Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Erdoğan ve Putin arasında dört ayda dördüncü görüşme: “Türkiye’yi en büyük doğalgaz merkezi yapma niyetimizi bildirdik”

Kazakistan’ın başkenti Astana’daki Asya’da İşbirliği ve Güven Artırıcı Önlemler Konferansı Zirvesi’nde bir araya gelen AKP Genel Başkanı ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, ortak basın toplantısı düzenledi. Basın toplantısında Putin, “Türkiye’yi en büyük gaz merkezi yapma niyetimizi bildirdik” dedi.

AKP Genel Başkanı ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Kazakistan’ın başkenti Astana’da düzenlenen Asya’da İşbirliği ve Güven Artırıcı Önlemler Konferansı Zirvesi’nde Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ile bir araya geldi.

“Türkiye’de büyük bir ikmal merkezi kurabiliriz”

Görüşme sonrası ikilinin gerçekleştirdiği ortak basın açıklamasında Putin, “Türk Akım’da sabotaj yapmayı planlıyorlardı ama önledik. Türk Akım herhangi bir kesintisi olmadan çalışmaya devam ediyor” dedi. Putin ayrıca, Türkiye’nin Avrupa’ya gaz tedarilindeki en güvenilir liman olduğunun altını çizerek, “Diğer konularda çalışmalar devam ediyor. Ticaret hacmimiz artıyor. Türkiye’yi en büyük doğalgaz merkezi yapma niyetimizi bildirdik. Türkiye’de büyük bir ikmal merkezi kurabiliriz” diye konuştu.

Doğalgaz fiyatlarındaki artışa da değinen Putin, yeni kurulacak ikmal merkezinin doğalgaz fiyatlarında belirleyici olabileceğini de aktardığı konuşmasına şöyle devam etti:

“Doğalgaz fiyatları şu anda zirvede.Türkiye’de bir merkez önerisinde gaz fiyatları siyasi imalar olmadan belirlenebilir. Beraber oluşturabileceğimiz bu gaz merkezi, sadece bir tedarik alanı olarak değil, aynı zamanda bir fiyat belirleme alanı olarak da çalışabilir çünkü fiyatlandırma çok önemli bir konu. Gaz fiyatları şu anda çok yüksek ve biz sizinle fiyatları, herhangi bir siyasi gölge olmadan, normal pazar fiyatları seviyesinde sakin bir biçimde regüle edebiliriz.”

Putin, ikili görüşme öncesi dün (12 Ekim) yaptığı açıklamada, Türkiye’de önemli bir ikmal merkezi kurulabileceğini söylemişti.

“Tahıl mutabakatını güçlendirerek sürdürmeliyiz”

Astana’daki görüşme öncesinde konuşan Cumhurbaşkanı Erdoğan ise Akkuyu Nükleer Santrali’nin birinci türbininin önümüzdeki yılın başlarında açılmasının farklı bir ses getireceğini söyledi. Erdoğan şöyle devam etti:

“Sinop ile ilgili de bir adım atılabilirse bu farklı bir çarpan etkisi yapacaktır. Tahıl mutabakatını güçlendirerek sürdürmeliyiz.”

İkili görüşmede Rusya-Ukrayna savaşı, enerji krizi ve tahıl koridorunun genişletilmesi konuşuldu. Putin ile Erdoğan en son geçen eylül ayında Özbekistan’ın Semerkant şehrinde bir araya gelmişti. İki lider, ağustos ve temmuz aylarında da yüz yüze görüşmüştü.

Kaynak: BBC Türkçe

Derleyen: Burak Siperli

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.