Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

“İktidar, Alevilerin yıllardır dile getirdiği talepleri torbaya sıkıştırarak demokratik bir açılım yapıyormuş gibi davranıyor” – Alevi Kurumları Medya Buluşması

Alevi Kurumları Medya Buluşması bugün (16 Kasım) Taksim Hill Otel’de yapılan basın açıklamasıyla gerçekleştirildi. Alevi toplumunu temsilen çatı örgütlerinin katıldığı toplantıda, dün akşam TBMM Genel Kurulu’nda kabul edilen torba yasa eleştirildi, Alevi toplumunun eşit yurttaşlık talebinin torba yasaya sıkıştırılmak istendiği vurgusu yapıldı.

Medya Buluşması’nda Alevi toplumunu temsilen Alevi Bektaşi Federasyonu, Alevi Dernekleri Federasyonu, Alevi Vakıfları Federasyonu, Hacı Bektaş Veli Anadolu Kültür Vakfı, Pir Sultan Abdal Kültür Derneği, Demokratik Alevi Dernekleri, Alevi Kültür Dernekleri ve Almanya Alevi Birlikleri yer aldı.

Alevi Bektaşi Federasyonu (ABF) Genel Başkanı Mustafa Aslan, seçime giderken iktidarın Alevi toplumuna yönelik attığı adımların Alevi toplumunun eşit yurttaşlık talebini karşılamadığını belirtti.

“Aleviler bu ülkenin güvenlik sorunu değil, Aleviler laiklik, demokrasi ve eşit yurttaşlık hakkı talep ediyor”

İktidarın Alevi toplumunun taleplerini, cemevlerinin elektrik-su faturası ve bakım-onarım giderlerinin karşılanması meselesine indirgeyerek toplumda yanlış bir algı oluşturduğunu vurgulayan Aslan, Alevi toplumunu temsil eden kurumlar olarak bu yanlış algının karşısında duracaklarını ve Alevi toplumunun gerçek taleplerini farklı etkinliklerle dile getireceklerini belirtti.

“Torba yasa değil, eşit yurttaşlık”

Aslan, torba yasanın çıkmasına karşı Alevi toplumu olarak verdikleri mücadeleyi de şöyle anlattı:

“Torba yasanın TBMM Genel Kurulu’nda görüşüleceği 8 Kasım günü taleplerimizi dile getirmek için Meclis’in önünde toplandık. İktidar o gün Aleviler’in barışçıl taleplerini dile getirmesine izin vermedi. Güvenlik güçlerinin müdahalesi sonrasında AKP dışında TBMM’de grubu olan siyasi partilerin grup başkanvekilleriyle görüştük. Bunun bir inancı, ibadeti, toplumu yok saymak olduğunu yeniden vurguladık.”

Okuyun | Aleviler, torba yasayı TBMM önünde protesto etti: “Derin krizlere ve çatışmalara sebep olacak siyasal süreçler tetiklenmiştir”

“Bir inancı yasal çerçeve altında yok sayan bir kararname ile karşı karşıyayız”

Buluşmada, Kültür ve Turizm Bakanlığı’na bağlı Alevi-Bektaşi Kültür ve Cemevi Başkanlığı’nın Alevi toplumunun ihtiyaçlarını ve taleplerini karşılamadığının da altı çizildi. Aslan, “Yurttaşlık bağı ile bu ülkeye bağlı olan her yurttaşın laik, sosyal hukuk devleti çerçevesinde aldığı tüm hizmetleri tabii ki Aleviler de alacak. Aleviler de bu ülkenin vatandaşıysa Aleviler’in köylerine de diğer yurttaşlara yapılan hizmetlerin yapılması gerekir. Bizim vurguladığımız bu hizmetlerin Aleviler’in eşit yurttaşlık talebini karşılama noktasında yeterli olmadığıdır” dedi.

“Daireyi, torbayı, kararnameyi kabul etmiyoruz, Daire Başkanlığı bizim için yok hükmünde”

Mustafa Aslan, il ve bölge toplantılarıyla iktidarın oluşturduğu yanlış algıya karşı mücadelelerini sürdüreceklerini belirtti. Aslan ayrıca, 25 Aralık’ta İstanbul’da bir kurultay gerçekleştireceklerini ve Alevi toplumunun eşit yurttaşlık talebini kurultayda da yüksek sesle dile getireceklerini söyledi.

Alevi toplumu temsilcileri basın toplantısından önce 13 Kasım’da İstiklal Caddesi’nde bombalı saldırı yapılan yeri ziyaret ederek patlamada hayatını kaybedenleri andı.

Ne olmuştu?

Kültür ve Turizm Bakanlığı bünyesinde kurulan Alevi-Bektaşi Kültür ve Cemevi Başkanlığı’nın görev ve yetkilerinin belirlendiği cumhurbaşkanlığı kararnamesi, Resmi Gazete’de 9 Kasım’da yayımlandı. Kararnamede, Alevi-Bektaşi Kültür ve Cemevi Başkanlığı’nın görev ve yetkileri şöyle tanımlandı:

“Cemevlerinin ve ihtiyaçlarının belirlenmesine yönelik çalışmalar yapmak, cemevlerindeki hizmetlerin etkin ve verimli yürütülmesini koordine etmek. Cemevlerinin Başkanlıkça belirlenen hizmetlerinin gördürülmesi için yerel yönetimlere veya yatırım izleme ve koordinasyon başkanlıklarına ödenek aktarımına ilişkin iş ve işlemleri yürütmek. Alevi-Bektaşilik hakkında tüm yönleriyle, sosyal ve beşeri bilimler bütünlüğü içinde bilimsel araştırmalar yapmak, yaptırmak ve bu konularda seminer, sempozyum, konferans ve benzeri ulusal ve uluslararası etkinlikler düzenlemek. Özgün bilgi üretimi için uygun ortamlar hazırlamak, yayınlar yapmak ve bu alandaki çalışmaları desteklemek. Alevi-Bektaşilikle ilgili akademik faaliyetleri desteklemek amacıyla üniversiteler ve ilgili kurum ve kuruluşlarla işbirliği yapmak. Alevi-Bektaşiliği yurt içinde ve yurt dışında bilimsel yönüyle araştırmak, derlemek ve bu amaçla yapılan çalışmaları desteklemek. Görev alanı kapsamında ulusal ve uluslararası kurum ve kuruluşların bilimsel çalışmalarını ve bu alandaki yayınlarını takip etmek, gerekli görülenleri tercüme ettirerek basılmasını ve yayımlanmasını sağlamak. Alevi-Bektaşilikle ilgili eğitim ve kültür faaliyetlerini yürütmek ve desteklemek. Bakan tarafından verilen diğer görevleri yapmak.”

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Alevi-Bektaşi Kültür ve Cemevi Başkanlığı’nın kurulmasını 7 Ekim’de Cemevleri Temel Atma ve Toplu Açılış Töreni’nde yaptığı konuşmada duyurmuştu.

Torba yasada neler var?

Türkiye’de cemevlerine yönelik yeni düzenlemeleri içeren “Vergi Usul Kanunu ve Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi” geçen ekim ayında TBMM Genel Kurulu’na gönderilmek üzere TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu’nda kabul edilmişti. Alevi toplumu temsilcilerinden ciddi eleştiriler alan yasa teklifinin yedi maddesi daha tüm eleştiri ve tepkilere rağmen TBMM Genel Kurulu’nda kabul edildi. 23 maddelik torba yasada cemevlerinin aydınlatma giderlerinin Kültür Bakanlığı, su ihtiyaçlarının ise belediyeler tarafından indirimli veya ücretsiz karşılanmasını öngörüyor.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.