Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Dünya nüfusu 8 milyar oldu

Birleşmiş Milletler (BM) Nüfus Fonu (UNFPA), dünya nüfusunun bugün itibarıyla 8 milyara ulaştığını açıkladı. Dünya genelindeki verileri derleyen Worldometer sitesine göre 08:34 itibarıyla dünya nüfusu 7 milyar 999 milyon 981 bin 430.

Birlemiş Milletler (BM) Ekonomi ve Sosyal İşler Dairesi 11 Temmuz’da yayımladığı raporda dünya nüfusunun 15 Kasım’da 8 milyara ulaşacağını açıklamıştı. Ve o gün geldi. Dünya nüfusu bugün itibarıyla 8 milyar. Küresel nüfusa son 11 yılda 1 milyar insan eklendi. Bu yeni 1 milyarı oluşturan kişilerin yarısı Asya’dan.

Dünya nüfusu bu yıl her gün ortalama 183 bin kişi arttı. Worldometer’e göre bu yıl doğanların sayısı 116 milyon 866 bin 110; ölenlerin sayısı ise 58 milyon 521 bin 095. BM Nüfus Direktörü John Wilmoth, dünya nüfusunun 8 milyar insana ulaşmasını “İnsan başarısının bir işareti olmanın yanı sıra geleceğimiz için büyük bir risk” diyerek değerlendirdi.

BM’ye göre iklim krizi nedeniyle kaynak kıtlığı yaşayan ülkeler ilerleyen yıllarda daha da zorlanacak. Uzmanların tahminlerine göre yiyecek, su ve benzin gibi kaynaklara erişim 2080’li yıllarda daha da imkânsız hale gelecek. Özellikle Afrika ülkelerinde büyük sorunlar yaşanacağını dile getiren uzmanlar, bu ülkelerin iklime karşı da en savunmasız ülkeler arasında olduğunu söylüyor. Ekonomi ve Barış Enstitüsü, Sahraaltı Afrika’da yaşayan 738 milyon insanın yeterli gıda kaynağına ulaşamadığını belirtiyor. Yine uzmanlara göre Sahraaltı Afrika’da nüfus, 2050’ye kadar yüzde 95 oranında artacak.

BM’nin tahminlerine göre dünya nüfusu 2030’da 8,5 milyar; 2050’de 9,7 milyar ve 2080’de 10,4 milyara ulaşacak ve 2100’e kadar da 10 milyar seviyesinde kalacak.

Kaynak: BBC

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.