Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Kılıçdaroğlu’nun “vizyon belgesi”nin başındaki Jeremy Rifkin kimdir?

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, 3 Aralık Cumartesi günü İstanbul’da, “İkinci Yüzyıla Çağrı Toplantısı”nda partisinin “vizyon belgesini” açıklayacak. Açıklamada, Kılıçdaroğlu’nun yanında “İkinci Yüzyıla Çağrı Grubu” bulunacak. Grubun başına ise eski Almanya Şansölyesi Angela Merkel’in de aralarında bulunduğu dünya liderlerine danışmanlık yapan Jeremy Rifkin getirildi. Jeremy Rifkin hakkında bilinenleri Medyascope derledi. 

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, “İkinci Yüzyıla Çağrı Toplantısı”nda partisinin “vizyon belgesini” 3 Aralık Pazar günü saat 14.00’te İstanbul Lütfi Kırdar Uluslararası Kongre ve Sergi Sarayı’nda açıklayacak. 2023 seçimlerinin ardından iktidar olmayı hedefleyen CHP, İkinci Yüzyıla Çağrı Beyannamesi kapsamında sanayi, eğitim, insan hakları, hayvan hakları, özgürlükler, demokrasi ve çevrecilik gibi başlıklarda yapmak istediklerini, hedeflerini kamuoyuna sunacak. 

Kılıçdaroğlu, AKP Genel Başkanı ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın AKP’nin“Türkiye’nin Vizyonu” açıklamasında sahnede iki buçuk saat tek başına olmasını dün (29 Kasım) yaptığı grup toplantısında eleştirmişti. CHP Genel Başkanı Kılıçdaroğlu’nun kamuoyuna duyuracağı projeler içeren belgenin sunumunu CHP Genel Başkan Yardımcısı Faik Öztrak, Genel Sekreter Selin Sayek Böke, ABD’li yazar Jeremy Rifkin, Prof. Dr. Daron Acemoğlu, Bilkent Üniversitesi İktisat Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Refet Gürkaynak, eski TCMB Başekonomisti Hakan Kara ve CHP Yoksulluk Dayanışma Ofisi Koordinatörü Hacer Foggo ile birlikte yapacağı öğrenildi. 

Kılıçdaroğlu’nun vizyon belgesi için 70 akademisyenden oluşan “İkinci Yüzyıla Çağrı Grubu” oluşturuldu. Grubun çalışmaları, Almanya Şansölyesi Angela Merkel’in de aralarında bulunduğu dünya liderlerine danışmanlık yapan Jeremy Rifkin’in başkanlığında yapıldı. Ekibin başındaki Jeremy Rifkin’in kim olduğunu Medyascope araştırdı. 

Jeremy Rifkin kimdir?

Jeremy Rifkin, 26 Ocak 1945’te Colorado’da doğdu, Chicago, Illinois’de büyüdü. 1967’de Pennsylvania Üniversitesi Wharton İşletme Okulu’ndan ekonomi derecesi ile mezun oldu. Sonraki yıllarda ise Massachusetts’teki Tufts Üniversitesi’ndeki Fletcher Hukuk ve Diplomasi Okulu’ndan uluslararası ilişkiler alanında yüksek lisans derecesi aldı. Rifkin, yazar, ekonomi ve toplum kuramcısı, aktivist ve danışman olarak biliniyor. Bilimsel ve teknolojik değişikliklerin ekonomi, işgücü, toplum ve çevre üzerindeki etkisi hakkında çok satan 20 kitabın yazarı olan Rifkin’in kitapları 35 dile çevrildi. 

Rifkin, dünyanın pek çok yerinde iş, hükümet, emek ve sivil toplum forumlarında sık sık konuşmacı olarak yer alıyor. Rifkin’in sürdürülebilir, karbon sonrası ekonomik çağ vizyonu, Avrupa Birliği ve Birleşmiş Milletler tarafından onaylandı ve dünya liderleri tarafından benimsendi.

Hangi ülkelere danışmanlık yaptı?

Rifkin, Wharton Okulu’nda 1994’te üst düzey yönetim için dersler vermeye başladı, 2000’li yıllardan itibaren danışmanlık yapmaya başladı. Rifkin’in danışmanlık yaptığı çevreler arasında Avrupa Birliği, Çin Halk Cumhuriyeti, Almanya, İspanya bulunuyor. Rifkin, Fransa Cumhurbaşkanı Nicolas Sarkozy, Almanya Başbakanı Angela Merkel, Portekiz Başbakanı Jose Socrates ve Slovenya Başbakanı Janez Janša’ya Avrupa Konseyi Dönem Başkanlıkları sırasında ekonomi ile ilgili konularda danışmanlık yaptı.

Rifkin, 1968-1969’daki ABD savaş suçları hakkında rapor vermeye istekli Vietnam Savaşı gazilerinden oluşan Yurttaşlar Komisyonu’nu kurdu. Ülkelerin yanı sıra Rifkin, dünyanın önde gelen 100 yenilenebilir enerji şirketi, inşaat şirketi, mimarlık firması, emlak şirketi, bilişim şirketi, enerji ve kamu hizmeti şirketi ve ulaşım şirketinden oluşan Üçüncü Sanayi Devrimi Küresel CEO İş Yuvarlak Masası’nın kurucusu ve başkanı. Sürdürülebilir, karbon sonrası ekonomik çağ vizyonu, Avrupa Birliği ve Birleşmiş Milletler tarafından onaylandı ve bu önerileri dünya liderleri tarafından benimsendi.

Rifkin’in savundukları…

1970’lerde büyük petrol şirketlerine ve biyoteknoloji endüstrisine karşı çıktı. Bu tavrı bazı çevrelerce olumlu bulunurken özellikle hükümet çevreleri ve hükümete yakın basın tarafından eleştirildi. Kâr amacıyla gıdaların genleriyle oynanması çalışmalarına karşı çıktı ve doğal yaşamı savundu. Ayrıca, ABD’nin kurucularının devrimci değerlerine dönüşünü savunan ve bir karşı kültür örgütü olarak anılan Halkın İki Yüzüncü Yıl Komisyonu’nu kurdu.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.