Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

İstanbul’da inşası devam eden metro hatlarında son durum

İstanbul’da şu anda pek çok metro hattının yapımı sürüyor. Bazı metro hatları İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB) tarafından yapılırken, bazı hatların yapımın ise Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı üstleniyor. İBB’nin yaptığı metrolar “M” ile gösterilirken, bakanlığın yaptığı metro hatlarına ise “U” tabelaları asılıyor. Medyascope, “M” ve “U” metro hatlarının hangi aşamada olduğunu derledi.

Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı’nın yaptığı metro hatları

  • M11 – İstanbul Havalimanı – Gayrettepe

Yapımını Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı’nın üstlendiği M11 Hattı’nın inşası 2016 sonunda başladı.

Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Adil Karaismailoğlu, Kasım 2022’de M11 hattının açılacağını söylemişti ancak hat hâlâ açılabilmiş değil.

  • M11 – Halkalı-İstanbul Havalimanı

M11 Hattı Halkalı tarafının yüzde 80’i tamamlandı. Hattın, hizmete girmesiyle Halkalı-İstanbul Havalimanı arasındaki ulaşımın 30 dakikaya düşmesi öngörülüyor. Öte yandan M11, Marmaray, M3 ve M9 hattına entegre şekilde çalışacak.

  • M3 – Başakşehir-Kayaşehir

2017 yılında yapımına başlanan M3 Başakşehir-Kayaşehir Metro Hattı’nın 2022 sona ermeden tamamlanması hedefleniyor.

  • M3 – Bakırköy-Kirazlı

M3 Bakırköy-Kirazlı Metro Hattı’nın fiziksel ilerlemesi yüzde 70’e ulaştı. 2023’te açılması planlanan hat, M3 Kirazlı-Başakşehir Hattı’nın mevcut entegrasyonları ile birlikte çalışacak. Hat, aynı zamanda M1A Yenikapı-Atatürk Havalimanı ve M2 Sefaköy-Hacıosman hatlarıyla entegre olacak.

  • Sirkeci – Kazlıçeşme

Bakan Adil Karaismailoğlu, hattın 2023’ün Mayıs ayından önce hizmete gireceğini söyledi.

Karaismailoğlu aynı konuşmada, ekim itibarıyla her ay bir metro hattının açılışını yapacaklarını söylediklerini anımsattı ve “Ekim ayında Kadıköy-Pendik Metro Hattı’nın devamı niteliğindeki Pendik-Sabiha Gökçen Havalimanı Metro Hattı’nı, kasım ayında Gayrettepe-İstanbul Havalimanı Metro Hattı’ızın Kağıthane-İstanbul Havalimanı kısmını milletimizin hizmetine sunacağız. Aralık ayında ise Çam ve Sakura Hastanesi’nden de geçen Başakşehir-Kayaşehir Metro Hattı’mızın açılışını gerçekleştireceğiz. Diğer dört hattımızı ise 2023 yılı içerisinde hizmete alacağız” dedi.

  • M14 Altunizade-Çamlıca

Bakanlık tarafından yapılan M14 hattı, Altunizade İstasyonu’nda M5 Üsküdar-Çekmeköy Metro Hattı ve metrobüs ile entegre çalışacak.

İstanbul Büyükşehir Belediyesi’nin yaptığı metro hatları

  • M8 – Dudullu – Bostancı

İstanbul’un Anadolu Yakası’nda üç önemli metro hattını birbirine bağlayan Dudullu-Bostancı Metrosu’nun, 2022’nin sonunda hizmete girmesi planlanıyor. 2,2 milyon kişiye hizmet verecek olan metro, saatte 44 bin yolcu taşıyacak. Planlanan hat için İBB Başkanı İmamoğlu, yılbaşını işaret etti.

  • M7 – Mecidiyeköy – Kabataş

M7 Mahmutbey-Mecidiyeköy Metrosu’nun devamı olan Mecidiyeköy-Yıldız Etabı’nın 2022 sonunda açılması bekleniyor. İstanbul-Beşiktaş’taki çalışmalarda tarihi eser bulunduğundan dolayı hattın Yıldız-Kabataş bölümü aksadı.

  • T5- Alibeyköy-Eminönü

Alibeyköy Cep Otogarı-Cibali bölümü açılan hattın, Cibali-Eminönü kısmının 2023’te açılması bekleniyor. Unkapanı Kavşağı’nda çalışmalarına devam edilen hat, M2 Yenikapı-Hacıosman, T1 Kabataş-Bağcılar ile entegre çalışacak.

  • M9- Ataköy-Olimpiyat

M9 Hattı’nın birinci etabı, Bahariye ve Masko istasyonları 29 Mayıs 2021 tarihinde hizmete açıldı.

İkinci etabın yüzde 75’i tamamlandı. Projenin 2023 yılında tamamlanması bekleniyor.

  • M5- Çekmeköy-Sultanbeyli uzantısı

M5 Hattı’nın ikinci etabı Çekmeköy-Sultanbeyli uzantısının fiziksel olarak yüzde 50’si tamamlandı.

Hattın ilk etabı M5 Üsküdar-Çekmeköy’ün tüm entegrasyonları bu etap için de geçerli olacak. Ayrıca, Sarıgazi İstasyonu’nda M13 Yenidoğan-Türk-İş Blokları Hattı ile entegrasyon sağlanacak.

  • M12- Ümraniye-Göztepe

Fiziksel olarak yüzde 55’i tamamlanan hattın 2023 sonunda hizmete açılması öngörülüyor.

Hat, Çarşı İstasyonu’nda M5 Üsküdar-Çekmeköy Metro Hattı ile, Yeni Sahra İstasyonu’nda M4 Kadıköy-Tavşantepe Metro Hattı ile, Göztepe İstasyonu’nda Marmaray ile entegre olacak.

  • M1B- Kirazlı-Halkalı

Yenikapı-Kirazlı’nın uzatması olarak yapılan hat, Kirazlı İstasyonu’nda M3 Kirazlı-Metrokent/Başakşehir Metro Hattı ile, Mimar Sinan İstasyonu’nda M9 Ataköy-Olimpiyat Metro Hattı ile, Halkalı İstasyonu’nda Marmaray ve planlanan Hızlı Tren Garı ile entegre çalışacak. Hattın, 2024’te hizmete girmesi planlanıyor.

  • M7- Esenyurt-Mahmutbey

Esenyurt-Mahmutbey, M7 Kabataş-Mahmutbey Metro Hattı’nın devamı olarak üçüncü etapta inşa ediliyor. Hat, Mahmutbey İstasyonu’ndan sonra Bahçeşehir’e ve Esenkent istikametine devam ediyor. M7’nin tüm entegrasyonlarının kullanılabileceği hattın bu etabında, Mehmet Akif İstasyonu’nda M9 Ataköy-İkitelli metro hattı, Toplu Konut İstasyonu’nda Sefaköy-Başakşehir Metro Hattı ile entegrasyon sağlanacak. Hattın Esenyurt uzatmasının açılışı 2025 yılına ertelendi. Hattın fiziksel ilerleme oranı yüzde 10’u geçti.

Öte yandan İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu, geçen aylarda “İstanbul Raylı Sistemler 2029 Vizyonu”nu açıkladı. Vizyon lansmanına göre, 2029 yılı sonuna kadar İstanbul’un raylı sistemlerinde bitirilmesi hedeflediği hatlar şöyle: 

Okuyun: İBB ile Ulaştırma Bakanlığı arasında “metro” polemiği: Pendik-Sabiha Gökçen Havalimanı Metro Hattı’nın yapımını kim tamamladı, maliyetleri kim karşılayacak?

Okuyun: İmamoğlu’ndan Erdoğan’a “metro” yanıtı: “Yapılan metroların maliyeti bizim bütçemizden kesiliyor”

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.