Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Tüm yönleriyle “sansür” yasası | Utku Çakırözer, Sarphan Uzunoğlu ve Veysel Ok değerlendirdi: “Toplum için sosyal medya özgürlük alanı değil, risk alanı olacak”

Kamuoyunda “sansür” yasası olarak bilinen “Basın Kanunu ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi” ne içeriyor, 29. madde neleri kapsayacak, seçim dönemine girerken madde gazetecileri nasıl etkileyecek? NewsLabTurkey Araştırma Koordinatörü Sarphan Uzunoğlu, Cumhuriyet Halk Partisi Milletvekili Utku Çakırözer ve Medya ve Hukuk Çalışmaları Derneği Eş-Direktörü Avukat Veysel Ok anlattı.

Kamuoyunda “sansür yasası” olarak bilinen “Basın Kanunu ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi” Türkiye Büyük Millet Meclisi’nde, tartışmalı oturumların ardından kabul edildi. Kanun 40 maddeden oluşuyor ama en tartışılanı 29. Madde:

“Halk arasında endişe, korku veya panik yaratmak saikiyle, ülkenin iç ve dış güvenliği, kamu düzeni ve genel sağlığı ile ilgili gerçeğe aykırı bir bilgiyi, kamu barışını bozmaya elverişli şekilde alenen yayan kimse, bir yıldan üç yıla kadar hapis cezası ile cezalandırılacak.”

Yasa, Adalet ve Kalkınma Partisi ve Milliyetçi Hareket Partisi milletvekillerinin oylarıyla kabul edildi. Oylamanın ardından bu vekiller hep birlikte bir hatıra fotoğrafı da çektirdi.

Bu yasadan sadece gazeteciler ve sosyal medya kullanıcıları mı etkilenecek? Avukat Veysel Ok, Türkiye’de iktidarın bilgi tekeli dışında bilgi yayan ve bilgi paylaşan herkesin bu kanun sonrası yargılanma olasılığının yüksek olduğunu söyledi.

NewsLabTurkey Araştırma Koordinatörü Dr. Sarphan Uzunoğlu, oto-sansürün tetikleneceğini, insanların bir paylaşım yaparken çok daha dikkatli olacağını söyledi ve artık toplum için sosyal medyanın bir özgürlük alanı değil, risk alanı olduğunu belirtti.

2023 seçimlerine doğru getirilen bu yasa neleri beraberinde getiriyor, muhalefet şimdi ne yapacak? CHP Milletvekili Utku Çakırözer, özellikle 29. maddeyi Anayasa Mahkemesi’ne taşıyacaklarını söyledi.

Bir de 34. madde var. Bu madde sosyal medya şirketleriyle ilgili. Madde şunu diyor: “Sosyal medya şirketlerinin muhataplığı artırılabilir ve olağanüstü durumlarda sosyal medya şirketleriyle beraber tedbir alınabilir.”

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.