersek’in ilk cumhurbaşkanı Aliya İzzetbegoviç’in oğlu olan Demokratik Eylem Partisi’nin (SDA) adayı Bakir İzzetbegoviç oyların yüzde 39’unu aldı. AKP Genel Başkanı ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, daha önce İzzetbegoviç’e destek vermişti.

Neler oluyor?

Bosna-Hersek’te, Sırp liderlerinin ayrılıkçı politikaları nedeniyle 1990’lardan bu yana en büyük siyasi kriz yaşanıyor. Ülke üçlü cumhurbaşkanlığı sistemi olarak da bilinen sembolik sisteme göre yeni liderlerini belirliyor.29 Şubat-1 Mart 1992’de düzenlenen referandumla eski Yugoslavya’dan ayrılarak bağımsızlığını ilan eden Bosna Hersek’te Sırp, Boşnak ve Hırvatlar kurucu halklar olarak tanınıyor.

Üç halk arasında değişen sistem

Ülke şimdilerde Sırpların çoğunlukta olduğu Sırp Cumhuriyeti ve Boşnaklar ile Hırvatlar tarafından paylaşılan federasyon olmak üzere iki özerk bölgeden oluşuyor. Toplam 14 hükümet ve 136 bakanın görev yaptığı ülkede; devlet başkanlığı koltuğunun Boşnaklar, Hırvatlar ve Sırplar arasında değişmesi gerekiyor.

Kaynak: AP / Euronews

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.