Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Meriç Eyüboğlu: “Fincancı’nın babası ve dedesi asker, evde bulunan mermilerin kendisiyle alakası yok”

Kimyasal gaz iddialarıyla ilgili açıklamaları nedeniyle hakkında soruşturma başlatılan Türk Tabipleri Birliği (TTB) Başkanı Prof. Dr. Şebnem Korur Fincancı İstanbul’da gözaltına alındı. Gözaltına alınma görüntülerini TRT Haber yayınladı ve yapılan aramada örgütsel bir kitap ile mermiler ele geçirildiği belirtildi. Avukat Meriç Eyüboğlu, mermilerin Şebnem Korur Fincancı ile ilgili olmadığını, Fincancı’nın babasının ve dedesinin asker olduğunu söyledi.

Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı, Türk Tabipleri Birliği Başkanı Prof. Dr. Şebnem Korur Fincanı’nın “terör örgütü propagandası yapmak” suçundan gözaltına alındığını bildirdi. Başsavcılık, Fincancı’nın, TTB Merkez Konseyi Başkanlığı görevine son verilmesi ve yeni başkan seçilmesi yönünde karar alınmasını mahkemeden talep etti.

Fincancı’nın dün Milliyetçi Hareket Partisi (MHP) Genel Başkanı Devlet Bahçeli tarafından hedef gösterilmesinin ardından gözaltına alınması da tepki çekti. TRT Haber, Şebnem Korur Fincancı’nın gözaltına alındığı görüntüleri paylaştı. TRT Haber Fincancı’nın evinde, kalaşnikof mermisi, tabanca ve örgütsel el kitabı çıktığını iddia etti.

Avukat Meriç Eyüboğlu, dosya hakkında bilgi verilmediğini ve TRT Haber’in yaptığı haberlerin müvekkil ile ilgisi olmadığını söyledi. Avukat Meriç Eyüboğlu, Şebnem Korur Fincancı’nın babasının ve dedesinin asker olduğu da belirtti. 

Okuyun | TTB Başkanı Şebnem Korur Fincancı ifade vermek için talepte bulunmasına rağmen ev baskınıyla gözaltına alındı

Meriç Eyüboğlu Twitter hesabından yaptığı paylaşımda, Şebnem Korur Fincancı’nın babasının ölümünden sonra silahı tutanak karşılığında karakola teslim ettiğini belirtti. Fincancı’nın evinden çıkan fişeklerinde bu silaha ait olduğunu söyledi:

“Evde babasından kalan ruhsatlı silaha ait bir kutu fişek çıktı. Babasının ölümü sonrasında silahı tutanak karşılığı karakola teslim etmiş, belli ki silaha ait bir adet fişek kutusu gözden kaçmış (Fişekler bu silaha ait). 14 yıl geçtiği için ayrıntıları elbette hatırlayamıyor. Yanı sıra adli tıp uzmanı bir akademisyen olarak eğitim materyali olarak kullanabilecek fişekler ‘örgüt materyali’ diye lanse ediliyor. ‘Örgüt yayını’ diye sunulan kitap ise Bejan Matur’un ‘Bir Dağın Ardına Bakmak’ isimli kitabı. Bir yayının sonrasında toplatma kararı verilmiş olsa bile, tek bir örneğine sahip olmak suç değildir. Suç olan yasaklı yayını basmak, dağıtmak, satmaktır.”

Ne olmuştu? | Fincancı gözaltına alındı

Fincancı, Irak’ın kuzeyinde PKK’ya karşı yürütülen operasyonlarda kimyasal silah kullanıldığı iddialarına ilişkin görüntüleri incelediğini belirtmiş ve iddiaları bağımsız heyetlerin incelemesi gerektiğini söyleyerek, “Uluslararası sözleşmelerin uygulanması ve kimyasal silahların kullanımını yasaklayan Cenevre Sözleşmesi kapsamında böyle bir iddia ortaya çıktığında nasıl bir araştırma yapılacağı da Minnesota Protokolü’nün ilkelerinin ele alınması gerekiyor” demişti.

Söz konusu açıklamaların ardından Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı, Şebnem Korur Fincancı hakkında “terör örgütü propagandası yapmak” ve “Türk milletini, Türkiye Cumhuriyeti Devleti’ni, devletin kurum ve organlarını aşağılama” suçlarından soruşturma başlattı.

Erdoğan ve Bahçeli hedef göstermişti

Cumhur İttifakı’nın liderleri iddiaları dile getiren Fincancı’yı hedef alan açıklamalarda bulunmuşlardı. AKP Genel Başkanı ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Fincancı’ya yönelik “Türk Silahlı Kuvvetlerimizin yürüttüğü sınır ötesi harekatlara iftira atan Tabipler Birliği Başkanı ile ilgili yargı harekete geçmiştir. Ayrıca bu ismin üzerinde de çalışmalarımızı yürütecek, gerekirse yasal düzenlemeyle bu ismin de değiştirilmesini sağlayacağız. Terör örgütünün diliyle konuşarak ülkesine ve ordusuna alçakça bühtan eden böyle bir şahsın, adı ‘Türk’ ile başlayan bir kurumun başında olmasının milletimizin her bir ferdini rahatsız ettiğine inanıyorum” demişti.

MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli ise dün Meclis’te yaptığı grup toplantısında, “Türk askerine hainlerin ve zalimlerin ağzıyla kimyasal silah çamuru atanları, mesela Türk Tabipleri Birliği Başkanı’yla diğerlerinin Türk vatandaşlığından çıkarılması, vatansız ve ülkesiz olmaya mahkum edilmesi akla en yatkın yollardan birisidir. Zira tahammülümüz bitmiş, sabır taşımız çatlamıştır” diye konuşmuştu.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.