Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Sinan Oğan’ı destekleyen Z kuşağı seçmen ikinci turda ne yapacak?

Cumhurbaşkanlığı seçimlerinin ikinci turu 28 Mayıs’ta yapılacak. ATA İttifakı’nın ortak cumhurbaşkanı adayı Sinan Oğan ile Zafer Partisi Genel Başkanı Ümit Özdağ’ın farklı adayları desteklemesi milliyetçi seçmeni nasıl etkileyecek? “Z kuşağı anlatıyor” serimizde konuştuğumuz Sefer Can Karaman ve Hüseyin Yılmaz, ikinci turda hangi adayı destekleyecek? Z kuşağı milliyetçi seçmenler ne düşündüklerini anlattı.

İlk turda oyunu ATA İttifakı’nın ortak cumhurbaşkanı adayı Sinan Oğan’a veren Sefer Can Karaman, bu tercihinin kendi hassasiyetini göstermek için bir tepki oyu olduğunu belirtti. Karaman, endişelerinin ikinci tur için de hâlâ geçerli olduğunu söyledi. 28 Mayıs’ta ise Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Genel Başkanı ve Millet İttifakı’nın ortak cumhurbaşkanı adayı Kemal Kılıçdaroğlu’nu destekleyeceğini belirten Karaman, bu kararının gerekçesini şöyle anlattı:

“Sinan Oğan’ın desteklediği adaya oy vermeyi düşünmüyorum. Burada Ümit Özdağ’ın Kılıçdaroğlu’nu desteklemesi tabii ki bir etken fakat ben Oğan’ın ya da Özdağ’ın destek kararı belli olmadan kime oy vermeyeceğimi kararlaştırmıştım. ‘Erdoğan’a asla oy vermeyeceğim’ dedim.”

“Türkçüler hemen tatmin olacak bir kesim değil”

Karaman, Oğan’ın Erdoğan hakkındaki güncel fikirlerini dile getirirken memnun olmadığını ve böyle bir açıklamayı beklemediğini belirtti. Oğan’ın hiçbir protokol imzalamadan, sadece söylenen sözler üzerinden AKP Genel Başkanı ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ı desteklemesine Karaman, şöyle tepki gösterdi:

“Şok olduk, hüsrana uğradık. Ama kaybeden biz olmayacağız. Milyonlarca Türkçü arasından Oğan’ın beş kat kalitelisi çıkar ama Sinan Oğan 50 bin imza bile toplayamaz. Yönlendireceği kitlesi yok. Seçim sürecindeki acayip işlerden bunu anladık. 3 Mayıs’ta merhum Nihal Atsız’ın mezarını ziyaret etti ama bizim haberimiz yoktu, duyuru yapmadı. Bu gizli adımlar bizim hoşumuza gitmedi, rahatsız olduk. ‘Vur’ deyince vuracak, ‘koş’ deyince koşacak bir kitle değiliz. Bunu yapana en fazla ‘kütle’ denir. Biz Türkçü kitleyiz, kütle değiliz.”

Kılıçdaroğlu’nu ilk turda desteklemediğini anlatırken Millet İttifakı ve ittifak bileşenlerinin kendisini ve kendisiyle aynı ideolojiyi destekleyenleri temsil etmediğini düşünen Karaman, Türkçülerin hemen tatmin olacak bir kesim olmadığını vurguladı. Asıl hassasiyetine de “Vatan ve vatandaş. Güvenliğimiz, güvencemiz aslolan” diyerek dikkat çeken Karaman, bu yüzden de ilk turda Kemal Kılıçdaroğlu’na mesafeli olduğunu söyledi.

“Artık Türkiye’de insanlar rezil olabilmeli”

Kendisini Türkçü olarak konumlandıran Sefer Can, ikinci turda da kendi hassasiyetlerine karşı bir endişe taşıdığını belirtti. Kılıçdaroğlu’nun bundan sonraki programları üzerine yine bir düşünme sürecine girdiğini söyleyen Sefer Can, Cumhur İttifakı adayını desteklemediğini de “Erdoğan’ı düşünmek için göz kapayıp açmaya bile gerek yok. Memnun olsaydık sandığa bile gitmezdik. Bir şeyleri sorun olarak görüyoruz ve sandığa gidiyoruz” sözleriyle dile getirdi.

Sefer Can Karaman’ın Kılıçdaroğlu’ndan tek beklentisi var olan düzeni yok etmesi:

“Bir rezillik dönemi başlatılmalı. Artık Türkiye’de insanlar rezil olabilmeli. Rezalet sergileyen insanlar ‘Evet, ben rezil oldum’ diyerek sahneden çekilmeli. İnsan önüne çıkmamalı. Mesela Kerem Kınık… Kınık gibilerin rezil olabileceği bir Türkiye. Kılıçdaroğlu unutmasın, bu vatan bizim. Biz de yurttaşlar olarak onu unutmayalım.”

“Önemli olan Türk milliyetçiliği”

14 Mayıs’ta Sinan Oğan’ı destekleyen Hüseyin Yılmaz da Oğan’ın son açıklamaları üzerine Cumhur İttifakı’nı değil Millet İttifakı’nı destekleyeceğini söyledi. Oğan ve Özdağ’ın farklı liderleri desteklemesini ise “‘Plana sadık kal mı, yoksa belli prestije sahip olmak için rol mü, onu anlamış değilim” diyerek değerlendiren Yılmaz, Oğan’ın hamlesini beklemediğini belirtti.

Önemli olan hususun hâlâ Türk milliyetçiliği olduğuna dikkat çeken Yılmaz, bu süreçte Özdağ’ın açıklamalarının kendisine daha samimi geldiğini söylerken açıklamalarını da takip etmeye devam edeceğini anlattı.

Yılmaz’ın destekleyeceği adaydan beklentileri ise şöyle:

“Türk ırkına sahip çıkması, PKK terör örgütüne destek vermemesi ve mülteci sorununu çözmesi.”

“Burada önemli olan dava, düşünce, amaç”

İkinci tura kalan seçimlerde bir değişim olmasını isteyen Yılmaz, Sefer Can Karaman’ın aksine Sinan Oğan’ın açıklamalarıyla Cumhur İttifakı’na kayacak milliyetçi bir kesim olacağını düşünüyor. Kullanacağı oyda yine sahip olduğu ideolojiye sahip çıktığını vurgulayan Yılmaz, desteklediği ismi neden desteklediğini “Burada önemli olan isim değil dava, düşünce, amaç. Bu amacın başrolü olarak da Sinan Oğan’ı seçmişlerdi” cümleleriyle anlattı.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.