Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

15 yıl önce 21 kişinin öldüğü Davutpaşa patlaması davası yeniden görülüyor

İstanbul-Davutpaşa’da kaçak bir maytap atölyesinde 31 Ocak 2008’de patlama meydana gelmiş ve 20’si işçi 21 kişi hayatını kaybetmiş, 100’den fazla kişi ise yaralanmıştı. Patlamada sorumluluğu bulunan yetkililer için yargılama süreci yeniden başladı.

Anayasa Mahkemesi’nin (AYM) bozma kararından önceki yargılamada, üç sanık için beraat, bina sahibi iki sanık için ayrı ayrı beş yıl altı ay hapis cezası, belediye çalışanı beş sanık hakkında da “taksirle öldürme” suçundan mahkumiyet kararı verilmişti.

Patlamadan sonra hazırlanan bilirkişi raporunda kusurlu oldukları tespit edilen dönemin İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş  ile Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı yetkilileri hakkında ise kovuşturma izni verilmemişti.

Sanık sıfatıyla davaya dahil edilen dönemin Zeytinburnu Belediye Başkanı Murat Aydın ve Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı İstanbul Çalışma Bölge Müdürü Atakan Tanış hakkında beraat kararı verilmişti.

Yargıtay kararı sonucu hapis cezaları düşürülen sanıklardan Zeytinburnu Belediyesi yetkilileri de verilen cezaların iki yıldan az olması ve hükmün açıklanmasının geri bırakılması kararı nedeniyle cezaevinde bir gün bile geçirmemişti.  

Dava yeniden başladı

AYM’nin etkili soruşturma yürütülmemesi nedeniyle kazada ölenlerin yaşam hakkının ihlal edildiğine ve yeniden yargılama yapılmasına karar vermesinin ardından dört belediye yetkilisi yeniden hâkim karşısına çıktı.

AYM’nin bozma kararından sonra Davutpaşa patlaması davasının ilk duruşması bugün (1 Kasım) Bakırköy Adliyesi 6. Ağır Ceza Mahkemesi’nde yapıldı. Önceki yargılamada yer alan hâkim, bu davanın da heyetinde olduğu için mağdur yakınları reddi hâkim talebinde bulundu. Mahkeme heyeti talebi kabul ederek, davayı 1 Şubat 2023 tarihine erteledi.

“Adil ve caydırıcı cezalar verilseydi iş cinayetlerinde azalma olurdu”

Duruşma sonrası patlamada yaşamını yitiren işçilerin yakınları ve avukatlar açıklamalarda bulundu. Patlamada eşi Gülhan Çabuk’u kaybeden İdris Çabuk şunları söyledi: “Adil ve caydırıcı cezalar verilmiş olsaydı 2008 yılından itibaren iş cinayetlerinde azalma olurdu. Son örneği Bartın, öncesinde Soma oldu ama ülke bunlardan ders almadı. Sorumluluğu olan kişiler korundu.”

Ailelerin avukatı Özlem Özkan da 15 yıldır hukuk mücadelesi verdiklerini belirtti. Sorumluların etkin bir şekilde yargılanmadığını söyleyen Özkan, “AYM kararı sonrasında yeniden yargılama yapılmasıyla ilgili ilk duruşmadayız. Bugünkü duruşmada bu kadar uzun süredir devam eden davayla ilgili kısa bir beyanda bulunduk ve taleplerimizi sunduk. Ancak mahkemede bir önceki başkan hâlâ görev yaptığı için ve bu yargılamaya bakamayacağı için dosyanın 7. Ağır Ceza Mahkemesi’ne gönderilmesine karar verildi. Biz 1 Şubat’ta taleplerimizi yeniden ileteceğiz” diye konuştu.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.