Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

20 yaşında inşaatta biten bir ömür: Umut Oydaş

İstanbul-Ümraniye’de yapımı süren “Finans Merkezi” şantiyesindeki Gür Yapı ve Yapı & Yapı’nın işçi kampında çıkan yangında, taşeron firma RK Mühendislik çalışanı Umut Oydaş (20) hayatını kaybetti.

Türkiye’de ölümlü iş kazaları en çok inşaat iş kolunda yaşanıyor. İnşaat sektörü, işsiz kalanların ilk başvurdukları alan. Emek yoğun sektörlerin başında gelen inşaat sektöründe vasıflı işgücünün dışında çok sayıda vasıfsız çalışacak insana da ihtiyaç duyuluyor.

Şantiyede çıkan yangında hayatını kaybeden Umut Oydaş, Batman’ın Beşiri ilçesine bağlı Doğankavak köyünde doğdu. 2002 doğumlu Oydaş’ın ailesi hâlâ bu köyde ikamet ediyor.

Umut Oydaş

Gündüzleri çalışıyor, geceleri üniversite sınavına hazırlanıyordu

Lise mezunu Oydaş, üniversite sınavında aldığı puan istediği bölümleri tutmadığı için önümüzdeki yıl üniversite seçme sınavına yeniden girecekti. Oydaş, ekonomik durumu iyi olmadığı için sınava hazırlanırken bir yandan da çalışmak zorundaydı. İş arayışına giren Oydaş, İstanbul’daki arkadaş ve akrabalarına iş aradığını söyledi. Batman’da iş bulamayan Oydaş, “İstanbul Finans Merkezi” şantiyesinde, Gür Yapı ve Yapı&Yapı firma ortaklığı GYY firmasında taşeron firma RK Mühendislik’te işçi olarak çalışmaya başladı.

Ailesinden uzakta çalışmaya gelen Oydaş, firmaya ait konteynerden oluşan yatakhanede kalıyordu. Gündüzleri inşaatta çalışan Oydaş, akşamları da üniversite sınavı için ders çalışıyordu.

Firmanın faaliyet alanında yangın söndürme sistemleri de vardı

Faaliyet alanında mekanik tesisat işinin yanı sıra yangın söndürme sistemleri de bulunan RK Mühendislik’in üst üste konteynerlerden oluşan yatakhanesi üç katlıydı. Her katta ortalama 25, odalarda da üç veya altı kişi kalıyordu.

Sekiz yangın söndürücü boş çıktı

Oydaş, yangın çıktığı gün de sahada çalıştıktan sonra odasına gitti. Gece saat 02:00’de çıkan yangında Oydaş, kapıyı açamadığı için odadan çıkamadı. Yan odalarda kalan işçiler Oydaş’ın çığlıklarıyla uyandı.

Uyanan işçiler kendi imkanlarıyla yangına müdahale etti. Ancak yatakhanede bulunan yangın söndürücülerden sekizi boş çıktı.

 

Çalışan yangın söndürücülerle yangına müdahale eden işçilerden birçoğu yangını söndürmek isterken hafif yaralandı Üç işçi ise dumandan zehirlenerek hastaneye kaldırıldı. İtfaiyenin de gelmesiyle yangın söndürüldükten sonra Oydaş’ın cansız bedenine ulaşıldı.

Yatakhanede “Yağmurlama” (sprinkler) sistemi (yangını söndürmek, soğutmayı sağlamak ve gelişen yangını itfaiye gelinceye kadar sınırlamak amacıyla kurulan ve su püskürtmesi yapan otomatik sistem) bulunsaydı, yangın büyümeden sönecekti.

Şantiye sahasında görüştüğümüz bir işçi yangın gecesini şöyle anlattı:

“Gece yatamıyorum. Tam uykuya daldığımda kulağıma Umut’un çığlıkları geliyor.”

Oydaş’ın cenazesi memleketi Batman’ın Beşiri ilçesine bağlı Doğankavak Köyü’nde toprağa verildi. Batman’da başlayan bir hayat, İstanbul’un gökdelenlerini inşa ederken yitip gitti.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.