El Niño başladı: 2024 yılı en sıcak yıl olabilir

El Niño olarak bilinen hava olayı Pasifik Okyanusu’nda başladı. Uzmanlar, hem El Niño hem de iklim krizi nedeniyle 2024 yılının dünyanın en sıcak yılı olacağını söylüyorlar. Öte yandan uzmanlar küresel ısınmayı 1,5 dereceyle sınırlandırma hedefinin de El Niño yüzünden aşılabileceğini düşünüyorlar.

Hava durumunu etkileyecek, Avustralya’ya kuraklık; Amerika Birleşik Devletleri’nin (ABD) güneyinde ise daha fazla yağmur yağmasına neden olacak El Niño’nun Hindistan’daki muson yağmurlarını da zayıflatması bekleniyor. El Niño’nun 2024’ün bahar aylarına kadar etkili olması ve sonrasında da etkisini yavaş yavaş azaltması bekleniyor.

İngiltere Meteoroloji Ofisi Uzun Vadeli Tahminler Müdürü Adam Scaife, El Niño’nun geleceğinin işaretlerini birkaç aydır gördüklerini ve üzerinde çalıştıklarını belirterek şöyle konuştu:

“Yıl sonunda etkisinin zirveye ulaşacağını düşünüyoruz. Bu nedenle 2024’ün küresel sıcaklık rekorunu kırması olası.”

El Niño nedir?

El Niño, iklimde en büyük değişimi yaratan hava olayı. Üç aşaması var: Sıcak, soğuk ve etkisiz. Sıcak aşama, her 2 ila 7 yıl arasında bir meydana gelir. Bu evrede Güney Amerika sahillerinde yüzey suyu ısınır, okyanusa yayılır ve atmosfere büyük miktarda ısı kalır.

2016 yılında dünyadaki sıcaklık rekoru kırılmıştı. 2016 gibi yıllar, genellikle El Niño’dan sonra geliyor.

El Niño, Asya’nın bazı bölgelerinde kuraklığı artırabilir.

Bilim insanlarına göre bu seferki El Niño’nun ortalama bir El Niño’nun gücünü aşma olasılığı yüzde 84. Okyanus suyundaki ısınmanın 2 dereceyi aşması ve “Süper El Niño” olması ihtimali ise yüzde 25. El Niño’nun başlangıçta etkisi biraz daha az olabilir fakat zaman geçtikçe dünyanın her yerinden hissedilecek.

Hasarı ne olacak?

Bilim insanları Ggçmişteki El Niño‘ları incelediğinde, önümüzdeki dönemlerde büyük bir insanî ve ekonomik kayıp olacağını öngörebiliyor. Örneğin 1997 ve 1998’de görülen El Niño, 5 trilyon dolarlık hasara yol açtı. 23 bine yakın kişi de fırtına ve sel olaylarında hayatını kaybetti.

Kanada’daki orman yangınları New York’ta hayatı felç etti.

Şu anda iklim krizinin neticelerini hayatımızın her alanında görebiliyoruz. Küresel hava sıcaklığı 1850 ila 1900 arasındaki dönemin ortalamasından 1,1 derece daha yüksek. El Niño‘nun bu oranı 0,2 derece daha artırması bekleniyor. Bu da Paris İklim Anlaşması’nda belirlenen 1,5 derecelik sınırın aşılmasına neden olabilir.

Kaynak: BBC

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.