Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Şebnem Korur Fincancı’nın evinden çıktığı iddia edilen “örgütsel kitabın” tanıtımı 12 yıl önce TRT’de yapıldı

TRT Haber, TTB Başkanı Şebnem Korur Fincancı’nın gözaltına alındığı görüntüleri paylaştı. TRT Haber, Fincancı’nın evinde, kalaşnikof mermisi, tabanca ve “örgütsel el kitabı” çıktığını iddia etmişti ancak “örgütsel el kitabı” diyerek nitelenen kitabın 12 yıl önce TRT’de yayınlanan Politik Açılım Programı’nın birinci bölümünde tanıtıldığı ortaya çıktı.

TRT Haber, Şebnem Korur Fincancı’nın gözaltına alındığı görüntüleri paylaşırken Fincancı’nın evinde, kalaşnikof mermisi, tabanca ve “örgütsel el kitabı” çıktığını iddia etti. TRT Haber’in Twitter üzerinden paylaştığı videoda kitabın kapağı gizlenmişti ancak TRT muhabiri kitabı paylaşıp “Şebnem Korur Fincancı’ya yönelik gerçekleşen o operasyona ait görüntüler ve aramada ele geçirilenler. Tabanca ve kalaşnikof mermileri ile örgüt yayınları görülüyor” paylaşımında bulundu.

Şebnem Korur Fincancı’nın evinden çıktığı iddia edilen kitabın ismi “Dağın Ardına Bakmak”. 2011 yılında yayımlandığında kitabın tanıtımı yapan kanallardan biri de TRT’ydi. Kitabın yazarı Bejan Matur, 12 yıl önce TRT’de yayınlanan Politik Açılım Programı’nın birinci bölümünde kitabı tanıttı.

İdefix ve D&R kitabın satışını durdurdu

Avukat Meriç Eyüboğlu, dosya hakkında bilgi verilmediğini ve TRT Haber’in yaptığı haberlerin müvekkiliyle ilgisi olmadığını söyledi. D&R ve Idefix üzerinden satılan “Dağın Ardına Bakmak” kitabının satışı durduruldu.

Ne olmuştu?

Fincancı, Irak’ın kuzeyinde PKK’ya karşı yürütülen operasyonlarda kimyasal silah kullanıldığı iddialarına ilişkin görüntüleri incelediğini belirtmiş ve iddiaları bağımsız heyetlerin incelemesi gerektiğini söyleyerek, “Uluslararası sözleşmelerin uygulanması ve kimyasal silahların kullanımını yasaklayan Cenevre Sözleşmesi kapsamında böyle bir iddia ortaya çıktığında nasıl bir araştırma yapılacağı da Minnesota Protokolü’nün ilkelerinin ele alınması gerekiyor” demişti.

Söz konusu açıklamaların ardından Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı, Şebnem Korur Fincancı hakkında “terör örgütü propagandası yapmak” ve “Türk milletini, Türkiye Cumhuriyeti Devleti’ni, devletin kurum ve organlarını aşağılama” suçlarından soruşturma başlattı.

Erdoğan ve Bahçeli hedef göstermişti

Cumhur İttifakı’nın liderleri iddiaları dile getiren Fincancı’yı hedef alan açıklamalarda bulunmuşlardı. Adalet ve Kalkınma Partisi (AKP) Genel Başkanı ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Fincancı’ya yönelik “Türk Silahlı Kuvvetlerimizin yürüttüğü sınır ötesi harekatlara iftira atan Tabipler Birliği Başkanıyla ilgili yargı harekete geçmiştir. Ayrıca bu ismin üzerinde de çalışmalarımızı yürütecek, gerekirse yasal düzenlemeyle bu ismin de değiştirilmesini sağlayacağız. Terör örgütünün diliyle konuşarak ülkesine ve ordusuna alçakça bühtan eden böyle bir şahsın, adı Türk ile başlayan bir kurumun başında olmasının milletimizin her bir ferdini rahatsız ettiğine inanıyorum” demişti.

MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli ise dün Meclis’te yaptığı grup toplantısında, “Türk askerine hainlerin ve zalimlerin ağzıyla kimyasal silah çamuru atanları, mesela Türk Tabipleri Birliği Başkanı’yla diğerlerinin Türk vatandaşlığından çıkarılması, vatansız ve ülkesiz olmaya mahkum edilmesi akla en yatkın yollardan birisidir. Zira tahammülümüz bitmiş, sabır taşımız çatlamıştır” diye konuşmuştu.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.