Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Bir yolsuzluk hikâyesi: Özbek Prensesi Gülnara Kerimova nasıl emlak kraliçesi oldu?

Eski Özbekistan Devlet Başkanı İslam Kerimov’un en büyük kızı Gülnara Kerimova, Londra’dan Hong Kong’a kadar uzanan 240 milyon dolarlık bir emlak imparatorluğunun kraliçesi. Peki Kerimova nasıl oldu da böyle bir imparatorluk kurdu? 

Gülnara Kerimova’nın Londra’dan Hong Kong’a kadar satın aldığı mülklere 240 milyon dolar harcadığı ortaya çıktı. Freedom for Eurasia (Avrasya için Özgürlük) tarafından yapılan bir araştırmaya göre Kerimova, rüşvet ve yolsuzluktan elde edilen paralarla evler ve özel uçaklar aldı. Kerimova bu parayı da İngiltere merkezli şirketler aracılığıyla kullandı. 

Freedom for Eurasia’dan Tom Mayne, söz konusu araştırmanın bulguları hakkında şunları söyledi: “Kerimova davası tüm zamanların en büyük rüşvet ve yolsuzluk olaylarından biri.” 

1972 doğumlu Gülnara Kerimova iş insanı, moda tasarımcısı, şarkıcı ve diplomat. Kerimova’nun babası İslam Kerimov’un halefi olacağı bekleniyordu. Fakat O, “Googosha” sahne adıyla şarkıcılık yaptı, bir mücevher şirketi işletti, 2010 ila 2012 yılları arasında Özbekistan’ın Madrid Büyükelçisi olarak görev yaptı. 

2014’te aniden gözden kayboldu. Daha sonra babası görevdeyken yolsuzluk yaptığı suçlamalarıyla gözaltına alındığı ve Aralık 2017’de de ceza aldığı ortaya çıktı. Kerimova, 2019’da ev hapsi kurallarını ihlal ettiği için cezaevine gönderildi. 

Savcılar Kerimova’yı “İngiltere, Rusya ve Birleşik Arap Emirlikleri’nin de bulunduğu 12 ülkede 1 milyar dolardan fazla varlığı olan suç örgütüne dahil olmakla suçluyordu.

Emlak ve arazi kayıtlarını inceleyen Freedom for Eurasia, Kerimova gözaltına alınmadan önce kaynağı şüpheli parayla İngiltere, İsviçre, Fransa, Dubai ve Hong Kong dahil farklı yerlerde alınmış en az 14 mülk kaydına ulaştı. Yarın (14 Mart) yayımlanacak raporun başlığı ise “Özbek Prensesine kim bu olanağı verdi?”

Gülnara Kerimova

Raporda neler var?

Rapor, Londra içinde ve yakınında satın alınmış ve şu anki değerinin yaklaşık 50 milyon sterlin olduğu tahmin edilen beş mülke odaklanıyor. Bunlardan 3’ü Buckingham Sarayı’nın yakınlarında bulunan Belgravia’da; biri Mayfair’de diğeri ise Surrey’de. Surrey’deki köşkün kendine ait bir gölü de bulunuyor, değeri ise 18 milyon sterlin.

Mayfair’daki ev, Surrey’deki köşk ve Belgravia’daki apartman dairesi 2017’de Serious Fraud Office (Ciddi Dolandırıcılıklar Ofisi) tarafından donduruldu.

Kerimova’nın Mayfair’deki evi

Raporda Kerimova ya da çevresindeki isimlerin suçtan elde ettikleri parayı Londra’da ve Virjin Adaları’nda emlaklara ve özel jetlere harcamasına yardım eden şirketlerin isimleri de yer alıyor. 

Kerimova’yla bağlantılı İngiltere merkezli Panally Ltd ve Odenton Management Ltd’nin muhasebe işlemleri, ofisi eskiden New Oxford Street üzerinde bulunan SH Landes LLP şirketince sağlandı. Temmuz 2010’da SH Landes başka bir şirketi kaydettirmeye veya satın almaya çalıştı. Amaç, yaklaşık 40 milyon dolarlık bir özel jeti satın almaktı. Satın almanın arkasındaki asıl isim de Kerimova’ydı.

SH Landes daha sonra Madumarov’un servetinin bir kısmının Özbekistan’da bulunan Uzdonrobita isimli bir telefon şirketinden geldiğini açıkladı. Uzdonrobita’nın Kerimova ile ilişkisine dair şüpheler daha önce de basında yer bulmuştu. Moscow Times gazetesi 2004 yılındaki bir haberinde Kerimova’nın bu şirketten sahte faturalar aracılığıyla 20 milyon dolar hortumladığını iddia etmişti. Şirketin eski bir danışmanı da bu iddiaları doğrulamış, Kerimova’nın “tehdit ve şantajla para elde ettiği”ni söylemişti. 

Kaynak: BBC

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.