Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Sedat Bozkurt ve Hıdır Göktaş ile politikAnkara (40): MHP’nin baraj riski, erken seçim yaptırır mı?

AKP ve MHP’nin ortak teklifiyle milletvekili seçimi kanununda değişiklik yapıldı. 2018 seçimlerinde AKP-MHP blokunu güçlü kılma, muhalefet cephesini dağınık yakalama ve İYİ Parti’yi seçime sokmama amacıyla getirilen ittifak düzenlemesi, 2023 seçimleri öncesinde kaldırıldı. Bu değişikliğin seçimlerden önce yapılmasının Milliyetçi Hareket Partisi’nin geleceği için anlamı ne?

Bir araya gelemez gelse bile dağılır denilen altı partinin çalışmalarını sorunsuz olarak sürdürmesi ittifakı risk olarak gören iktidar blokunu zora sokacak. Bu durumu bir sorun olarak gören iktidar bloku, Altılı Masa’da yer alan ve baraj altı kalma riski olan dört partiyi zora sokmak için milletvekili sıralamalarında ittifakı zorlayacak bu düzenlemeye gitti. Seçim kanunundaki değişiklik TBMM’de kabul edildi ve 6 Nisan 2022’de Resmi Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe girdi. Anayasa gereğince bu düzenleme, bir yıl sonra yani 6 Nisan 2023’ten sonra yapılacak seçimlerde uygulanabilecek. 6 Nisan 2023’ten önce yapılacak bir seçimde eski hükümler uygulanacak, baraj yüzde 10 olacak, ittifaklar yapılabilecek ve ittifak yapan partilerden biri barajı aştığında ittifakta yer alan diğer partiler de barajı aşmış sayılacak.

Sistem tıkanıyor mu?

Bütün bu ayrıntıların önemi son zamanlarda yapılan bazı anketlerde MHP’nin yüzde 7 barajının altına düştüğü yönündeki verilerde saklı. İktidar bloku için MHP’nin barajın altında kalması demek, cumhurbaşkanlığı seçimi kazanılsa bile Meclis’te yasa yapma çoğunluğunu kaybetmek demek. Buna göre, Cumhurbaşkanlığı ya da AKP kanadından gelen hiçbir yasa Meclis’ten geçemezken muhalefet blokunun istediği yasal düzenlemeyi yapabilmesi sistemin tıkanmasına yol açacak.

MHP’nin oy oranları anketlerde düşük çıkmaya devam eder ve iktidar bloku baraj riski görürse bu kez ittifaklara olanak veren eski düzenlemeyle seçime gitmek isteyecektir. MHP baraj sorunu yaşayacak gibi olursa erken seçim 6 Nisan’dan önce olmak zorunda…

Gündemi kim belirliyor?

Ekonomideki gelişmeler iyi görünmemekle birlikte bir süredir ekonomi konuşmaz olduk, niye? Hem biraz kanıksadık hem de iktidar ekonomideki kötü gidişatın konuşulmasını istemiyor. Gündemi hep farklı noktalara kaydırıyor. Muhalefet bir süredir Erdoğan karşısında gündem belirleme imkanını kaybetti. Erdoğan elindeki medya imkanlarını da kullanarak gündemi ekonominin dışındaki alanlara kaydırmayı başarıyor.

İktidar kendi açıkladığı enflasyon rakamını kabul etmiyor

TÜİK, enflasyonu yüzde 80-85 olarak açıklıyor. Bugün Resmi Gazete’de yayımlanan yeniden değerleme oranı yüzde 122,93 ve bu önümüzdeki yıl trafik cezalarına, tapu harçlarına, bazı vergilere yapılacak artışın oranı, yani iktidar kendi açıkladığı enflasyon rakamını kabul etmiyor.

Seçim kazanmayı kafasına koymuş bir Erdoğan var

Erdoğan, Sisi ile tokalaştı, Esad’la da tokalaşır mı? Bu girişimler uluslararası sorunları çözme, bu ülkelerle yakınlaşma anlamına mı geliyor yoksa Erdoğan’ın iç politikaya yönelik hamlesi mi? Erdoğan’ın bu ülkelerle ilişkileri bozması ülke çıkarları için olmadığı gibi, bu ülkelerle ilişkilerde son günlerde yaşanan olumlu görünen gelişmeler de ülke çıkarlarından öte, bireysel. Seçim kazanmayı kafasına koymuş bir Erdoğan var.

Sedat Bozkurt ve Hıdır Göktaş, politikAnkara programında bu konuları değerlendirdi ve sorulara yanıt aradı.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.