Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Efsane futbolcu Brezilyalı Pele hayatını kaybetti

Futbol tarihinin en önemli efsanelerinden “Siyah İnci” lakaplı Pele, 82 yaşında hayata gözlerini yumdu.

Brezilyalı efsane Pele, orijinal ismiyle Edson Arantes do Nascimento, 82 yaşında hayatını kaybetti. Bir yıldan uzun süredir kolon kanseri tedavisi gören Pele, Sao Paulo şehrinde kaldığı Albert Einstein Hastanesi’nde yaşamını yitirdi. 

2021’in Eylül ayında kalın bağırsağından tümör alınan Pele’nin kanserinin bu yılın başlarında akciğer, karaciğer ve bağırsaklarına yayıldığı tespit edilmişti. Geçen ay kemoterapi uygulaması için yeniden hastaneye kaldırılan efsane futbolcunun sağlık durumunun stabil olduğu aktarılmıştı. Bu ayın başlarında ise Pele’nin kemoterapiye cevap vermediği ve palyatif bakıma alındığı açıklanmıştı.

Bir efsanenin sonu

Kariyerinin ilk maçına 1956’da çıkan Pele, o tarihten itibaren futbol dünyasına adını ezberletti. 21 yıl boyunca kariyerini sürdüren Brezilyalı futbolcu, oyun tarzı ve çok sayıda gol atmasıyla büyük bir devrimin altına imza attı. Tarihte eşi benzerine az rastlanan bir yeteneğe sahip olan Pele, kendisinden sonraki nesle çok önemli bir miras bıraktı.

1958 Dünya Kupası’nda henüz 18 yaşındayken sahne alan Pele, sırtındaki 10 numaralı formasıyla Brezilya’ya kupayı kazandırdı. Efsane futbolcu, söz konusu Dünya Kupası’nda yarı finalde Fransa’ya karşı hat-trick yaparken, finalde ise İsveç’e iki gol atmayı başardı. 1958 Dünya Kupası finalinde attığı gol, onu bir Dünya Kupası finalinde gol atan en genç futbolcu yaptı. Dünyanın en iyi futbolcusu olarak 1962 Meksika’da da boy gösterdi. Ülkesini bu kupada da zafere taşıyan Pele, son gövde gösterisini ise 1970 Dünya Kupası’nda yaptı. Brezilyalı efsane, Dünya Kupası’nı 3 kez kazanan tek futbolcu olma unvanına sahip. 

Pele, 1956’dan emekli olduğu 1977’e kadar, hazırlık maçları da dâhil olmak üzere oynadığı 1363 maçta attığı 1279 gol Guinness Dünya Rekorları’nda yer almaktadır. Efsane futbolcu, Brezilya formasıyla 92 maçta 77 gol atarak Neymar ile birlikte bu alanda da zirvede yer alıyor. Pele ayrıca 1995’ten 1998’e kadar Brezilya Spor Bakanı olarak görev yaptı. 

Yazan: Kubilayhan Kavrazlı

Editör: Doğa Üründül

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.