AKP’li milletvekillerinin imzasını taşıyan “Uludağ Alan Başkanlığı Kanun Teklifi”, dün (18 Ocak) Türkiye Büyük Millet Meclisi Genel Kurulu’nda kabul edilerek yasalaştı. Kanun teklifine karşı çıkan Bursa Su Kolektifi “Uludağ Milli Parkı ile ilgili yapılmak istenen düzenleme tüm milli parklara yapılan bir saldırıdır” dedi.
AKP’li milletvekillerinin imzasını taşıyan “Uludağ Alan Başkanlığı Kanun Teklifi”, Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) Bayındırlık, İmar, Ulaştırma ve Turizm Komisyonu’nda 10 Aralık’ta kabul edildi. TBMM Genel Kurulu gündemine dün (18 Ocak) gelen teklifle, milli park sınırları içinde tek yetkili olan Tarım ve Orman Bakanlığı ile Doğa Koruma ve Milli Parklar Müdürlüğü’nün yetkileri Kültür ve Turizm Bakanlığı’na ve Uludağ Alan Başkanlığı’na devredilecek.
Çevreciler, Uludağ Milli Parkı’nın bir kısmının Alan Başkanlığı’na devredilmesine karşı çıkıyor.
Kanun teklifi gündeme geldiğinden beri çevre örgütleri, eylem ve imza kampanyalarıyla Uludağ’ın milli park olarak kalması için mücadele ediyor.
“Alan başkanlığının bir başka adı da ‘alan reisliği'”
“Uludağ Alanı Hakkında Kanun Teklifi”nin maddeleri üzerindeki görüşmeler sırasında konuşan Halkların Demokratik Partisi (HDP) Antalya Milletvekili Kemal Bülbül, “Başkanlığa ne kadar meraklıymışsınız. Alan Başkanlığı’nın bir başka adı da ‘alan reisliği’. Aslında her türlü yetkiye sahip bir tür derebeylik, bir tür beylerbeyliği” diye konuştu.
“Uludağ’ı imara açmak istiyorsunuz“
Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Bursa Milletvekili Nurhayat Altaca Kayışoğlu, Alan Başkanlığı düzenlemesiyle Uludağ’ın yok edilmeye çalışıldığını belirterek, “Uludağ’daki 20 milyon metrekare, milli park olmaktan çıkarılmak isteniyor. Uludağ’ı imara açmak istiyorsunuz sonra karşımıza çıkıp ‘Biz orayı koruyacağız, kollayacağız’ diyorsunuz. ‘Kentsel dönüşüm yapacağız’ diyerek Bursa’nın ortasına ucubeyi hançer gibi sapladınız. Bu yüzden Uludağ’a yapacaklarınızı düşündükçe uykularımız kaçıyor. Uludağ’a geniş geniş yollar yapacaksınız, yine binlerce ağaç keseceksiniz, otoparklar, çok katlı oteller, villalar, ‘lüks tuvaletler’ yapacaksınız, beton dökeceksiniz. Uludağ’a lüks tuvalet yaparak turist çekilmez” dedi.
“Vazgeçin bu sevdadan”
CHP İstanbul Milletvekili Turan Aydoğan da AKP’li milletvekillerine, “Dolara, paraya yönelik ihtirasınız, iş makinelerinizin gücü, bizim doğayı koruma gücümüze yetmez. Vazgeçin bu sevdadan” diyerek seslendi.
Medyascope'un günlük e-bülteni
Andaç'a abone olun
Editörlerimizin derlediği öngörüler, analizler, Türkiye’yi ve dünyayı şekillendiren haberler, Medyascope’un e-bülteni Andaç‘la her gün mail kutunuzda.
“Doğa da bir gün mutlaka sizi cezalandırır“
İYİ Parti Bursa Milletvekili Ahmet Kamil Erozan, “Uludağ’da birçok çeşit bitki örtüsü var. Bu kanunla Uludağ’ın endemik yapısını zedelersiniz. Siz, bu kanunla doğaya müdahale ediyorsunuz. Doğa da bir gün mutlaka sizi cezalandırır” dedi.
“Uludağ’da otopark ve tuvalet sorunu var”
AKP Bursa Milletvekili Muhammet Müfit Aydın ise teklifi şöyle savundu: “Uludağ’da otopark ve tuvalet sorunu var. Derdimiz, Uludağımızı Bursa’ya, Türkiye’ye yakışır şekilde dizayn etmek. Burayı sizler gelip gördüğünüzde ‘İyi ki bu kanun çıktı’ diyeceksiniz. Bu düzenleme, kesinlikle Uludağ’ın bundan sonra yaşanılabilirliğini çok daha iyi bir noktaya çekmek için.”
MHP Bursa Milletvekili Mustafa Hidayet Vahapoğlu da “Uludağ gibi 90 yıllık bir turizm merkezinin, adına yakışır hale getirilebilmesinin yolları bulunmalı. Uludağ gibi bir imkan dururken Romanya, Rusya, İsviçre, Fransa, Avusturya gibi kayak turizminin yapıldığı ülkelere vatandaşlarımızın gitmesinin nedenleri araştırılmalı ve Uludağ, bu ülkelerdeki standartlara yükseltilecek yeni tedbirlerle donatılmalı” diye konuştu.
Bursa Su Kolektifi: “AKP, Uludağ’dan elini çek”
Çevreciler, Uludağ Milli Parkı’nın bir kısmının Alan Başkanlığı’na devredilmesine karşı çıkıyor.
Kanun teklifi gündeme geldiğinden beri çevre örgütleri, eylem ve imza kampanyalarıyla Uludağ’ın milli park olarak kalması için mücadele ediyor.
Bursa Su Kolektifi bugün (19 Ocak) yayımladığı açıklama ile “Uludağ Alan Başkanlığı Kanun Teklifi”nin Meclis’ten geçmesini kınadı.
Uludağ Alan Başkanlığı uygulamasının ekolojik tahribat yaratacağı belirtilen açıklamada, “Halkın sesini duymayanlar, halk için değil, sermayedar için olan kanun tasarısını dün Meclis’te iktidar ve küçük ortağının oylarıyla kabul ettiler” denildi.
“Uludağ Milli Parkı ile ilgili yapılmak istenen düzenleme tüm milli parklara yapılan bir saldırıdır”
Açıklamada, Bursa Su Kolektifi’nin, Alan Başkanlığı’nın ilk gündeme geldiği andan itibaren mücadele ettiğine dikkat çekildi:
“Uludağ Milli Parkı ile ilgili yapılmak istenen düzenlemeyi tüm milli parklara yapılan bir saldırı şeklinde okuduk ve ülkenin dört bir köşesinden yaşam savunucuları ile ortak mücadele ettik, basın açıklamaları gerçekleştirdik, TBMM’yi ziyaret ettik. Türkiye’nin dört bir yanından 132 emek, ekoloji ve meslek örgütünün imzaladığı bildiriyi, Bursa Su Kolektifi gönüllüleri ve ortak mücadele ettiğimiz dostlarımızın özverili çalışmalarıyla semt pazarlarında, kentin odak noktalarında topladığı beş bin ıslak imzalı dilekçeyi TBMM dilekçe komisyonuna ve milletvekillerine ilettik. Change.org’da açtığımız imza kampanyasına çok kısa bir sürede yurttaşlar cevap verdi ve 14 bin imzaya ulaştık. Halkın isteğini AKP Grup Başkanvekili Emin Akbaşoğlu’na ilettik. İnsan zinciri oluşturduk ve Bursa’nın en işlek caddesinde yürüyüş gerçekleştirdik. Binlerce kişiyle Twitter’dan seslendik; ‘AKP, Uludağ’dan elini çek’ dedik.”
“Halkın yanında olmayan bu vekiller sandığa gömülecektir“
“Uludağ Alanı Hakkında Kanun Teklifi”nin Anayasa Mahkemesi’ne taşınacağı belirtilen açıklamada, “Özellikle Bursa’ya ihanet olan bu kanunun AKP Bursa milletvekillerinin teklifiyle Genel Kurul’da olması affedebileceğimiz ve unutabileceğimiz bir şey değildir. Halkın yanında olmayan bu vekiller elbet seçimlerde sandığa gömülecektir. Öncelikle uyarıyoruz, hukuki ve bilimsel olarak var olmayan bir Uludağ Alanı hakkında yaptığınız düzenleme anayasaya, uluslararası anlaşmalara ve kanunlara aykırıdır. Çok yakın bir zamanda hukuki süreç başlayacaktır” denildi.
“Uludağ Alan Başkanlığı Kanun Teklifi” ne getiriyor?
Kabul edilen “Uludağ Alan Başkanlığı Kanun Teklifi”ne göre, Uludağ Alanı’na ulaşım, giriş kontrolü, alan güvenliğinin sağlanması, parklarına ve ziyaretçi merkezlerinde ödenecek ücretler ile Uludağ’dan faydalanma koşullarına yönelik usul ve esaslar, Uludağ Alan Başkanlığı’nca belirlenecek.
Uludağ Alanı’nda korunması gereken taşınmaz kültür ve tabiat varlıklarına ilişkin yapılacak her tür plan, proje, uygulama, iş ve işlemler, Uludağ Alan Komisyonu kararları uyarınca yürütülecek.
Uludağ Alanı’nda yapılacak uygulamalar; meri planlar, geçiş dönemi koruma esasları, kullanma şartları Uludağ Alan Komisyonu kararlarına göre yürütülecek. Uludağ Alanı’nda her türlü aykırı uygulamanın giderilmesini sağlamak, aykırı uygulamaya konu yapı ve tesisleri yıkmak veya yıktırmak Uludağ Alan Başkanlığı’nın yetkisinde olacak.
Uludağ Alanı’ndaki kamu hizmetlerinde kullanılan bina ve tesisler, kamu konutları ile Tarım ve Orman Bakanlığı’nca yapılan veya yaptırılan tüm yapı ve tesisler dışındaki Hazine’nin özel mülkiyetinde veya devletin hüküm ve tasarrufu altında bulunan taşınmazlar, orman sayılan yerler ile daha önce Milli Parklar Kanunu gereğince tespit ve ilan edilen yerler, talep etmesi halinde Uludağ Alan Başkanlığı’na tahsis edilecek.
Uludağ Alanı’nda bulunan Hazine ile kamu kurum ve kuruluşlarının özel mülkiyetindeki taşınmazların satışı, trampası, kiraya verilmesi, işletilmesi, işlettirilmesi, ön izin verilmesi ve üzerlerinde irtifak hakkı kurulması, devletin hüküm ve tasarrufu altındaki yerlerin kiraya verilmesi, işletilmesi, işlettirilmesi, ön izin ve kullanma izni verilmesi gibi işlemler Uludağ Alan Başkanlığı’nın uygun görüşü alınarak yapılacak. Ancak bu taşınmazlardan turizm amaçlı kullanılmasında yarar görülenlerin tahsisi, kamulaştırılması, kiralanması, işletilmesi, işlettirilmesinde Kültür ve Turizm Bakanlığı yetkili olacak.
Uludağ Alanı’nda yapılacak turizm amaçlı sportif faaliyetler ile alana ilişkin işletmecilik faaliyetlerini yapma, yaptırma, izin verme ve denetleme yetkisi Uludağ Alan Başkanlığı’nda olacak.
Planların gerektirdiği her türlü hizmet ve faaliyetler ile koruma, yönetim, işletme, tanıtım, sportif, eğlenme ve dinlenme hizmetleri için gerekli her türlü altyapı ve diğer tesislerin yapılmasında, yaptırılmasında ve işletilmesinde, işlettirilmesinde ve bu işlemlerin ilgili belediye başkanlıkları ile koordineli şekilde yürütülmesinde Uludağ Alan Başkanlığı yetkili kılınacak.
Uludağ Alanı sınırlarında kalan yerlerdeki gerçek ve tüzel kişilere ait taşınmaz mallar ile her türlü tesisler, onaylı uygulama imar planına göre hazırlanacak projelerin gerçekleşmesi için Uludağ Alan Başkanlığı’nca kamulaştırılabilecek.
Uludağ Alanı’nda her tür ve ölçekte planların hazırlanması, yenilenmesi ve değiştirilmesi işlemleri Uludağ Alan Başkanlığı’nca yürütülecek. Bu planlar, Uludağ Alan Komisyonu’nun uygun görüşü, Kültür ve Turizm Bakanı’nın oluru uyarınca Uludağ Alan Başkanlığı’nca yapılacak onama sonrasında yürürlüğe girecek.
Düzenlemenin yürürlüğe girmesinden sonra ilgili diğer idarelerce yeni plan onaylanamayacak.