Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Putin, “Putinka” isimli Rus votkasından 15 yılda 500 milyon dolar kazanmış

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’in 2004 ile 2019 yılları arasında kendi ismini taşıyan votka markasıyla 500 milyon dolar kazandığı iddia edildi. Söz konusu araştırma, bağımsız medya kuruluşu Proekt tarafından yapıldı.

Putinka adıyla satılan Rus votkası, 2002 yılında piyasaya sürüldü ve raflarda yerini aldı. 2005 yılında da piyasa lideri oldu. Putinka, yılda 40 milyon litreden fazla satılıyordu. Bağımsız medya kuruluşu Proekt’e göre Putinka’nın popülaritesi, Rusya’da alkole bağlı ölüm oranlarının zirve yaptığı bir döneme denk geldi.

Sahibi Putin mi?

Proekt kaynaklarına göre, Putinka markasının sahibi Putin değil. Markanın sahibi yıllar içinde değişti fakat hepsi Putin’e yakın isimlerdi. Araştırma, şirketin kârlarının bir kısmını bizzat Putin’e akıttığını ortaya koydu. Putin’in votkaların üretimi, telif hakları ve satışından 15 yılda 500 milyon dolar kazandığı belirtildi.

Proekt tarafından hazırlanan raporda, 2000li yıllarda Putinka’yı pazarlamak isteyenlerin, Putin’in adına votka satma izni karşılığında Putin’e yakınlığı ile bilinen Rus milyarder Arkadi Rottenberg’e çanta dolusu nakit para götürüldüğü belirtilerek, şöyle denildi: “Bu paranın bir kısmı, her zaman Putin içindi.”

Kaynak: Moscow Times

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.