Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

VELİ-DER: “En ucuz besin olan tostun ücreti 12-15 TL, ücretsiz okul yemeği bir an önce başlatılmalı”

Öğrenci Veli Derneği (VELİ-DER) bugün (12 Kasım) İstanbul-Kartal’daki Medine Tayfur Sökmen İlkokulu’nun önünde eylemdeydi. Eğitim harcamaların veliler için en büyük gider kalemlerinden biri haline geldiği belirtilen eylemde, ücretsiz okul yemeği talebi bir kez daha yinelendi.

VELİ-DER’in çağrısıyla Kartal Medine Tayfur Sökmen İlkokulu önünde bir araya gelen öğrenci velileri “Eğitimde alarm zilleri çalıyor. Kitlesel okul terki yaşanıyor. Ücretsiz okul yemeği hemen şimdi” yazılı pankart açtı.

İlkokul öğrencileri de “Okulumuzun güçlendirilmesini değil, yıkılıp yeniden yapılmasını istiyoruz” yazılı pankart ile eylemde yerini aldı.

“Çocuklarımızın açlığı ve okul terkleri temel sorunumuz haline geldi”

Eylemde VELİ-DER Başkanı Ömer Yılmaz açıklamada bulundu.

Yılmaz’ın hedefinde, muhalefet partilerinin okullarda bir öğün ücretsiz yemek verilmesi için sunduğu ek bütçe teklifinin AKP ve MHP’nin oylarıyla reddedilmesi vardı.

Derinleşen ekonomik krizle birlikte yoksullaşmanın en çok çocukları etkilediğini vurgulayan Yılmaz, “Geldiğimiz koşullarda artık çocuklarımızın eşit, nitelikli eğitim hakkını dahi konuşamıyoruz. Çocuklarımızın gıdaya erişememesi, çocuklarımızın açlığı ve okul terkleri temel sorunumuz haline geldi” dedi.

“Öğle yemeği ücreti 35-36 TL’den başlıyor”

Türkiye’de çocukların yüzde 44,3’ünün açlık ve yoksullukla karşı karşıya olduğunu söyleyen Yılmaz, “Son iki yılda yapılan devasa zamlar düşünüldüğünde en az iki çocuğumuzdan biri açlıkla karşı karşıya. Belirlenen taban fiyatlar üzerinden öğle yemeği ücreti 35-36 TL’den başlıyor. Okul kantinlerinde ulaşılabilecek en ucuz besin olan tostun ücreti 12-15 TL. İki çocuklu bir aile için bile çocukların yalnızca okul saatinde ihtiyaç duyduğu beslemenin aylık maliyeti ülke nüfusunun yarısından fazlasının asgari ücretle yaşamaya çalıştığı ülke gerçekliğinde aylık gelirinin üçte birini aşıyor” diye konuştu.

Yılmaz, ücretsiz okul yemeğinin Türkiye genelinde bir an önce başlatılması gerektiğini belirtti.

“Eğitime acilen yeterli bütçe ayrılmalıdır”

Eğitime merkezi bütçeden ayrılan payı eleştiren Yılmaz, sözlerini şöyle sürdürdü:

“2023 Mali Bütçe Kanunu teklifinde her ne kadar rakamsal olarak eğitime ayrılan bütçe bir önceki yılın iki katı gibi görünse de aslında gerçek bu değildir. 2022’de MEB bütçesinin merkezi yönetim bütçesine oranı yüzde 10,79 iken bu oran 2023 bütçesinde yüzde 9,64’e gerilemiştir. 1998’de eğitim yatırımlarına ayrılan bütçe yüzde 30,03 iken bu oran son 20 yıl içerisinde her geçen yıl ve özellikle bu yıl yaşadığımız ciddi sorunlara ve ihtiyaçlara rağmen neden bu denli düşürülmüştür? Eğitime acilen yeterli bütçe ayrılmalıdır.”

“MEB eliyle 13 yaşındaki çocuklar çalıştırılıyor”

Yılmaz, Mesleki Eğitim Merkezi (MESEM) uygulamasına da son verilmesini istedi:

“Mesleki eğitim merkezleri çocukların okullardan koparılmasının, yasalarımıza ve evrensel çocuk haklarına rağmen çocuklarımızın eğitim hakkından sorumlu olan MEB eliyle 13 yaşından itibaren ‘çocuk işçi’ haline getirilmesinin temel aracı haline getirilmiştir. Sayıları 1 milyona ulaşan çocuklarımıza çıraklık adı altında verilen 1,658 TL, kalfalık adı altında verilen 2,763 TL çocuklara eğitim desteği olarak verilmeli, çocuklarımızın bir an önce okullarına geri dönüşü sağlanmalıdır.”

VELİ-DER Başkanı Yılmaz, Kartal Medine Tayfur Sökmen İlkokulu’nun ve deprem riski olan diğer okulların da yıkılıp yeniden yapılması çağrısında bulundu.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.