Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Toomaj Salehi: İnfaz tehlikesi yaşayan İranlı muhalif rapçi

İran’da örtünme kurallarına uymadığı gerekçesiyle gözaltına alınan ve gözaltında hayatını kaybeden Mahsa Amini’nin ölümünden sonra başlayan rejim karşıtı gösterilere destek veren rapçi Toomaj Salehi, “yozlaşma” suçlaması ile gözaltına alındı. Salehi idam cezası ile karşı karşıya. 

İran yargısından bir yetkilinin açıklamalarına göre Salehi aynı zamanda “propaganda yaymak”, “hasım devletle işbirliği yapmak” ve “şiddeti kışkırtmak” suçlarından yargılanıyor. Yetkili, bir insan hakları örgütü tarafından Salehi’nin avukat tercih edemeden yargılanmaya başladığına yönelik iddiayı ise yanıtsız bıraktı.

Ünlü rapçi, 10 hafta önce 22 yaşındaki Mahsa Amini’nin ahlak polisi tarafından öldürülmesiyle başlayan eylemlere katıldığına dair bir video paylaşmış, ardından da gözaltına alınmıştı. Salehi ayrıca eylemleri destekleyen rap klipleri de yayınlamıştı.  

Toomaj Salehi

İran rejimi, yabancı düşmanların körüklediği “isyanlar” olarak gördüğü eylemleri şiddet ile bastırmaya çalışıyor. İnsan Hakları Aktivistleri Haber Ajansı’na (HRANA) göre en az 451 eylemci hayatını kaybetti, 18 bin 170 eylemci gözaltında.  

30 Ekim’de tutuklanmadan birkaç gün önce CBC News’a röportaj veren Salehi, paylaştığı videolara dair şöyle konuşmuştu: “Zor, çünkü kendinizi rejim güçleri için bir hedef haline getiriyorsunuz.” Salehi ayrıca, İranlılar’ın “korkunç bir yerde” yaşadığını ve “iktidarlarını, paralarını ve silahlarını korumak için tüm ulusu öldürmeye hazır bir mafya” ile uğraştığını söylemişti. 

Kasım ayı başında İran devlet medyası, Salehi’nin İsfahan vilayetinde gözaltında gösteren bir video yayınladı. Görüntülerde, Salehi’nin gözleri bağlı biçimde yerde oturduğu görülüyor. Sesi titreyen Salehi, bir videosunda güvenlik güçlerine “kaçın” dediği için “hata” yaptığını söylüyor. 

İfade özgürlüğü savunucusu “Article 19” grubu, görüntüleri kınadı, Toomaj Salehi’nin açık bir şekilde baskı altında olduğunu ve itirafa zorlandığını belirtti. İsfahan Başsavcısı geçen pazar (27 Kasım) yaptığı açıklamada, Salehi’nin “yozlaşma” suçunun yanı sıra “geniş çapta yalanların büyük hasara yol açacak şekilde yayımlanması” suçundan da hüküm giydiğini söyledi.  

Salehi’nin Londra’da yaşayan kuzeni Azadeh Babadi ise hüküm giymenin önünü açmak için delil üretilmiş olabileceğinden endişeli. . 

Pek çok müzisyen de benzer kaygıları Twitter üzerinden dile getirerek Salehi’nin Farsça ismini dünya trendlerine soktu. Rapçi Hichkas, İran İslam Cumhuriyeti’nin Toomaj’ı öldürmeye çalıştığını söyledi, şarkıcı Mehdi Yarrahi ise “Asılsız suçlamalarla, ölümden korkan diğerlerine bir ders vermeye çalışıyorlar” dedi.  

İran yargısı, eylemlerde tutuklanan ve ismi belirtilmeyen altı kişinin “yozlaşma” ve “Allah’a düşmanlık” suçlarından idam cezasına çarptırıldığını duyurdu. Uluslararası Af Örgütü’ne göre aralarında Kürt rapçi Saman Yasin de yer alan en az 15 diğer kişi de idam cezası öngören suçlarldan yargılanıyor.

Kaynak: BBC

Derleyen: Alp Selim

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.