Adıyaman’da 20 yıldır memur olarak çalışan ve ev alabilmek için “Birevim” şirketine başvuran görme engelli Hüseyin Bulut, hak kazandığı halde parasını alamıyor. Bulut, yaşadıklarını Medyascope‘a anlattı.

Bankaların yüksek faizli kredileriyle ev almaları zorlaşan vatandaşlar, halk arasında “evim” şirketleri olarak bilinen tasarruf finansman şirketlerine başvuruyor.
Bu şirketler (Eminevim, Birevim vb.) vatandaşın taksitle ev, araba, arsa vs. alabilmesi için belirlenen bir tutarı, belirli bir tarih aralığında vatandaşa ödeme taahhüdünde bulunuyor.
Kısıtlı bütçeye sahip kişilerin taksit yoluyla ev aldıkları “Eminevim” şirketinde önce, alınacak ev ve ödenebilecek taksitler belirleniyor, daha sonra belirlenen taksit sayısı ve tutarına göre kişi bir gruba dahil ediliyor.
Sistem nasıl işliyor?
Halk arasında “altın günlerine” benzer bir sistem.
Grup üyelerinin ödedikleri taksitlerle her ay bir konut bedeli birikiyor.
Noter huzurunda yapılan kura ile sırayla her ay bir üyenin konut bedelinin teslimatı yapılıyor.
40 bin TL organizasyon ücreti
Firmalar yaptıkları işin “tamamen faizsiz bir yöntemle” olduğunu söylese de katılımcılardan “organizasyon bedeli” adında paralar alınıyor. 450 bin TL tutarında ev için sisteme girdiğinizde ortalama 40 bin TL organizasyon ücreti yatırmanız gerekiyor.
Medyascope'un günlük e-bülteni
Andaç'a abone olun
Editörlerimizin derlediği öngörüler, analizler, Türkiye’yi ve dünyayı şekillendiren haberler, Medyascope’un e-bülteni Andaç‘la her gün mail kutunuzda.
Son yıllarda parasını yatıran birçok vatandaş hak etmesine rağmen ödeme alamadığından şikayetçi. Muhatap bulamayan vatandaşlar sosyal medya platformlarında şikayetlerini ve isyanlarını dile getiriyor.
250 bin lira ödeyemediği için evin maliyeti 1,5 milyona çıktı
Bu mağduriyetlerden biri de Adıyaman’da yaşandı.
20 yıldır memur olarak çalışan ve bir ev alma hayaliyle Birevim şirketine başvuran görme engelli Hüseyin Bulut, hak kazanmasına rağmen ödeme alamadığını iddia etti.
Tüm parasını şirkete yatıran Bulut’un hak kazandığı halde ödemesi dört defa ertelendi. Defalarca şirkete başvuran ve durumunu anlatan Bulut, yetkililerden sürekli ret cevabı aldı.
Kendisine bir yıl önce teslimat yapılacağını belirten Bulut, “Arabama ipotek koyarak 250 bin lirayı bana ödeyeceklerdi. Ben de o vakitte bir eve yazılmıştım. 500 bin lira maliyetli bir evimiz olacaktı. Dördüncü ertelemeleri sonucunda müteahhit, ‘Bu 250 bini ya bana acil verirsin ya da evi sana güncel fiyatı olan 1,5 milyona veririm’ dedi. Bu tutarı ben değil, benim bütün sülalem toplansa altından kalkamaz” dedi.
Muhatap bulunamıyor
Kamuda çalıştığını belirten Bulut, “22 yıldır kamuda çalışan bir insanım. Üç çocuklu bir aileyi geçindirmeye çalışıyorum. 250 bin lira birikim yaparak, 250 bin lirayı da bunların sistemiyle elde ederek ev sahibi olmaya çalıştım. Ama üç-dört defa ertelemeleri sonucunda 1,5 milyon ödeme durumuyla karşı karşıya kaldım” diye konuştu.
Bulut, son çare olarak Birevim Yönetim Kurulu Başkanı Murat Çiftçi’ye telefonla ulaşmaya çalıştı. Durumu Çiftçi’nin asistanına anlattı ancak kendisine geri dönüş yapılmadı.
“Her yolu denedik ama parayı vermiyorlar”
Şirketten açıklama yapılmadığını söyleyen Bulut, “Eşim ve üç çocuğumla birlikte ne yapacağımızı bilemez haldeyiz. Her yolu denedik ama parayı vermiyorlar. Evimin tapusu bile hazır ancak parayı ödeyemediğim için evimi alamıyorum. Büyük bir mağduriyet yaşadım ve mağduriyetimin giderilmesini istiyorum” dedi.