Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Beyaz Saray doğruladı: CIA Direktörü William Burns, Rus mevkidaşı Ankara’da görüştü

Amerika Birleşik Devletleri (ABD) Merkezi İstihbarat Teşkilatı (CIA) Direktörü William Burns ile Rus mevkidaşı Sergei Naryshkin Ankara’da bir araya geldi. Reuters’ın Ulusal Güvenlik Konseyi’nden kaynaklara dayandırdığı haberinde, Burns’ün Ankara’daki toplantısının hiçbir şekilde Ukrayna’daki savaşa yönelik müzakere amaçlı olmadığı, görüşmenin ana maddesinin Rusya’nın nükleer silah kullanımının sonuçları olduğu belirtildi.

Kremlin Sözcüsü Dmitri Peskov da iki ülke arasındaki görüşmenin Vaşington’dan gelen talep doğrultusunda yapıldığını söyledi fakat neler konuşulduğuna dair bir ayrıntı paylaşmadı. Söz konusu görüşme, Rusya’nın 24 Şubat’ta Ukrayna’yı işgalinden bu yana iki ülke arasında bilinen ilk üst düzey görüşme olma niteliği taşıyor.

ABD Ulusal Güvenlik Konseyi’nden bir sözcü CNN’e şunları söyledi: “Rusya ile risk yönetimi ve özellikle nükleer çatışma konusunda iletişim kurmak için kanallarımız açık. Bu çabanın bir parçası olarak CIA Direktörü William Burns, Rus mevkidaşı ile Ankara’da görüştü.”

Burns’un görüşmelerde herhangi bir müzakere yürütmeyeceğini belirten sözcü, “Rusya’nın nükleer silah kullanmasının sonuçları hakkında bir mesaj veriliyor. Ayrıca haksız yere gözaltına alınan Amerikan vatandaşları da gündeme getirildi” dedi.

Ne olmuştu?

İletişim Başkanı Fahrettin Altun da konuya dair bir açıklama yaptı. CIA ve SVR arasındaki görüşmeye Milli İstihbarat Teşkilatı’nın (MİT) ev sahipliği yaptığını açıklayan Altun, “Türkiye ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın küresel barışa sunduğu önemli katkılara bir yenisini eklemiştir” dedi.

Sabah saatlerinde Rus Kommersant gazetesi, Rus ve Amerikalı heyetlerin bugün Ankara’da bir araya geleceğini yazdı. Kremlin, bu görüşmeyi ne doğrulayabileceklerini ne de reddedebileceklerini belirtti. İsminin gizli kalması koşuluyla Kommersant’a konuşan bir kaynak ise Rusya İstihbarat Teşkilatı Başkanı Sergei Naryshkin’in görüşmelere katılmak için Ankara’ya uçtuğunu söyledi. Toplantının daha önce kamuoyuna duyurulmadığına dikkat çeken gazete, görüşmenin ayrıntıları hakkında detaylı bir bilgi paylaşmadı.

Reuters’ın aktardığına göre Kremlin Sözcüsü Dmitri Peskov, “Ne doğrulayabiliriz ne de yalanlayabiliriz” dedi. Reuters’a konuşan bir Türk yetkili, ABD-Rusya görüşmesinin Türkiye’de yapıldığına dair haberler hakkında yorum yapmadı.

Uluslararası ilişkiler uzmanı ve Medyascope yorumcusu Dr. Yörük Işık da Twitter hesabından paylaştığı mesajında, Naryshkin’i taşıyan uçağın Ankara-Esenboğa Havalimanı’na inmek üzere olduğunu yazdı.

https://twitter.com/YorukIsik/status/1592094468441874434?s=20&t=uGk8eJGmlhUlZX2DIPBbwQ

Bir süre önce Amerikan medyasında Vaşington’un nükleer tehdidi azaltmak için Moskova ile gizli görüşmeler yürüttüğüne dair haberler yer almıştı. ABD Ulusal Güvenlik Danışmanı Jake Sullivan, iki ülke arasındaki iletişim kanallarının açık olduğunu doğrulamıştı.

Türkiye, Rusya’nın Ukrayna’yı işgalinin ardından iki ülke arasında “dengeli bir diplomasi” yürüten ülkelerden biri. Savaşın ilk günlerinde de iki ülke arasında bir arabuluculuk rolü üstlenmek isteyen Ankara, biri İstanbul biri de Antalya’da olmak üzere Rus ve Ukraynalı heyetleri bir araya getirdi. Öte yandan tahıl koridoru anlaşması da İstanbul’da imzalandı. Türkiye, Ukrayna ile Rusya arasındaki en kapsamlı esir takasına da ev sahipliği yaptı.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.