Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Tokyo’da bir restoran, müşterilerin yemek yerken telefon kullanmasını yasakladı

Japonya’nın başkenti Tokyo’da bulunan ramen restoranında söylenmeyen bir kural var: “Hızlı ye ve git!” Bu yüzden restoranın sahibi Kota Kai, müşterilerinin yemek yedikleri sırada akıllı telefonlarını kullanmasını yasakladı.

Kota Kai, haziran ayında beşinci yılını kutlaması beklenen Tokyo’daki Debu-chan’ın sahibi ve işletmecisi. Kai, mart ayında müşterilerinin yemek yerken akıllı telefonlarını kullanmalarını yasaklamaya karar verdi. Kai’nin bu kararı kısa süre sonra sosyal medyanın gündemine oturdu.

Kai’nin restoranında böyle bir karar almasının asıl nedeni müşterilerinin telefonlarıyla vakit geçirdiği esnada yiyeceklerini soğutması ve yemek yeme sürelerinin uzaması. Müşterilerinin yemek yedikleri esnada yemeklerden çok telefonlarına odaklandığını vurgulayan Kai, “Özenerek ve ruhumu vererek yaptığım Japon eriştelerinin gözlerimin önünde mahvolduğunu görmek acı verici” diye konuştu.

Kai bir keresinde bir müşterinin telefonuna daldığı sırada yemeğe geç başladığını söyledi: “Restoranın yoğun olduğu bir zamanda müşterinin yemeğine dört dakika geç başladığını fark ettim.”

Debu-chan’ın menüsü.

Yasak kararının arkasında yatan nedenlerden biri de müşterilerin masaları uzun süre işgal etmesi. Kai, bazen restoranda uzun kuyruklar oluştuğunda müşterilerine “Telefonunuza bakmayın ve lütfen yemeğinize devam edin” dediğini aktardı. Kai, restoranına gelen müşterilere telefon yasağını bizzat yanlarına giderek söylüyor.

Yemek sırasında akıllı telefonları yasaklayan tek yer Debu-chan değil. Singapur’daki bir McDonalds mağazası 2017 yılında düzenlediği bir kampanya kapsamında, müşterilerin çocuklarıyla daha fazla vakit geçirmeleri için yemek yedikleri esnada cep telefonlarını koyabilecekleri akıllı telefon dolapları kurmuştu.

Öte yandan 2021 yılında da Tokyo’nun Adachi bölgesinde, insanların yürürken ya da bisiklet sürerken akıllı telefonlarını kullanmalarını yasaklayan bir yönetmelik yayımlanmıştı.

Kaynak: CNN

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.