Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Kültür sanatta bu hafta (4 – 9 Aralık): Sizin için seçtiklerimiz

Medyascope olarak bu hafta izleyebileceğiniz film ve oyunları, gezebileceğiniz sergileri ve kültür-sanat dünyasından gelişmeleri derledik. Şimdiden iyi seyirler.

Derleyen: Edanur Tanış

  • Nadir Kitap ve Kitantik’e getirilen erişim engeli kaldırıldı

Haftayı yine bir sansür haberiyle kapattık. Çevrimiçi platform Nadir Kitap ve Kitantik’in web sitelerine 30 Kasım’da erişim engeli getirildi. Engel, 1 Aralık’ta mahkeme tarafından kaldırıldı.

Gerekçesi açıklanmayan erişim engelinin kaldırıldığını sosyal medya hesabından duyuran Nadir Kitap ve Kitantik, mahkemenin kararı “sehven” aldığını aktardı. Nadir Kitap, konuya ilişkin sosyal medya hesabından şu paylaşımı yaptı:

“Duyuru 2: Web sitemiz hakkında erişim engeli getiren ilgili mahkeme, kararın sehven alındığına hükmederek erişim engelinin kaldırılması kararı almıştır. Kitapsever dostlarımızla en kısa süre içerisinde yeniden bulaşacağımız müjdesini paylaşıyoruz.”

  • Başka bir sansür haberi de sanatçı Mabel Matiz’den geldi 

Mabel Matiz sosyal medya hesabından 1,5 ay önce ödül vermek için davet edildiği GQ Türkiye ödüllerinde “Karakol” klibi ile ilgili sansür haberleri nedeniyle sahneye çıkarılmadığını duyurdu. Matiz’in paylaşımının ardından açıklama yapan GQ Türkiye ise organizasyondan kaynaklı bir sıkıntı olduğunu söyleyerek “Mabel Matiz’i üzdüğümüz için özür dileriz” dedi.

Mabel Matiz’in neler yaşadığını anlattığı açıklamasının tamamı için tıklayınız.

Mabel Matiz ve Mert Demir
  • TÜYAP Uluslararası İstanbul Kitap Fuarı açıldı

TÜYAP Uluslararası İstanbul Kitap Fuarı, koronavirüs salgını nedeniyle verilen iki yıllık aranın ardından 39. kez “Kitap Şehre Geri Dönüyor” sloganıyla kapılarını açtı. Yazar Nazlı Eray’ın “Onur Yazarı” olarak belirlendiği 39. TÜYAP Uluslararası İstanbul Kitap Fuarı, 3-11 Aralık günleri arasında açık kalacak. Fuara giriş öğrenci, öğretmen, çocuk, emekli ve engellilere ücretsiz.

Yer: TÜYAP Fuar ve Kongre Merkezi – Büyükçekmece / İstanbul

  • TEB Ödülleri’nde ‘kadın/erkek oyuncu’ ayrımı kaldırıldı

Tiyatro Eleştirmenleri Birliği (TEB) tarafından 30’uncusu düzenlenecek TEB Ödülleri’nde değişikliğe gidildi. Bu seneden itibaren ‘oyuncu’ kategorisinden ‘kadın/erkek oyuncu’ ayrımı kaldırıldı. Ödüller bundan böyle ‘Yılın Oyuncuları’ olarak adlandırılacak ve cinsiyet ayrımı gözetilmeyecek. TEB’in yaptığı açıklamaya göre ödüllere bu sene ‘Yılın Yönetmeni’ ve ‘Genç Ekip’ kategorileri eklendi.

  • Indiana Jones ekranlara dönüyor

Disney’in ünlü arkeolog kahramanı Indiana Jones, serinin beşinci filmiyle yeniden ekranlara dönüyor. 30 Haziran 2023’te sinemalarda olacak filmin ilk fragmanı da yayında. Serinin beşinci filmi, 1960’larda Amerika Birleşik Devletleri (ABD) ile Sovyetler Birliği arasındaki “uzay yarışı” sırasında geçiyor. Bu filmde Jones’u, Paperclip Harekâtı sonrası ABD saflarına geçen eski Naziler’e karşı mücadele verirken izleyeceğiz.

  • Netflix’in yeni dizisi “Wednesday”den rekor

Alfred Gough ve Miles Millar’ın yaratıcısı olduğu, yönetmenliğini Tim Burton’ın üstlendiği Netflix’in yeni dizisi “Wednesday” ilk haftada 341,23 milyon saat izlenmeye ulaşarak Netflix’in ilk haftasında en çok izlenen İngilizce dizi oldu.

“Wednesday”, 335 milyon saat izlenmeyle rekoru elinde bulunduran “Stranger Things”in dördüncü sezonunu geçti. Daha önce animasyon olarak sinemaya uyarlanan “Addams Ailesi”nin tuhaf kızı Wednesday’e odaklanan dizi Wednesday’in gittiği Nevermore Akademisi’nde başından geçenleri anlatıyor. Wednesday rolüne Jenna Ortega, Wednesday’in annesi Morticia Addams’a ise güzelliğiyle büyüleyen Catherine Zeta-Jones hayat veriyor. Bizce dizi tek oturuşta bitirmelik çerezlik dizilerden. Eğer diziye bir şans vermek isterseniz, fragmanını aşağıda izleyebilirsiniz.

  • “Harry ve Meghan”

İngiliz kraliyet ailesindeki görevlerini bırakıp ABD’ye taşınan Prens Harry ve Meghan Markle hakkındaki Netflix belgeselinin ilk fragmanı yayınlandı. 

  • Gezici Festival başladı 

Ankara Sinema Derneği tarafından düzenlenen 27. Gezici Festival başladı. Festival kapsamında ilk kez Sinemanın Kadın Öncüleri başlığı altında 100 yıllık bir film olan “Eli Kulağında” gösterime girecek. İki ayrı parçanın birleştirilip yeniden restore edilmesiyle oluşturulan film, büyük şehirde sağlıksız, adaletsiz hayatı ve çalışma koşullarını anlatıyor. Basın ve İfade Özgürlüğü başlığı altında “Tehdit Altında”ve “Özgür İfade” bölümlerinde toplam beş film gösterilecek. Festivalin Sanat Yönetmeni Ahmet Boyacıoğlu, restore edilen filmleri ve festivalin hikayesini Medyascope‘dan Berfin Bayır’a anlattı.

  • Metallica’nın yeni albümü Nisan 2023’te çıkacak, ilk single yayında

Efsanevi metal grubu Metallica, son albümleri “Hardwired…To Self-Destruct”ın yayınlanmasının üzerinden altı yıl geçmesinin ardından sıradaki albümlerini duyurdu. “72 Seasons (72 Mevsim)” isimli, 12 parçadan oluşan ve 77 dakika uzunluğundaki albüm, 14 Nisan 2023’te piyasaya çıkacak. Albümün altı numaralı şarkısı ve albümün ilk single’ı Lux Æterna, grubun YouTube kanalına yüklendi ve diğer dijital platformlarda da yerini aldı.

  • “Promesse” 

Decollage Art Space, “Promesse” sergisiyle kapılarını sanatseverlere açtı. Emine Şenses, Melike Kılıç, Ömer Koçağ, Pelin Bayçelebi, Sayat Uşaklıgil ve Yağmur Yılan’ın eserlerinde oluşan ve 22 Kasım’da izleyiciyle buluşan “Promesse” (Vadetmek) adlı sergi, Serap Atala’nın sergi danışmanlığı ve koordinatörlüğünde hayata geçti. “Umut” teması etrafında şekillenen sergiyi 9 Ocak 2023’e kadar her gün 12.00 – 19.00 saatleri arasındd ziyaret edebilirsiniz.

  • Bi’Tık Tiyatro’dan yeni oyun: “45 Saniye”

Aybike Turan’ın yazıp yönettiği, zor karar anlarında insanın aklından geçenleri anlatan “45 Saniye” oyunu, Bi’Tık Tiyatro imzalı. İngilizce üstyazılı olarak sahnelenen oyunda sahnede Duygu Serin, Melda Narin Güler, Aybike Turan var. Oyunu 9 Aralık Cuma akşamı saat 20.30’da Sahne Pulchérie’de izleyebilirsiniz. 

Yer: Sahne Pulchérie, Beyoğlu-İstanbul 

Bilet: Tam 130, öğrenci 100 lira.

Bilet almak için tıklayınız

Etkinliklerinizin bültenimizde yer almasını istiyorsanız iletişim: edanurtanis@medyascope.tv

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.