Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Sözleşmelilerin kadroya geçişini düzenleyen kanun teklifi TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu’nda kabul edildi

Cumhur İttifakı’nın 13 Ocak Cuma günü TBMM Başkanlığı’na sunduğu kamuda çalışan sözleşmeli personele kadro verilmesine ilişkin kanun teklifi, bugün (16 Ocak) TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu’nda görüşüldü. Teklif, önümüzdeki günlerde TBMM Genel Kurulu’na gelecek ve yasalaştığında,  28 Kasım 2022 öncesinde sözleşmeli personel statüsünde olan 458 bin 615 kişi bu düzenlemeden yararlanabilecek.

TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu’nda bugün, “Devlet Memurları Kanunu ve Bazı Kanunlar ile 663 Sayılı Kanun Hükmünde Kararnamede Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi” görüşüldü. Cumhur İttifakı’nın TBMM’ye sunduğu dokuz maddelik teklif, muhalefet partilerinin eleştirileriyle Komisyon’da kabul edildi. 

OKUYUN: Sözleşmelilerin kadroya geçişini düzenleyen kanun teklifi Meclis’e sunuldu | Düzenlemeden 458 bin 615 kişi yararlanacak

Kanun teklifi ile ilgili açıklama yapan AKP Grup Başkanvekili Mustafa Elitaş, şunları söylemişti: 

28 Kasım 2022’den önce sözleşmeli olarak başlayanlar, herhangi bir bekleme süresine tabi olmadan, doğrudan bulundukları kurumlarda memur kadrosuna geçecekler. Bir yıl süreyle aynı görevde çalıştıktan sonra tayin haklarını elde etmiş olacaklar. Böylece sayıları 458 bin 615 olan sözleşmeli personel, görevde yükselme, unvan değişikliği, memuriyet güvencesi ve tayin imkanı gibi birtakım haklara sahip olacak. Kadroya geçişler tamamen talebe bağlı olacak. Kadroya geçmek istemeyen sözleşmeli personelin hakları görevleri sona erene kadar şahsa bağlı olarak korunacaktır.”

OKUYUN: Erdoğan kabine toplantısının ardından açıkladı: Sözleşmeli personelin kadroya geçişi için 3+1 formülü

Teklifin maliyeti 342,7 milyon TL

Teklifin toplam maliyeti ise 342 milyon 718 bin 874 TL olarak açıklandı. AKP Konya Milletvekili Halil Etyemez, Diyanet İşleri Başkanlığı’nda açıktan vekil imam-hatip ve vekil müezzin-kayyım olarak görev yapanların kadroya geçişini düzenleyen teklifin birinci maddesi ile ilgili etki analizini sundu. Buna göre, vekil olarak görev yapan bin 710 imam, hatip, müezzin, kayyım bulunuyor. Vekil olarak görev yapanlar 8 bin 486 TL, kadrolu olarak görev yapanlar 12 bin 250 TL maaş alıyor. Vekil olanların kadroya alınması sonucunda kamuya maliyeti, yıllık 77 milyon 237 bin 280 TL olacak. 

Teklifin beşinci maddesinde düzenlenen Kültür ve Turizm Bakanlığı ve bağlı kuruluşlarda, solist sanatçı ve sanatçı ile sahne üstünde ve sahne gerisinde ihtiyaç duyulan hizmetlerde görevlendirilen 2 bin 495 personelin kadroya geçirilmesinin yıllık maliyeti ise 243 milyon 331 bin 302 TL olacak. Yedinci maddede kadroya alımı düzenlenen Sağlık Bakanlığı’nda açıktan vekil olarak ebe ve hemşireler çalışan 790 kişinin yıllık maliyeti ise 22 milyon 150 bin 292 TL olarak hesaplandı. 

“Kaç kişiyi ilgilendirdiği, ne kadara mal olduğuyla ilgili hiçbir bilgi yok”

Komisyon görüşmelerinde muhalefet partilerinin, usule ilişkin eleştirileri oldu. Ayrıca Komisyon üyeleri, teklifte kapsam dışı bırakılan uzman çavuşların, TBMM danışmanlarının, mevsimlik işçilerin, kısmi zamanlı çalışanların ve başka kurum personelinin sorunlarına dikkat çekti.

CHP Genel Başkan Yardımcısı Bülent Kuşoğlu, 13 Ocak Cuma günü Meclis’e gelen kanun teklifinin, pazartesi sabahı Komisyon’da görüşülmeye başlanmasını, hazırlanmaya vakit olmadığı nedeniyle eleştirdi. Kuşoğlu, “Bu çok teknik bir konu, bunu kamuda çalışanlarda bile çok fazla bilen yoktur. Çalışma yapmaya fırsatımız da olmadı. Gelen şekliyle, sadece gerekçe ve kanun maddeleri düzenlenmiş. Bize dağıtılan bir etki analizi yok. Kaç kişiyi ilgilendirdiği, ne kadara mal olduğuyla ilgili hiçbir bilgi yok yine” diye konuştu. 

OKUYUN: Sözleşmeliye 3+1 formülü | Prof. Dr. Konukman: “Ne oldu da bunu şimdi keşfettiniz?”

Muhalefet teklifin daha çok tartışılmasını istedi

HDP Diyarbakır Milletvekili Garo Paylan, “Yasama döneminde beş yılı tamamlıyoruz, bu beş yıl boyunca tek bir yapısal reform yapmadık ve dönemin sonunda da yalnızca palyatif tedbirler içeren bir yasa teklifiyle daha karşı karşıyayız” dedi. 15-20 milyon kişiyi ilgilendirecek kanunun üç gün bile tartışılmadığını belirten Paylan,  “Bu yasa teklifini lütfen geri çekin. İhtiyaç olan şekilde, bir kamu personel reformu şeklinde derinlemesine tartışmalar yürütelim. En azından bir hafta sendikalarla, sosyal kesimlerle tartışma yürütelim” diye konuştu. 

İYİ Parti Ankara Milletvekili Durmuş Yılmaz, taleplerin değerlendirilmesi gerektiğine dikkat çekerek, “Yapacaksak doğru dürüst bir şey yapalım. Biraz gecikmeli çıksın. Ama vermediğimize ne için vermediğimizi, verdiğimizi de niye verdiğimizi kamuoyuna açıklayalım. Bu yamalı bohça gibi, bizi bu konuda tekrar bir düzenleme yapmaya zorlayacak” dedi.

“Seçim sebebiyle iktidarın rıza üretmek zorunda olmasından dolayı mı bu yasa?”

HDP Genel Başkan Yardımcısı Rıdvan Turan, kanun teklifinin seçime yönelik olarak getirildiğini vurgulayarak şunları söyledi:

Bu ülkede çalışan geniş kesimler hep birlikte kadroya dahil olabiliyor mu, güvenceli çalışma kural haline geliyor mu? Yoksa tam tersine milyonlarca insanın hoşnutsuzluğundan, ‘Yeter artık’ demesinden dolayı mı, seçim sebebiyle iktidarın rıza üretmek zorunda olmasından dolayı mı bu yasa? Biz ikincisi olduğunu düşünüyoruz. Şimdi olumlu taraflarını görüyor ve size ‘Günaydın’ diyoruz. Ama biliyoruz ki bu kanun teklifi çalışma ilişkilerinde, sözleşmeli yerine kadrolu çalışmayı egemen kılan, neoliberal politikalara karşı bir özeleştirel tutum hüviyetinde değil. Olmadığı için bu sorunun öyle ya da böyle devam edeceğini biliyoruz.

OKUYUN: AKP’nin sözleşmeli personele 3+1 formülü belediye şirket işçilerini kapsamıyor

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.