Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Avukatlardan Bartın maden faciası için “Adalet Nöbeti” – “Yetkililer delilleri karartabilir”

Avukatlar, Bartın’da meydana gelen maden faciası için Çağlayan’daki İstanbul Adliyesi’nde bir araya geldi. “Adalet Nöbeti”nde konuşan Avukat Ahmet Ergin, delillerin karartılma ihtimalinin olduğunu söyledi.

Avukatlar, Bartın’da meydana gelen faciada hayatını kaybeden madenciler için Çağlayan’da bulunan İstanbul Adliyesi’nde bir araya geldi. Avukatlar, adliye binası önünde açıklama yaptı.

Okuyun | Soma’dan Bartın’a gereği düşünüldü: “Kader”

“Orası yargının kontrol ettiği bir alana dönüşmedi”

“Adalet Nöbeti”nde konuşan Avukat Ahmet Ergin, delillerin karartılma olasılığına değindi. 

Ortada bir suç mahalli olduğunu belirten Ergin, “Cuma günü saat 18.15’ten itibaren bir suç mahalline dönüşen ocakta, şüpheli olduklarından kuşku duyulmayan yetkililer delilleri karartabilirler. Orası yargının kontrol ettiği bir alana dönüşmedi. Avukat arkadaşlarımız dilekçelerini hemen sundular ama yetkililer suç mahallindeler, belki de delilleri karartıyorlar” dedi. 

“Memleketin öldürülen işçilere adalet borcu var”

Nöbette söz alan Evren İşler de şunları söyledi: “Soma’nın sonrasında trafo demişlerdi. Bartın’da da aynı şeyi söylediler. Göz göre göre katliamları gerçekleştirdikleri gibi katliamların üstünü kapatmaya çalışıyorlar. Memleketin dört bir yanında insanlar acılarda ve adaletsizliklerde ortaklaştı. Bu memleketin hepimize, en çok öldürülen işçilere adalet borcu var. Bunu sağlamak için mücadele edeceğiz. Ne ile karşımıza gelirlerse gelsinler, ister sansür yasasıyla, ister ailelerin evlerini çevirdikleri Diyanet personeliyle gelsinler adalet arayışımızdan vazgeçmeyeceğiz.”

“Hiçbir işin fıtratında ölüm yoktur”

İşçi ölümlerinde söylenen “fıtrat” söylemini de eleştiren İşler, “Kader planı değil, fıtrat değil. Biliyoruz ki hiç bir işin fıtratında ölüm yoktur. Bunu tüm yetkililere kabul ettirinceye kadar insan, hava, su ve toprak için adalet istemeye devam edeceğiz” dedi. 

TTK işlevsiz hale getirildi

Adliye önündeki nöbette konuşan Maden Mühendisleri Odası Yönetim Kurulu Üyesi Mehmet Makar, maden alanlarının bölünerek havza madenciliği yapıldığını, Türkiye Taşkömürü Kurumu’nun (TTK) işlevsiz hale getirildiğini belirterek liyakatin önemini vurguladı. 

“Sistem işçiye savaş açmış durumda”

DİSK İşçi Sağlığı ve İş Güvenliği Dairesi Müdürü Tevfik Güneş de şunları söyledi:

“Türkiye’de kanla örülmüş bir sermaye sistemi var. Bu sistem işçiye savaş açmış durumda. Bu bir iç savaş hâlâ devam ediyor.”

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.