Formula 1’de 2023 sezonunun dokuzuncu yarışı Gilles Villeneuve Pisti’nde, pazar günü (18 Haziran) koşulacak. Medyascope Spor yazarı Muhammed Kaya, takvimin en ikonik yarışlarından olan Kanada GP’nin neden kaçırılmaması gerektiğini sizler için yazdı.
BeşiBirYerde (211): Formula 1’de Kanada GP neden izlenmeli?
Formula 1 Amerika kıtasına “Amerika” için yakınlaşsa da Atlantik boyunca uzanan Montreal’de Kanada yarışı için piste gelen takımlar, tarihin kokusunu içlerine çekecektir.
Gilles Villeneuve Pisti 90’ların en popüler pistlerinden bir tanesi. Pek çok fenomen yarışa ev sahipliği yapan bu pistteki yarışları izlemek için beş tane neden seçtik. Gelin beraber bakalım…
1)Şehrin kendisi izlenmeye değer
Daha önce bu piste gitmiş taraftarlar pist üzerindeki aksiyon kadar şehrin kendisinin de ilgi çekici olduğunu biliyor. Kanada’nın en büyük ikinci şehri olan Montreal, Notre-Dame’in oturduğu rivayet edilen Saint Lawrence Nehri’nin hemen kıyısında eklektik bir tarza sahiptir.
Eski şehir, Arnavut kaldırımlı sokakları, rahat barları ve kafeleri, şık restoranları ve Notre-Dame Bazilikası gibi büyüleyici mimariyi sunarken; aynı zamanda sanayi bölgesine, canlı bir gece hayatı ortamına ve şehre tepeden bakan heybetli Mont Royal’e de ev sahipliği yapıyor.
Montreal yarış haftasında şehrin çeşitli noktalarında etkinlikler de düzenlenecek. Yalnızca bir alan ile sınırlı kalmayan bu anlayış Formula 1’i şehrin damarlarına işliyor. Basketbol ve amerikan futbolu gibi büyük iki sporun yanında şehir Formula 1’e de oldukça ilgi duyuyor. Geleneklerinden gelen bu yarış Amerika kıtasının da Formula 1’e yeni değil eskiden bu yana bağlı olduğunu anlatmaya çalışıyor adeta.
2)Takvimi Bölen Yarış
Miami, Kanada, Amerika, Meksika ve Las Vegas yarışları… Kıtanın sahip olduğu yarışlar arasında belki de en önemlisi Kanada. Haziran ayında takvimdeki tek Amerika kıtası yarışı olan Kanada, Avrupa takvimini ortadan bölüyor. Bence bu takvim organizasyonu dahi bu pistin diğerlerine nazaran ne kadar kıymetli olduğunu gösteriyor.
Medyascope'un günlük e-bülteni
Andaç'a abone olun
Editörlerimizin derlediği öngörüler, analizler, Türkiye’yi ve dünyayı şekillendiren haberler, Medyascope’un e-bülteni Andaç‘la her gün mail kutunuzda.
Bu durum çokça Formula 1 severin Montreal’e gittiği anlamına geliyor ve Kuzey Amerikalı Formula 1 hayranlarından pek çok kez gördüğümüz gibi seslerini kıtanın dört bir yanına duyuracaklar.
Gilles Villeneuve’de yaratılan atmosfer, 2. virajın etrafını saran kalabalık tribünler ve genellikle bolca hareket gören keskin virajlarla sezonun en iyilerinden biri olduğunu bir kez daha gösterecek. Klasik.
3)Sınırları zorlayan pist
Gilles Villeneuve Pisti takvimin en zorlu fren performansı sahip pistlerinden bir tanesi. Çok sayıda düzlük ve hemen ardından gelen büyük frenleme noktaları ile Kanada hem güçlü bir motor, hem de fren performansı gerektiriyor. Yarışın sonlarına doğru frenlemede sorunlar yaşan pilotları görmemiz olası bu da duvarları ile meşhur pistte kaza riskini arttırıyor.
Düzlük hızlarının ve çekişin performans anlamında öne çıktığı bu pistte esasında her iki tarafa da dönüşler oldukça kıymetlidir. Düzlük hızında sorun yaşayan ekipler genellikle buraya güncellemeleri ile gelir. Bu anlamada Red Bull bu sezon öne çıkıyor, bakalım kafa tutabilecek olan var mı? Göreceğiz.
4)Bolca geçiş izleyeceğimiz yer
Başlık biraz iddialı farkındayım ancak bu pistin tasarımı bunun için oluşturulmuş. Uzun düzlükler, şikanlar ve bir adet keskin virajı ile esasında geçiş yapmaya meyilli bir pist.
En iyi geçiş yapma fırsatı, son virajdan önce gelir; keskin virajın bitmesiyle arkadan gelen bir araç fırsatı yakalar. Son virajda yakalamasa dahi eğer ara açılmadıysa ilk virajda fırsat tekrar gelir. Dediğim gibi özellikle start düzlüğünden önceki son viraj önemli bir geçiş noktasıdır ancak karşınızda bekleyen meşhur duvar size “hoş geldin” diyebilir.
5)Meşhur “Şampiyonlar Duvarı” yeni kurbanlarını bekliyor
Son şikan keskin bir frenleme noktasına ardından hemen çekişi yakalayıp gazlamak gereken bir start düzlüğüne sahip. Bunun yanında da kaçış alanlarında yüksek bordürler de var. Bu kısımda hata yapılırsa pek çok şampiyonun tosladığı gibi duvara toslamak kaçınılmaz. Duvarın adı da buradan gelir: Şampiyonlar Duvarı.
Virajdan düzgün bir şekilde mümkün olduğu kadar yüksek hızda geçmeye çalışırken pilotlar, bariyere mümkün olduğunca yaklaşmak zorundadır. Bu virajda zaman kazanılıp kaybedilebilir ve eğer burada zaman kaybedilirse turun tamamı mahvolabilir. 1999 sezonunda Jacques Villeneuve, Michael Schumacher ve Damon Hill burada duvarın tadına baktı ardından bu şampiyonlar arasında bir gelenek haline geldi. Sadece şampiyonlar da değil pek çok pilot bu noktada hata yaptı muhtemelen her zaman yapacak. Sırf buradaki aksiyonu izlemek için dahi yarış ve geriye kalan turlar izlenir.
Yazan: Muhammed Kaya
Editör: Doğa Üründül