Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Doğa Üründül yazdı: Kaç para eder bir Alperen Şengün’ü yetiştirmek?

Ribaunt canavarı Mirsad Türkcan’ın 1998 yılında Amerikan Profesyonel Basketbol Ligi’ne gitmesiyle birlikte Türk basketbolcuların, NBA yolculuğu da başladı. O yıldan bugüne kadar 12 oyuncumuz dünyanın en elit liginde süre alarak yeteneklerini sergiledi. Sonda söyleyeceğimi başta belirteyim, parkeye çıktığı ilk andan itibaren NBA’de süre alan hiçbir oyuncumuz beni Houston Rockets’ın 21 yaşındaki yıldızı Alperen Şengün kadar heyecanlandırmamıştı.

Mirsad Türkcan NBA’e ilk gittiğinde alışma süresi geçirmiş, dalgalı bir performansın ardından rotasını Avrupa’ya çevirmişti. Hidayet Türkoğlu, dağılmadan önceki adıyla Yugoslavya Milli Takımı için forma giyen oyuncular Vlade Divac ve Peja Stojakovic’in himayesinde Sacramento Kings’te oynamaya başlamıştı. Hedo, performansını sürekli yükseltmiş ve kariyer zirvesini de 2009 NBA finallerine çıkardığı Orlando Magic ile yaşamıştı. Forvetten oyun kurucu, o dönemlerde pek alışık olunmayan ve rakibin çözüm üretmekte zorlandığı bir olguydu. Finalde Los Angeles Lakers’a kaybedilse de, Hedo’nun Magic’inin final yapması herkesi gururlandırmıştı.

Mehmet Okur da Detroit Pistons tarafından draft edilmişti ve çaylak sezonunda şampiyonluk yüzüğünü parmağına takmıştı. Okur, sonrasında NBA’de All-Star karmalarına seçilen ilk Türk oyuncu olarak da tarihe geçti. Şu anda da aktif olarak Cedi Osman takımında ciddi süreler alırken, Furkan Korkmaz’ın durumu belirsizliğini koruyor. Ömer Faruk Yurtseven de sakatlığı sebebiyle bu sezon parkeye çıkamadı.

Houston Rockets forması giyen Alperen Şengün ise 2023’e harika bir giriş yaptı. Yeni yılda henüz maç kazanamayan Rockets’ta Alperen, son *9 maçta 18.1 sayıyı %61 sayı içi isabet ile atarken, 9.2 ribaunt ve 5.5 asist ortalamasıyla oynadı. Tüm istatistiklerde öte bir durum daha var. 21 yaşındaki oyuncu, neredeyse çıktığı her maçta parkedeki “en iyi uzun benim” iddiasında bulunabiliyor. Alperen’in kariyer yolculuğunda, ligde veya NBA’de forma giyen Türk oyuncular ile ortak bir noktası var. Gelin ortak noktayı birlikte bulalım…

Alperen Şengün, 25 Temmuz 2002’de Giresun’da dünyaya gözlerini açtı. Babası Kemal Şengün, büyük oğlu Alican Şengün’ün basketbolcu olması için çabalarken, abisinden 8 yaş küçük oğlu Alperen’i de Giresun Atatürk Lisesi Basketbol Takımı’ndan takım arkadaşı olan koç Salim Taşlı’ya emanet etti. Denizli’deki “Minikler Şenliği”nde Banvit antrenörü Ahmet Gürgen tarafından keşfedilen Alperen, 12 yaşında Bandırma’ya taşındı. Sonrasında Banvit’in genç takımı Bandırma Kırmızı’da harikalar yarattı ve hemen Banvit’in as kadrosuna girdi. Banvit’in Brezilyalılara satılmasıyla Alperen de Beşiktaş’a transfer oldu.  Siyah-beyazlı forma ile pota altını domine eden yıldız oyuncu, 2021 yılında Türkiye Basketbol Süper Ligi’nin “En Değerli Oyuncusu” seçildi. Alperen, hemen o yaz Houston Rockets tarafından draft edildi.

Geçen yıl Fenerbahçe Beko formasıyla herkesi büyüleyen Şehmus Hazer’in de Alperen ile ortak bir noktası var. Banvit! Anadolu Efes forması giyerken, beklenen patlamayı yapamayan ve süre bulmakta zorlanan Furkan Korkmaz da kiralandığı Banvit formasıyla özgüvenini yeniden kazanarak NBA yolunu tuttu. Şirketin Brezilyalılara satılmasının ardından kapanan Banvit, Türk basketbolundaki en büyük açığı kapatan kulüptü. İstanbul’da Anadolu Efes, İzmir’de Pınar Karşıyaka altyapılarına giremeyen ve keşfedilemeyen çocuklar, ülke genelindeki turnuvalara muhakkak yaş kategorisine uygun bir takım yollayan Banvit tarafından gözlemlenirdi. Şehmus’un ve Alperen’in küçük yaşlardaki keşfi de bu taramanın eseriydi.

Düşünüyorum da kaç paradır bir Alperen Şengün’ü keşfetmek? Alperen’in forma giydiği Beşiktaş Basketbol Takımı, Türkiye Basketbol Süper Ligi’nin 2020/2021 sezonunu 19 galibiyet, 11 mağlubiyetle 5. sırada bitirdi. Çeyrek finalde Tofaş’ı geçti. Yarı finalde Anadolu Efes’e elendi ve beklentilerin çok üzerinde bir sezonu geride bıraktı. Ertesi yıl Beşiktaş, galibiyet mağlubiyet sayısı eşit şekilde playoff dışında kaldı. İçinde bulunduğumuz sezon ise tam bir kâbus. Siyah-beyazlılar şu ana kadar oynanan 15 maç sonunda 3 galibiyet, 12 mağlubiyetle ligin sonuncusu. Ne yazık ki düşmenin en büyük adayı ve hiç ışık vermiyorlar.

Ülkemizdeki basketbol kulüplerinin bütçesi o kadar düşük ki Beşiktaş, kovulan teknik direktörü Valerien Ismael’e ödediği tazminat ücreti ve tutup/tutmayacağı belli olmayan Dele Alli’nin maaşı ile pekâlâ playoff hedefleyen bir takım kurabilirdi. Basketbolda yayın gelirleri ile galibiyet gelirleri çok düşük. Harcanan paranın karşılığı alınmıyor. Lakin atlanan bir nokta var. Marka değeri! Beşiktaş, isminin önüne, arkasına, sağına, soluna reklamlar alsın küme düşen takım yine Beşiktaş olacaktır. Hatta enteresan da bir olay var. Siyah-beyazlıların basketbol salonu Akatlar Spor Kompleksi, küçük ama taraftar baskısının oluşturulabildiği yerlerden biri. Bu yıla kadar da benç arkası koltuklar hariç, tüm salonda tek fiyatlı bilet uygulaması vardı. Fakat Beşiktaş Başkanı Ahmet Nur Çebi’ye eleştiriler artınca pota arkası güvenlik şeridi ile kapandı ve taraftarların kümelenmesi engellendi. Böylece başarının en doğal paydaşları olan taraftarlar tribünlere küstürüldü. Bunun yanında bilet fiyatlarındaki fahiş artışı da not olarak düşmek gerek. Bu inatlaşmanın sonucunda, iki yıl önce finalin kapısından dönen bir kulüp lige veda edebilir. 2020-2021 sezonunda Banvit’ten alınan oyuncular ile kurulan kadro ve girilen yol gelecek adına ışık veriyordu. Keşke vazgeçilmeseydi ve Beşiktaş, yeni Banvit olarak devam etseydi.

Alperen Şengün potansiyelindeki bir genci keşfetmek evet zor, fakat şu bir gerçek ki Basketbol Süper Ligi’ndeki rekabet, potansiyeli olan genç oyuncuların olgunlaşmasına ciddi şekilde yardımcı oluyor. Banvit’in kapanması üzerine, Türkiye’yi bu denli tarayan bir takım kalmadı. Naçizane görüşüm Türkiye Basketbol Ligi’nde (2. Lig) veya daha alt kademelerde sadece 21 yaş altındaki Türk oyuncuların oynadığı bir takım kurulmalı.

Fransa Basketbol Federasyonu’nun takımı Centre Fédéral de Basket-ball (CFBB), Nationale Masculine 1 yani 3. Lig’de mücadele ediyor. CFBB’nin şu ana kadar ortaya çıkardığı yıldız oyuncular; Tony Parker, Boris Diaw, Vincent Poirier, Ronny Turiaf, Joffrey Lauvergne. Fransa Basketbol Federasyonu’nun proje takımı 3. ligde ve düşmesi ya da üst lige yükselmesi yasak. Tek amaçları Fransız oyuncuların forma giyerek kendilerini üst seviye için hazırlamaları. Banvit sonrası böyle bir yapılanmaya gidilmesi gerekiyor, aksi takdirde bir dolu yıldız adayını küçük yaştan itibaren keşfedemeden kaybedeceğiz.

* Yazıda kullanılan istatistiklerde 1 Ocak-19 Ocak 2023 tarihleri arasında oynanan karşılaşmalar esas alınmıştır.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.