Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Gökkuşağı Bülteni (141): İnterseks Farkındalık Günü | Trans kadınların evleri mühürlendi

Medyascope’un LGBTİ+’ların gündemini ekrana taşıdığı “Gökkuşağı Bülteni”nde bu akşam, İnter Dayanışma’nın kurucularından Belgin Günay ile 26 Ekim İnterseks Farkındalık Günü vesilesiyle interseks olmayı, interseks görünürlüğünün önemini Türkiye’de ve dünyada interseks mücadelesini ve İnter Dayanışma’yı konuştuk

Editör: Edanur Tanış

Prodüktör: Özgün Can Özgül

AKP Genel Başkanı ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan 22 Ekim’de katıldığı bir toplantıda LGBTİ+’ları hedef alarak “‘LGBT’ diyorlar, güçlü bir ailede LGBT diye bir şey olabilir mi? AK Parti’nin böyle bir derdi yok” dedi. LGBTİ+ çocukları ve yakınları bulunan ailelerse yapılan bu açıklama üzerine bütün siyasi partilere, “Çağırın, anlatalım” diye seslendi. Ankara Gökkuşağı Aileleri Derneği’nden Atilla Dirim, Erdoğan’ın son çıkışını, iktidarın LGBTİ+’ları hedef göstermesini ve yeni anayasa tartışmalarını Edanur Tanış’a değerlendirdi.

İstanbul’un Beyoğlu ilçesine bağlı Küçük Bayram Sokak’ta transların yaşadığı üç apartmanda bulunan evler, 26 Ekim’de evlerin “dayanaksız” olduğu gerekçe gösterilerek üç ay süreyle mühürlendi.

Gazeteci ve yazar Ahmet Tulgar, 26 Ekim’de evinde geçirdiği kalp krizi nedeniyle yaşamını yitirdi. Tulgar, 28 Ekim’de Ümraniye Kocatepe Mezarlığı’nda son yolculuğuna uğurlandı.

Popüler kültür üzerine yayınlar yapan YouTube kanalı Şokopop’un yaratıcısı Ekim Acun, geçtiğimiz haftalarda Medyascope’un İngilizce kanalına konuk oldu. Kenan Behzat Sharpe’ın Pop & Politics programında, Türkiye’nin 1950’den bu yana yaşadığı politik ve ekonomik dönüşümleri tartışan ikili, magazin haberciliğinin dil yapısını da sorguladı.

Rusya’da “LGBTİ+ propagandası yapma” yasağı genişletiliyor. Bu yasayı ihlal ederek, “geleneksel olmayan cinsel ilişkiler” diye tanımlanan var oluşlarla ilgili olumlu şeyler söyleyenlere yüklü para cezaları öngörülüyor. Tasarıya göre “geleneksel olmayan yaşam tarzları” ya da “aile değerlerinin reddedilmesi” yönünde bilgiler ve beyanlar suç sayılacak.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.