Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Amazon kullanıcılarının gizliliklerini ihlal ettiği gerekçesiyle 30,8 milyon dolar ödeyecek

Çevrimiçi alışveriş devi Amazon, sesli asistanı Alexa’nın çocukların seslerini ve konum bilgilerini kaydederek kullanıcıların gizliliklerini ihlal ettiği gerekçesiyle 25 milyon dolar ödeyecek. Öte yandan Amazon’a, kameralı kapı zili üreten Ring hakkında da gizlilik ihlali suçlaması yöneltildi. Amazon bunun için de 5,8 milyon dolarlık ödeme yapacak.

ABD Federal Ticaret Komisyonu’na (FTC) göre Amazon Alexa için ebeveynler de dahil olmak üzere kullanıcılarına Alexa tarafından toplanan ses kayıtlarını silmek için defalarca güvence verdi ancak sözünde durmadı. FTC, şirketin kullanıcıların verilerini yıllarca sakladığı ve Alexa’nın algoritmasını geliştirmeye yardımcı olmak için yasa dışı bir şekilde kullandığını açıkladı.

“Kâr için mahremiyeti feda etti”

FTC’nin Tüketici Koruma Bürosu Direktörü Samuel Levine, Amazon’u “ebeveynleri yanıltmak, çocukların ses kayıtlarını süresiz olarak saklamak ve ebeveynlerin taleplerini göz ardı etmek” ile suçladı. Öte yandan Amazon’un “kâr için mahremiyeti feda ettiği” de belirtildi.

Diğer yandan Amazon’un 2018 yılında satın aldığı Ring ile de başı belada. FTC, Ring’in personelinin ve yüklenicilerinin kullanıcılara ait özel videolara erişim imkânı olduğu, bilgisayar korsanlarının bu görüntüleri ele geçirebileceğini çünkü güvenlik tedbirlerinin sıkı olmadığını açıkladı. Amazon ise Ring’e yöneltilen bu suçlamaların şirketi satın aldıkları yıldan öncesine dayandığını iddia ediyor.

Hem Ring hem de Alexa için kendilerine yöneltilen iddiaları reddeden Seattle merkezli Amazon’un yaptığı açıklama şöyle:

“Cihazlarımız ve hizmetlerimiz, müşterilerin gizliliğini korumak ve müşterilere deneyimleri üzerinde kontrol sağlamak için tasarlandı.”

Amazon, müşterilerinin güvenliği için daha sıkı çalışacağını ve yeni politikalar üreteceğini de sözlerine ekledi.

Kaynak: BBC

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.