İSTANBUL (Medyascope) – “Adalet Hemen Şimdi” konferansı öncesi konuşan Hüseyin Çelik ve Figen Çalıkuşu, Türkiye’de yargı bağımsızlığının aşındığını belirtti. Çelik, “Gücün adaleti değil, adaletin gücü hâkim olmalı” derken, Çalıkuşu “Hukuksuzluk toplumu dalga dalga vuruyor” dedi.
Medyascope Yayın Yönetmeni Ruşen Çakır’ın moderatörlüğünde yayımlanan programda, eski Milli Eğitim Bakanı Hüseyin Çelik ile hukukçu Figen Çalıkuşu, 7 Haziran’da İstanbul’da düzenlenecek “Adalet Hemen Şimdi” konferansı öncesinde Türkiye’deki hukuk sistemi, siyaset kurumu ve çözüm sürecine ilişkin dikkat çeken değerlendirmelerde bulundu.
Demokrasi Platformu’nun düzenlediği toplantının yalnızca bir konferans değil, aynı zamanda “adalet arayışına çağrı” olduğunu söyleyen konuşmacılar, Türkiye’de yargı bağımsızlığının ciddi biçimde aşındığını savundu.

Hüseyin Çelik: “Siyaset sadece parti çatısı altında yapılmaz”
Demokrasi Platformu’nun kuruluş amacını anlatan Hüseyin Çelik, platformda eski siyasetçiler, hukukçular, akademisyenler ve sivil toplum temsilcilerinin yer aldığını belirtti. Çelik, “Siyaset sadece bir siyasi partinin çatısı altında yapılmaz. Ülke meseleleri üzerine düşünmek ve kamuoyu oluşturmak da siyasettir” dedi.
Türkiye’de gerçek anlamda bağımsız sivil toplumun zayıf olduğunu savunan Çelik, mevcut yapının “devlete bağlı” bir görünüm taşıdığını ifade etti. Demokrasi Platformu’nun ise siyasi partiler üstü bir pozisyon almaya çalıştığını söyledi.
“Adalet en acil ihtiyaç”
Konferansın neden “Adalet Hemen Şimdi” başlığıyla düzenlendiğini anlatan Figen Çalıkuşu, toplumdaki en büyük sorunlardan birinin hukuk ve adalet krizine dönüşen güvensizlik ortamı olduğunu söyledi.
Çalıkuşu, “Adalet sorgulanıyorsa eksikliği hissediliyordur. Türkiye hiçbir zaman tam anlamıyla bir hukuk devleti olamadı ancak özellikle 15 Temmuz sonrası süreçte hukuk daha ağır biçimde örselendi” diye konuştu.
Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi’yle birlikte “partili yapıların” tüm kurumlara yayıldığını savunan Çalıkuşu, “Liyakat yerine itaatin hâkim olduğu bir sistem oluştu” ifadelerini kullandı.
AKP’ye eleştiri: “Olmayana özlem”
Ruşen Çakır’ın, yapılan eleştirilerin doğrudan AKP iktidarını hedef aldığı yönündeki sorusu üzerine Hüseyin Çelik, eski parti arkadaşlarının da özel sohbetlerde benzer eleştiriler yaptığını ancak bunları kamuoyu önünde dile getirmediklerini söyledi.
Çelik, “AK Parti’ye yönelik eleştirilerimde hiçbir zaman saygı sınırını aşmadım. Dost yüzünüze ayna tutandır” dedi.
Parti isimlerinin çoğu zaman “olmayan değerlere özlem” taşıdığını savunan Çelik, “Adalet ve Kalkınma Partisi de aynı şekilde olmayana özlemi ifade ediyor” değerlendirmesinde bulundu.
“Gücün adaleti değil, adaletin gücü”
Türkiye’de hukukun üstünlüğü yerine “gücün hukukunun” öne çıktığını söyleyen Çelik, “Eğer adaletin gücü değil de gücün adaleti hâkimse, bu her zaman zalimce sonuçlar üretir” ifadelerini kullandı.
Figen Çalıkuşu ise toplumun giderek kutuplaştığını ve adalet duygusunun parçalandığını belirterek, “Hukuk hangi tarafı mağdur bırakıyorsa onun yanında olmak zorundayız” dedi.
Çözüm süreci mesajı: “İhtiyatlı iyimserim”
Programda yeni çözüm süreci tartışmaları da gündeme geldi. Hüseyin Çelik, PKK’nın silah bırakmasına yönelik olası yasal düzenlemelere ilişkin “ihtiyatlı ve kaygılı iyimser” olduğunu söyledi.
Çelik, Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi ve Anayasa Mahkemesi kararlarının uygulanmasının “PKK meselesine endekslenmesini” eleştirerek, “Bunlar zaten hukuk devletinin gereğidir” dedi.
“Toplumun adalet çığlığına ihtiyaç var”
Konferansın geniş bir toplumsal kesime hitap ettiğini belirten Çalıkuşu, özellikle hukuksuzluk mağdurlarının toplantıya katılımının önemli olduğunu söyledi. “Hukuksuzluk düpedüz şiddettir ve dalga dalga tüm toplumu etkiliyor” diyen Çalıkuşu, konferansı “birlikte adalet çığlığı atma zemini” olarak tanımladı.
Yayının sonunda konuşan Hüseyin Çelik ise “Karanlıktan şikâyet etmek yerine herkes bir mum yakmalı” dedi.








