Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Cumhurbaşkanlığı’nın yüzü, artık istihbaratın başında: İbrahim Kalın

AKP Genel Başkanı ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, en yakındaki isimlerden İbrahim Kalın’ı Milli İstihbarat Daire Başkanı olarak atadı. İbrahim Kalın kim? Hakkında neler biliniyor? Medyascope sizler için derledi.

Recep Tayyip Erdoğan’ın cumhurbaşkanlığı döneminde yakın çalışma arkadaşlarından biri olan ve Aralık 2014’ten beri Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü görevini sürdüren Kalın, sakin ses tonu ve bürokrat tavrıyla biliniyor. İbrahim Kalın bundan böyle daha da ön planda olacak ve Milli İstihbarat Teşkilatı (MİT) Başkanlığı görevini yürütecek. 13 yıldır Hakan Fidan’ın yönettiği MİT’te, yeni bir dönem başlıyor.

Peki, İbrahim Kalın kim?

1971’de İstanbul’da doğan İbrahim Kalın, İstanbul Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Tarih Bölümü’nde 1992’de mezun oldu. Yüksek lisansını, “İslam düşüncesi ve felsefe” alanında Malezya’da tamamladı.

Türkiye Diyanet Vakfı İslam Araştırmaları Merkezi’nde akademik araştırmalar yaptı. College of the Holy Cross, Georgetown Üniversitesi ve Bilkent Üniversitesi’nde İslam düşüncesi ve İslam-Batı ilişkileri üzerine dersler verdi.

SETA Vakfı ve SETA Raporu

İbrahim Kalın, 2005-2009 yılları arasında Siyaset, Ekonomi ve Toplum Araştırmaları (SETA) Vakfı’nın kurucu başkanlığını yaptı. 2007 yılında “İslam ve Batı” adlı kitabı yayımlandı. Bu çalışmasıyla Türkiye Yazarlar Birliği’nin Fikir Ödülü’nü kazandı. Macmillan Encyclopedia of Philosophy, Encyclopedia of Religion ve Oxford Dictionary of Islam gibi ansiklopedilere katkılarda bulundu. 2014 yılında “Akıl ve Erdem”, 2015 yılında “Varlık ve İdrak”, 2016 yılında ise “Ben, Öteki ve Ötesi: İslam-Batı İlişkileri Tarihine Giriş” adlı kitapları yayımlandı.

2011 yılında Ahmet Yesevi Üniversitesi Mütevellî Heyeti Üyeliği’ne atandı. 2019 yılından itibaren İbni Haldun Üniversitesi’nde İslam felsefesi alanında dersler verdi. Kalın, 29 Mayıs 2020’de profesör unvanını aldı.

SETA, Erdoğan’a ve hükümete yakın bir “düşünce kuruluşu” olarak tanınıyor. Vakfın bir dönem İstanbul Koordinatörlüğü’nü yapan Fahrettin Altun da Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanı. Vakıf daha önce, “Uluslararası Medya Kuruluşlarının Türkiye Uzantıları” isimli raporunda BBC Türkçe, DW Türkçe, Amerika’nın Sesi, Sputnik Türkiye, Euronews Türkçe, Independent Türkiye çalışanlarının özgeçmişlerini yayınlamıştı. SETA Vakfı, “fişleme” ile suçlanmıştı.

Dış basını inceleme iddiasıyla hazırlanan raporda, adı geçen kurumlarda çalışan tüm gazetecilerin özgeçmişleri ve sosyal medya etkileşimleri yer aldı. Ayrıca, gazetelerin yayın politikalarının eleştirildiği raporda, bu kurumlar “algı çalışması yürütmekle” suçlandı.

Bürokrasi hayatı

İbrahim Kalın, 2009’da, Dış Politikadan Sorumlu Başbakan Başdanışmanlığı görevine getirildi. Ocak 2010’da kurulan Başbakanlık Kamu Diplomasisi Koordinatörlüğü’nün ilk koordinatörü oldu. 2012 yılında Başbakanlık Müsteşar Yardımcılığı görevini üstlendi.

Recep Tayyip Erdoğan’ın cumhurbaşkanı olmasıyla birlikte, Cumhurbaşkanlığı Genel Sekreter Yardımcılığı görevine getirildi. 2014’te Erdoğan tarafından büyükelçi sıfatı verilerek Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü olarak görevlendirildi. 2018 yılından itibaren Cumhurbaşkanlığı Güvenlik ve Dış Politikalar Kurulu Başkan Vekilliği ve Cumhurbaşkanlığı Başdanışmanlığı görevlerini de yürüttü.

Daily Sabah, The Guardian, Financial Times, Washington Post, The New York Times, al-Sharq al-Awsat, al-Ahram, al-Jazeera Network ve al-Arabiyya gibi gazetelerde köşe yazıları yazdı.

Conflict Zone programında sunucuyla yaşadığı tartışma, çok konuşulmuştu.

Conflict Zone’a konuk olan İbrahim Kalın’ın sunucu Tim Sebastian ile yaşadığı tartışma, sosyal medyada uzun süre konuşulmuştu. Tartışmaların odağına FETÖ & PKK vardı. Kalın, “Ahmet Şık’ın FETÖ’cüler tarafından cezaevine atıldığı” iddiasında bulunmuştu.

Kalın ve Sebastian, 15 Temmuz darbe girişiminden sonra ortaya atılan işkence iddiaları ile ilgili de fikir uyuşmazlığı yaşamıştı.

Programın öne çıkan anlarından biri de İbrahim Kalın’ın Zaman gazetesinde çıkan yazılarıyla alakalıydı. Sunucunun, “Gülenci bir gazetede çalıştınız, Zaman’da. Belki zamanı gelince siz de yargılanırsınız” sorusuna Kalın, “Çalışmadım, orada yazdım” diye yanıt vermişti.

İsveç devlet kanalı SVT ile de bir röportajda, İbrahim Kalın sunucuya sinirlenip yayını terk etmişti

SVT, 2020’deki bir çete çatışması sırasında kurşun isabet etmesiyle hayatını kaybeden 12 yaşındaki İsveçli kızın katil zanlılarından birinin Türkiye’de saklandığı yönünde iddialarda bulundu. Dönemin Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü Kalın, röportajı yapan gazetecinin iddialarına tepki göstererek röportajı yarıda kesti. Haberde, zanlının Türkiye’de vatandaşlık aldığı ve İsveç ile Türkiye arasında suçluların iadesi anlaşması olmaması sebebiyle Türkiye’de kalmaya devam ettiği belirtiliyordu.

İbrahim Kalın röportajı terk etmeden, “Eğer Türkiye’nin bir şekilde bu kişilere sığınak olduğunu, onları burada koruduğunu ima ediyorsanız bu tamamen temelsizdir, böyle bir iddiayı ileri sürmek çok çirkin” demişti.

İbrahim Kalın saz çalıp, türkü de söylüyor. Kalın, sözü ve müziği kendisine, düzenlemesi Erkan Oğur’a ait “Hiç Oldum” türküsüne klip çekmişti.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.