Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Güne Başlarken (3 Mart 2023): Millet İttifakı adayını belirliyor

Günaydın, cuma sabahından herkese merhaba! Ben Gamze Elvan, Medyascope’un podcast’i “Güne Başlarken” ile karşınızdayım. Günün en önemli haberlerini size aktaracağım. O zaman, başlayalım!

Altı muhalefet partisinden oluşan Millet İttifakı dün 13. kez toplandı. Bu toplantıda cumhurbaşkanı adayının adı üzerinde uzlaşıldık ancak açıklanmadı. Toplantı sonrası altı liderin imzasıyla yapılan kısa yazılı açıklamada, “Cumhurbaşkanı adayımız ve geçiş süreci yol haritası konusunda ortak bir anlayışa ulaşmış bulunuyoruz. Genel başkanların partilerinin yetkili kurullarını bilgilendirmeleri sonrası nihai açıklamayı 6 Mart 2023 tarihinde kamuoyu ile paylaşmak üzere Saadet Partisi’nin ev sahipliğinde tekrar bir araya geleceğiz” denildi. 

Toplantının ardından CHP ve İYİ Parti yetkili kurullarını topladı. CHP’li yetkililer Kılıçdaroğlu ile yapılan toplantının ardından “Bu iş bitmiş” derken, İYİ Partili yetkililer ise bir sonraki toplantıda da adayın açıklanmayabileceği ihtimaline dikkat çekti. 

Toplantıda cumhurbaşkanı adayı olarak Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu’nun ismi gündeme geldi. Liderlerden itiraz gelmedi ancak İYİ Parti Genel Başkanı Meral Akşener, partisinin yetkili kurullarına danışmak istediğini belirtti. CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, cumhurbaşkanı adayı olacağına ilişkin mesajlar verirken, “Ben başbakanlığa adayım” diyen Akşener’in, seçimlerin kazanılmasından sonra yönetimde daha etkili bir görev talep ettiği ve bunun da masada değerlendirildiği öğrenildi.

İYİ Parti Mali İşler Başkanı ve Sakarya Milletvekili Ümit Dikbayır, Millet İttifakı toplantısından sonra, “Millet beşten büyüktür” yazdığı bir tweet attı. Kısa süre sonra bu paylaşımını silen Dikbayır, bir başka paylaşımında ise “Biz bu kutlu yola çıkarken sadece ve sadece milletimize söz verdik, güvendik. And olsun şart olsun milletimizi yanıltmayacağız. Milletimiz ne derse o” diye yazdı. Dikbayır, toplantıdan sonra genel merkezden ayrılırken, gazetecilerin paylaşımı neden sildiği sorularına gülerek karşılık verirken, “Millet beşten büyük müdür?” sorusuna ise yine gülerek, “Evet, beşten büyüktür” karşılığını verdi.

Millet İttifakı’nın toplantısında CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu’nun adının cumhurbaşkanlığı adaylığı için gündeme gelmesi gözleri HDP’ye çevrildi. Daha önce kendi cumhurbaşkanı adayını çıkaracağını söyleyen HDP’nin, Kılıçdaroğlu’nun adaylığının kesinleşmesi halinde aday çıkarmayacağı öğrenildi. HDP’nin son MYK toplantısında, cumhurbaşkanlığı adaylığı ve HDP’nin tutumu konusunda bir süre konuşmama kararı alınırken, Kılıçdaroğlu adaylığının kesinleşmesinin beklendiği belirtildi.

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, SOL Parti Başkanlar Kurulu Üyesi Önder İşleyen ile SOL Parti Genel Merkezi’nde, Türkiye İşçi Partisi Genel Başkanı Erkan Baş ile TBMM’de görüşecek. İYİ Parti Genel Başkanı Meral Akşener ise Genel İdare Kurulu ile toplanacak, daha sonra açıklamalarda bulunacak. Akşener bugün saat 17:00’de ise il başkanlarıyla bir araya gelecek. 

Hatay’ın Belen ilçesinde 20 kişinin yaşamını yitirdiği Kartopu Apartmanı’nın fen işleri sorumlusu Murat Göksel Dalkılıç, Tacikistan’a kaçmaya çalıştı. Tacikistan polisi tarafından aynı uçakla İstanbul’a geri gönderilen Dalkılıç, çıkarıldığı mahkemece tutuklandı.

İstanbul Büyükşehir Belediyesi’nin (İBB) başlattığı “İstanbul Yenileniyor” projesi, Kadıköy’de bulunan Nurcan Apartmanı’nın yıkılmasıyla başladı. Burada konuşan İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu, Çevre Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Murat Kurum’a, “Allah aşkına, bırakın semti, hangi mahalleyi taşımışsınız bugüne kadar? Yani bir yerden alıp, bir yere taşıdığınız bir mahalle gösterin İstanbul’da” diye sordu.

*****************

Yorum, soru, eleştirileriniz için gamzeelvan@medyascope.tv’ye yazabilirsiniz.

Gün içinde gündemi takip etmeye devam edeceğiz. Medyascope’u Twitter’dan, YouTube’dan, Facebook’tan, Instagram’dan ve web sitemizden takip edebilirsiniz. 

Ayrıca bize Patreon veya YouTube’un “Katıl” butonu üzerinden de katkıda bulunabilirsiniz. 

Yarın yeniden dinlemeniz dileğiyle, 

Hoşça kalın.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.