Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Irkçılık, hak ihlalleri, fiziksel ve psikolojik şiddet: Katar’da düzenlenecek 2022 Dünya Kupası’nın inşaatlarında çalışan göçmen işçiler neler yaşıyor?

Katar’da düzenlenecek 2022 FIFA Dünya Kupası’na dokuz gün kaldı. İnsan ve işçi hakları grubu Equidem’in son raporunda, organizasyonda kullaılacak sekiz stadyumun inşaatlarında çalışan göçmen işçilerin sistematik olarak ırkçılık, fiziksel ve psikolojik şiddet ve hak ihlallerine uğradığı belirtildi.

İnsan ve işçi hakları grubu Equidem’in “Eğer şikayet edersek, kovuluruz” başlıklı son raporuna göre, Katar’daki stadyumların inşaatında çalışan göçmen işçiler, “sistematik bir şekilde” işçi hakları ihlaline uğruyor. Raporda, göçmen işçilere maaşlarının verilmediğini, yasal olmayan işe alımların gerçekleştiğini ve işçilerin etnik kimliklerinden dolayı ırkçılığa uğradığı öne sürüldü.

Raporun bulguları neler?

Görüşülen işçilerin yüzde 47’si etnik kökenlerinden dolayı ırkçılığa, yüzde 20’si ise hak ihlallerine uğradıklarını aktardı. Göçmen işçi olarak çalışabilmek için kendi ülkelerindeki aracı kurumların yasal olmayan ücretler talep ettiğini belirten işçilerin hepsi aracı kurumlara bu ücreti ödediklerini söyledi.

Rapora göre işçilerin yüzde 15’i ise maaşlarını tam alamadı.

Rapor için görüşülen birçok işçi, işyerlerinde “fiziksel, sözlü ve psikolojik şiddete” maruz bırakıldıklarını aktardı.

“Şikayet edersem kovulabilirim”

Dünya Kupası finaline ev sahipliği yapacak Lusail Stadyumu’nda çalışan Nepalli bir işçi, FIFA’nın teftişi sırasında tüm göçmen işçilerin barakalarına gönderildiğini söyledi:

“İşçilerin çoğu FIFA’dan gelen müfettişlere durumlarını anlatabilmek için saklanmaya başladı. Daha sonra altında çalıştığımız şirket, inşaat alanında işçi kalıp kalmadığını aramaya başladı. Eğer aramızdan biri saklanırken yakalansaydı ya evlerine geri göndereceklerdi ya da maaşları yatırılmayacaktı.”

Konuşulan diğer işçiler, fazla mesai ücretlerini alamadıklarını söyledi.

Katar, Dünya Kupası için yapılması planlanan sekiz stadyumun inşaatı için yaklaşık 30 bin göçmen işçi aldı. Equidem’in raporunda sadece 60 işçinin maruz kaldığı ırkçı davranışlar ve hak ihlallerine yer verildi. İşçilerin çoğu, daha fazla hak ihlaline uğramaktan korktukları için röportaj talebine olumlu yanıt vermedi.

“Alınan önlemler eksik uygulanıyor”

Dünya Kupası organizatörleri, stat inşaatları sırasında işçilerin haklarını korumak ve durumlarını iyileştirmek adına “işçi refahı standardı” oluşturulmuştu. Ancak Equidem’in raporu, bu önlemlerin uygulamada hâlâ eksik kaldığını gösterdi. Raporda FIFA’ya, hakları ihlal edilen işçilere tazminat ödenmesi için bir fon oluşturulması çağrısında bulunuldu.

Dünya Kupası’nı düzenleyen Katar’ın üst komitesi yorum talebini reddetti. FIFA’dan bir sözcü ise şu açıklamaları yaptı:

“Bu programın sağlamlığı, sağlık ve güvenlik açısından en yüksek uluslararası standartlara ulaştığımızı gözlemleyen uzmanlar ve sendikalar tarafından defalarca kabul edildi. Equidem raporunda yer alan bilgileri değerlendirmek için Katarlı meslektaşlarımızla temas halindeyiz.”

Kaynak: Guardian

Derleyen: Burak Siperli

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.