Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

İsrail’de hükümet karşıtı protestolarda dev poster açıldı: Humeyni, Erdoğan, Netanyahu, Putin ve Orban yan yana

İsrail’de Binyamin Netanyahu liderliğindeki hükümet, güçler ayrılığına son vermeyi ve yargıyı siyasete bağlı kılmayı hedefliyor. Halk ve muhalefet partileri, iktidarın bu hamlesini “yargı darbesi” olarak nitelendiriyor ve protestolar düzenliyor. Hafta sonları düzenlenen protestolar sekizinci haftasına girdi. Eylemlerde açılan bir poster, hem dünyanın hem de Türkiye’nin gündemindeydi.

İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu liderliğindeki aşırı sağcı koalisyonun, yargı bağımsızlığına darbe indirecek düzenlemesine karşı ülke çapında başlayan protestolar sekizinci haftasına girdi. 25 Şubat Cumartesi günü Batı Kudüs’teki Meclis önünde düzenlenen eylemlere 300 bin kişi katıldı. Protestolarda açılan poster sosyal medyada gündem oldu, çok kez paylaşıldı. Posterde sırayla İran İslam Devrimi’nin siyasî ve ruhani lideri Ayetullah Humeyni, AKP Genel Başkanı ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ve Macaristan Başbakanı Viktor Orban yer aldı.

Posterde, “From startup nation to shutdown nation” denildi. Bu da bu ülkelerin “sıçrama” yapması beklenirken; söz konusu liderlerin yönetimleriyle birlikte “kapatılmış” bir noktaya geldiği ifade edildi ve demokrasinin geldiği durum eleştirildi.

İsrail’de neler oluyor?

Ülkede Netanyahu liderliğindeki hükümet, Yüksek Mahkeme’nin yetkilerini sınırlandırmayı hedefliyor. Bu düzenleme, yargının çok sayıda yetkisinin Meclis’e devretmesi anlamına geliyor. Yüksek Mahkeme de bu düzenlemeye karşı. Meclis’in çıkardığı kanunları bozma yetkisi mahkemenin elinden alınmış olacak.

Öte yandan Yüksek Mahkeme başkanının hükümetin seçtiği kişilerin çoğunlukta olduğu yargı komitesi tarafından atanmasını öngörüyor. Bu düzenlemeyle de Yüksek Mahkeme başkanının atanmasında başbakan söz sahibi olacak.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.