Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

İstanbul’da 25 Kasım: Kadınlar yasağa rağmen sokağa çıktı, çok sayıda gözaltı var

25 Kasım Kadına Yönelik Şiddete Karşı Uluslararası Mücadele Günü’nde, İstanbul’da sokağa çıkan kadınlara polis müdahale etti, çok sayıda kişi gözaltına alındı.

25 Kasım Kadına Yönelik Şiddete Karşı Uluslararası Mücadele Günü nedeniyle, 25 Kasım Kadın Platformu bugün (25 Kasım) 19.00’da Taksim Tünel Meydanı’nda eylem çağrısı yaptı.

İstanbul-Beyoğlu Kaymakamlığı dün (24 Kasım), “kamu düzeninin sağlanması, suç işlenmesinin önlenmesi, başkalarının hak ve özgürlüklerinin korunması”nı gerekçe göstererek Taksim Tünel Meydanı’nda yapılacak eylemi yasakladı.

Kadın örgütleri yasağın hukuksuz olduğunu belirterek eylemlerini yapacaklarını duyurdu. Yürüyüşten saatler önce İstiklal Caddesi’ne çıkan tüm sokaklar polis barikatıyla kapatılırken, caddede bulunanlar dışarı çıkarıldı.

Kadınlar engellemelere rağmen eylemlerini yaptı

Asmalımescit Sokağı’nda toplanan kadınlar, “Kadınları değil, erkek şiddetini engelle” yazılı pankart açtı. Sloganlarla bekleyen  kadınlar, polis tarafından ablukaya alındı. Uzun süre ablukada tutulan kadınlara polis müdahale etti, çok sayıda kadını gözaltına aldı.

Kadınlar, Beyoğlu Evlendirme Dairesi önünde “Hayatımız bizim, aileniz sizin olsun” pankartı açtı. Yürüyüş, “Kadınlara değil, katillere barikat” sloganıyla başladı. Yürüyüş yapan kadınlara polis müdahale etti, çok sayıda kadın gözaltına alındı.

Kadınların eylemlerinin bir diğer adresi de Haliç Metro İstasyonu’nun yakınındaki parktı. Kadınlar, Karaköy Motor İskelesi’nden Haliç Metro İstasyonu’na doğru yürüyüşe geçti.

Haliç Metro İstasyonu yakınında açıklama yapan kadınlar şunları kaydetti:

“Bu yıl en az 345 kadın öldürüldü bu ülkede. Siz bizlerin önüne barikat kuruyorsunuz. Devlet, kadın katillerini değil bizleri engellemeye çalışıyor. Buna izin vermeyeceğiz”

Okuyun: 25 Kasım eylemleri: Taksim ve Şişhane’ye metro seferleri durduruldu

Okuyun: 25 Kasım eylemleri: İl il eylem çağrıları

Okuyun: Beyoğlu Kaymakamlığı Taksim’deki 25 Kasım eylemini yasakladı | Gerekçe: “Başkalarının hak ve özgürlüklerinin korunması”

Okuyun: 25 Kasım Kadına Yönelik Şiddete Karşı Uluslararası Mücadele Günü – Şiddet nedir, nasıl anlaşılır?

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.