Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Polonya’da içki tartışması | İktidar partisi lideri: “Kadınlar çok içki içtiği için çocuk yapmıyor”

Polonya’da iktidardaki muhafazakâr ve milliyetçi Hukuk ve Adalet Partisi’nin (PiS) lideri Jaroslaw Kaczynski, ülkedeki düşük doğum oranının nedeni olarak içki tüketimini gösterdi. Genç kadınların aşırı içki tükettiği için doğurganlık oranının azaldığını öne süren Kaczynski’nin bu açıklamalarına, muhalefet, kadınlar ve aktivistler büyük tepki gösterdi.

Hukuk ve Adalet Partisi (PiS) lideri Jaroslaw Kaczynski, hafta sonu dikkat çeken açıklamalar yaptı. Ülkenin kuzeydoğusundaki Elk kentinde konuşan Kaczynski, kadınların aşırı içki tüketimi nedeniyle erkeklerden daha fazla risk altında olduğunu söyledi.

Ülkedeki düşük doğum oranlarına değinen Kaczynski, “Genç kadınlar, 25 yaşına kadar aynı yaştaki erkeklerin tükettiği kadar içki içmeye devam ederse hiç çocuk olmayacak. Biraz şaka yapıyorum ama bu iyiye işaret değil. Bu konularda belirli olgularla mücadele etmek zorundasınız” dedi.

Polonya’nın önde gelen uzmanlarından birine danıştığını iddia eden Kaczynski, doktorların erkek hastaların üçte birinin alkolizmden kurtarmayı başardığını fakat kadınları kurtaramadığını söyledi.

Sözleri tepki topladı

Muhalefet liderlerinden Barbara Nowacka, Twitter hesabından yaptığı paylaşımda, “Kaczynski, kadınlar, planlarımız, hayallerimiz ve hayatlarımız hakkında hiçbir şey bilmediğini gösterdi. Bu sözler Polonyalı genç kadınlar için talihsizlik” diye yazdı.

Sol görüşlü politikacı Joanna Scheuring-Wielgus, Kaczynski’yi “ataerkil ve yaşlı bir moruk” olarak nitelendirdi. Scheuring-Wielgus gazetecilere verdiği demeçte, “Elbette buna gülebiliriz, bundan meme’ler yapabiliriz ama bu ciddi ve trajik bir mesele. Polonya, PiS hükümeti altında aile ve kadın karşıtı” diye konuştu.

Polonyalı milli futbolcu Robert Lewandowski’nin eşi Anna da Instagram hesabından Kaczynski’nin sözlerine tepki gösterdi: “YETER! Politikacıların asıl sorunu anlamak yerine kadınları haksız yere suçladığını görmek beni sinirlendiriyor.”

Polonya’da doğum oranı yüzde 1,3 seviyesinde seyrediyor.

Kaynak: Guardian

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.