Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Kardeş Türküler sekiz yıl sonra Harbiye’de: “Bizim derdimiz, farklılıklarla bir arada yaşamaya müziğin içinden bir yanıt oluşturmak”

Kardeş Türküler, sekiz yıl aranın ardından bugün (22 Ekim) Harbiye Cemil Topuzlu Açık Hava Tiyatrosu’nda sahne alıyor. Konser öncesinde Kardeş Türküler’den Fehmiye Çelik ve Vedat Yıldırım ile bir araya geldik. Vedat Yıldırım, yıllar sonra Harbiye’de sahneye çıkacakları için çok heyecanlı olduklarını söyledi.

Kardeş Türküler, kurulduğu dönemden bugüne Türkçe, Kürtçe, Rumca, Ermenice, Makedonca, Azerice, Lazca, Süryanice, Gürcüce, Çerkesçe, Arapça gibi dillerde şarkıları repertuarına katarak, bu coğrafyanın kültürel çeşitliğini yansıtan eserlere imza attı.

Kardeş Türküler, sekiz yıllık aranın ardından bugün (22 Ekim) saat 21.00’da Cemil Topuzlu Açık Hava Tiyatrosu’nda sahne alıyor. Kardeş Türküler’e Mabel Matiz, Apolas Lermi, Onur Şentürk, Çıplak Ayaklar Kumpanyası ve Defjen Def Topluluğu da eşlik edecek.

Konser öncesinde Kardeş Türküler’den Fehmiye Çelik ve Vedat Yıldırım ile bir araya geldik.

Vedat Yıldırım, sekiz yıllık bir aranın ardından Harbiye’de sahne almanın kendilerinde büyük bir heyecan yarattığını belirtti.

“Müziğimiz bu coğrafyadan besleniyor”

Müziklerinin kültürel çoğulcu bir perspektife dayandığının altını çizen Fehmiye Çelik de “Müziğimiz bu coğrafyanın geleneğinden besleniyor. O geleneği yaşatmak, bugünün olanaklarıyla yeniden seslendirmek bizim için önemli çünkü o türküler, şarkılar birer hikaye” dedi.

Farklılıklarla bir arada yaşayabilmenin önemini vurgulayan Çelik, şöyle devam etti:

“Bir sürü farklı kültür, inanç, gelenek bir arada yaşamış, birbirlerini etkilemişler. Bunu müzikte yansıtmak bizim için çok önemli. Bizim derdimiz farklılıklarla bir arada, özgürce, barış içinde yaşamaya müziğin içinden bir yanıt oluşturmak.”

“Dinleyicilerle hemhal olmak paha biçilemez”

Sahnede dinleyicilerle hemhal olmanın paha biçilemez bir durum olduğunu söyleyen Vedat Yıldırım, “Öz enerji, ekip ruhu, dinleyicilerle kurduğunuz ilişki çok önemli. Bizi dinleyen insanlarla etkileşim halinde olmak ve inandığımız şeyler bizi ayakta tutuyor” dedi.

“İnandıklarımız için ısrar etmeliyiz”

Konser yasaklarına tepki gösteren Yıldırım, “Bazı konserler son dakika iptal ediliyor. Gerekçelerin ne olduğu bile belli değil, bu büyük insafsızlık” diye konuştu.

Yıldırım, sözlerini “Memleket zor bir dönemden geçiyor. İnandığımız şeylerde ısrar etmemiz lazım yoksa ayağımızın altından kayıp gidecek” diyerek sonlandırdı.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.