Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Akademik yalnızlığa çözüm: “Benimle Çalış” topluluğunun öğrencileri internette bir araya gelerek ders çalışıyor

Doktora ve yüksek lisans öğrencilerinin tez yazma süreçlerinde yaşadıkları zorluklara karşı bir çözüm olarak geliştirilen “Benimle Çalış” topluluğu, aday öğrencileri, mesajlaşma ve dijital dağıtım platformu Discord üzerinden bir araya getiriyor. Lisansüstü öğrencilerine yardımcı olabilecek çeşitli verilerin ve kaynakların paylaşılıp ortak erişime sunulacağı kanallar, görüntülü ve sesli çevrimiçi çalışma odaları ve sohbet odalarıyla “Benimle Çalış”, tez sürecinde ve öncesinde yaşanan motivasyon sorunlarını aday öğrencilerin bir araya gelmesiyle çözmeyi vaat ediyor. Medyascope’a konuşan proje kurucusu ve Galatasaray Üniversitesi doktora adayı Tuğba Görgülü şimdiden 300’den fazla başvuru aldıklarını ve ilk alımlarını pazar günü (16 Ekim) yaptıklarını söyledi.

Görgülü akademik yalnızlığı şöyle anlattı:

“Doktoraya başladığım zaman ‘akademik yalnızlık’ olarak ifade edilen ve bu süreci deneyimleyen pek çok kişinin yaşadığı şeyi ben de yaşadım. Akademik yalnızlık ne? Eve geliyorsunuz. Bir şeyler okumanız lazım. Belki okuma sürecinde değil ama ödev yazma sürecinde, araştırma yapma sürecinde, fikirlerinizi paylaşma sürecinde yalnızlık yaşıyorsunuz. Ödevlerinizi, araştırmalarınızı bir ortaklıkla yapamadığınız, fikirlerinizi tartışamadığınız bir ortamın içinde kendinizi buluyorsunuz ve bu durum kişinin motivasyonunu etkileyebiliyor.”

Galatasaray Üniversitesi Medya ve İletişim Çalışmaları doktora adayı Tuğba Görgülü, 2017 yılında doktoraya başladığında lisansüstü öğrencilerinin tez yazma süreçlerinde yaşadığı sorunlara çok benzer sorunlarla karşılaştıktan sonra kendisini motive edecek yollar aramaya başladı.

Tuğba Görgülü

Araştırmaları sırasında Batı’daki üniversitelerde öğrenci merkezlerine entegre olarak uygulanan “PhD Buddy” (doktora arkadaşı) konseptiyle karşılaşan Görgülü, bu fikirden ilhamla çalışmaları esnasında motivasyon sorunları yaşayan lisansüstü öğrencilerin bir araya gelip birbirilerine destek olabilecekleri bir platform kurmaya karar verdi.

Görgülü çeşitli denemelerden sonra -pandeminin de etkisiyle- aday öğrencilerin bu amaçla çevrimiçi platformlar üzerinden bir araya gelebileceklerini düşündü. Daha sonra çevresinden birkaç kişinin desteğiyle anlık mesajlaşma uygulaması Discord üzerinden doktora ve yüksek lisans öğrencilerinin birlikte çalışabileceği, tanışıp sohbet edebileceği ve çeşitli kaynakları birbirleriyle paylaşabilecekleri “Benimle Çalış” adlı sanal bir çalışma ortamı tasarladı.

“YouTube’da da benimle çalış videoları vardı. Birkaç saat boyunca karşınızda ders çalışan birini izliyorsunuz ve onunla birlikte ders çalışıyorsunuz. Ama ben dedim ki ‘Hem böyle bir şey olmalı hem de kullanıcılar Zoom’daki gibi kamerasını da açabilmeli, mesaj da atabilmeli, materyal paylaşabilmeli’. Örneğin, ben antropoloji çalışıyorsam oraya girip başka bir antropoloji öğrencisini görebilmeliyim. Böyle çoklu bir kullanımda, çoklu ihtiyaçlara hizmet eden ve farklı insanların uygunluklarına göre esnek kullanabilen yapıda bir yer.”

Tuğba Görgülü, “Benimle Çalış Akademik Partner Topluluğu”nun Discord’taki tasarımı üzerine çalıştıktan sonra 11 Ekim’de Twitter hesabından lisansüstü öğrencilerine hazırlıklarını duyurdu ve topluluğa dahil olmak isteyenlerin kendisine mesajla dönebileceğini söyledi:

“Şunu söylemeliyim ki bir yığılma oldu. Yüzlerce mesaj geldi. En son saydığımda 300 kişi yazmıştı hala da yeni mesajlar geliyor. Bunların içinde doktora öğrencileri, yüksek lisans öğrencileri, yüksek lisansı bitirip doktoraya başlamayı düşünenler var. Bir kısmı ders, bir kısmı yeterlilik ya da tez aşamasında. Hatta ikisini de bitirmiş ve makale yazmak isteyen araştırma görevlileri de var.”

Yoğun talep karşısında arkadaşlarından teknik ve içerikle ilgili konularda destek aldığını söyleyen Görgülü, Discord sunucularını da şöyle anlattı:

“Sisteme ilk kez girenler sadece yeni gelenler sayfalarını görüyorlar ve burada önce kuralları okumaları gerekiyor. Bunların bazılarını biz belirledik ama bazıları Kişisel Verileri Koruma Kanunu’nun (KVKK) bizi zorunlu bıraktığı durumlar zaten. Bunlardan sonra kullancılardan açık isimleri, çalışmalarını yaptıkları üniversite, bölüm ve programlarını belirtmelerini bekliyoruz. Daha sonra insanlar belli rollerle içeri alınacak, mesela yüksek lisans ve doktora diye böldük şimdilik rolleri. Her rolün erişebildiği ‘Ders’, ‘Tez’, ‘Yeterlilik’, ‘Kaynak-Link’ ve ‘Sohbet’ gibi özel kanallar var. Şimdilik böyle tasarladık ama insanları içeri aldıktan sonra onların kullanımlarına göre orada yeni sayfalar açmamız, yeni roller belirlememiz gerekebilir.”

Kullanıcıların biyografilerini belirtmeleri sayesinde ortak çalışma alanındaki öğrencilerin birbirlerine daha kolay ulaşması ve tanışıp yüz yüze buluşarak çalışmaya başlayabilmelerinin de olası olduğunu belirten Görgülü, bunun ileride alanlara özel açılmış kanallar tasarlamak için de yardımcı olabileceğini söyledi. “Benimle Çalış Akademik Partner Topluluğu”nun Discord sunucularında bunun dışında bir de tavsiyeler sayfası olacak:

“Geliştirmeye açığız, bunla ilgili de bir tavsiyeler sayfası oluşturduk zaten. Orada ‘Lütfen bize kullanımlarınız hakkında bilgi verin. Sizin için bir zorluk var mı? Geliştirilmesini istediğiniz bir şey var mı?’ gibi sorular soracağız ve aldığımız cevaplara göre geliştirmeler yapacağız.”

Bu girişimlerini kâr amacıyla gerçekleştirmediğini söyleyen Görgülü, topluluğa dahil olmak isteyen 300’ün üzerinde kişiyi kademe kademe sunucuya dahil ederken bir yandan da kullanıcıların güvenliklerini ve kullanım deneyimlerini iyileştirmek için internet botları geliştiriyor ve farklı önerilerle topluluklarını geliştirmeye çalışıyor.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.