Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Medyascope Gündem (17 Ocak 2023): Türkiye ABD’den F-16 alabilecek mi? & Trendyol GO işçileri eylemi

Editör: Ayşegül Karagöz

Medyascope Gündem, hafta içi her sabah 10.00’da Medyascope’ta. Türkiye ve dünyada siyasetin ve ekonominin gündemini, uzman yorumları ve sahadan bağlantılarla aktarıyoruz. Gelin her sabah YouTube kanalımızda buluşalım, Gündem’i hep birlikte konuşalım. Gündem’in bugünkü konuğu Prof. Dr. Serhat Güvenç.

İran Dışişleri Bakanı Hüseyin Emir Abdullahiyan, bugün Türkiye’ye resmi bir ziyarette bulunuyor. Dışişleri Bakanlığı ziyareti şöyle duyurdu: “Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu’nun konuk Bakanla gerçekleştireceği görüşmelerde, ikili ilişkilerimizin gündeminde yer alan konular ile güncel bölgesel ve uluslararası gelişmelerin ele alınması öngörülmektedir.

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Amerika Birleşik Devletleri’nden Türkiye’ye F-16 satışı konusunda açıklamalarda bulundu. Bosna-Hersek Bakanlar Konseyi Başkan Yardımcısı ve Dışişleri Bakanı Bisera Turkoviç ile bakanlıkta bir araya gelen Çavuşoğlu, F-16 satışına ilişkin “F-16’da askeri müzakereler tamamlandı. ABD Savunma Bakanlığı, Dışişleri Bakanlığı’na gönderdi. Yönetim, Dışişleri Bakanlığı aracılığı ile gayriresmi şekilde kongreye bildirimde bulundu. Buradan itiraz gelmezse süreç tamamlanıyor, resmi bildirim oluyor. Yönetimle her düzeyde anlaşmalar sağlandı” dedi.

Dünya Ekonomik Forumu (WEF), dün İsviçre’nin Davos kasabasında başladı. 20 Ocak’a kadar sürecek zirvenin bu yılki teması “Parçalanmış Bir Dünyada İşbirliği” olarak belirlendi. Zirveye 50’den fazla devlet ve hükümet başkanı olmak üzere 2 bin 700 kişi katılıyor. DEVA Partisi Genel Başkanı Ali Babacan’ın da Davos’a katılması ve gelişen piyasalar üzerine bir panelde konuşma yapması bekleniyor.

Uluslararası ilişkiler uzmanı Prof. Dr. Serhat Güvenç, F-16’lar konusunda gelişmeleri, Türkiye-Suriye normalleşmesinde gelinen aşamayı, Rusya-Ukrayna savaşında son durumu ve Davos gündemini Gündem’de değerlendirdi.

E-ticaret platformu Trendyol GO kuryeleri zam oranlarına itiraz ederek dün İstanbul’da kontak kapattı. İşçiler şirketin Maslak’taki merkezi önünde taleplerini sıraladı.

Türkiye Büyük Millet Meclisi’nde bugün CHP, MHP ve İYİ Parti grup toplantıları düzenliyor.

Cumhur İttifakı’nın 13 Ocak Cuma günü TBMM Başkanlığı’na sunduğu kamuda çalışan sözleşmeli personele kadro verilmesine ilişkin kanun teklifi, bugün (16 Ocak) TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu’nda kabul edildi. Teklif TBMM Genel Kurulu’na gelecek ve yasalaştığında, 28 Kasım 2022 öncesinde sözleşmeli personel statüsünde olan 458 bin 615 kişi bu düzenlemeden yararlanabilecek.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.