Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Alabora olan göçmen teknesi: 100’ü çocuk 600 kişi kayıp, teknenin Yunan Sahil Güvenliği yüzünden battığı iddia ediliyor

Avrupa tarihinin en ölümcül göçmen teknesi kazalarından birinin ayrıntıları ortaya çıkmaya devam ediyor. 100’den fazla kişinin kurtarılmasına rağmen hayatta kalanlar, 100’ü çocuk 600 kişinin daha kayıp olduğunu söylüyor. Hayatta kalanların aktardıklarına göre teknenin batmasına neden olan, Yunan Sahil Güvenliği’nin yaptıkları olabilir.

Yunanistan devlet yetkilileri, Libya’dan İtalya’ya gittiği söylenen tekneye birkaç kez müdahale ve yardım etmeye çalıştıklarını ama bu tekliflerinin teknedekiler tarafından “İtalya’ya gitmek istiyoruz” denerek reddedildiğini söylüyor. Pylos kentinin 80 kilometre açıklarında batan göçmen teknesinden kurtulanların anlattığına göre, teknenin motoru arızalandıktan sonra yardıma gelen Yunan Sahil Güvenlik güçleri, tekneyi çekmek için bir halat fırlattı ve tekneyi, sahil güvenlik hücumbotuna bağladı.

Göçmenleri taşıyan tekne alabora oldu

750’ye yakın kişiyi taşıyan tekne, batmadan önce görüntülenmişti.

Hücumbot, göçmenlerin teknesini çekmeye başladı ama yüksek sürati nedeniyle, motoru çalışmayan tekne sağa sola sallanmaya başladı ve sonunda alabora oldu. Yunan Sahil Güvenlik yetkililerinin hazırladığı kaza raporunda teknenin çekilme sürecinden bahsedilmiyor. Uzmanlara göre bu olayın raporlanmaması, hücumbotun teknedekilere yardım etmekten ziyade onları İtalya sularına sürükleme veya Yunanistan sularından itme çabası olabilir. Yine kurtarılanların aktardığına göre Yunan Sahil Güvenliği, alaboradan sonra bir süre bekledi ve teknenin güverte kısmındakileri kurtardı.

Kurtarılan 104 kişi de erkek. Kadınların ve çocukların teknenin içinde kaldığı söyleniyor. Batan teknede kalan yaklaşık 600 kişinin 100’ünün çocuk olduğu söyleniyor. Olay bölgesinde muhtemel kurtulanlar için arama-kurtarma çalışmaları devam ediyor.

Yunanistan’da facianın ardından 3 günlük yas ilan edildi ve 25 Haziran’da yapılacak parlamento seçimleri öncesi kampanya süreci durduruldu.

Yunanistan’da halk, hükümetin ve AB’nin göçmen politikalarını protesto ediyor.

Atina ve Selanik gibi şehirlerde eylemler düzenlendi. Yetkililerin göçmenlere karşı “insanlık dışı” tutumu, son faciada yaşananlardan sonra arama-kurtarma çalışmalarında geç kalınması ve teknenin batmasında sorumlu olmaları gibi iddialar, protestoların nedenleri arasında.

Hayatta kalanları ziyaret eden eski Yunanistan Başbakanı ve mevcut ana muhalefet lideri Aleksis Çipras, “Bu yaşananlar, Avrupa Birliği’nin göçmen politikasındaki bozuklukları ve insan hayatını ilk öncelikleri yapmamalarını ortaya koyuyor.” dedi.

Hayatta kalanlar, arama-kurtarma çalışmalarından iyi haber bekliyor.

Avrupa Birliği’nin bekçiliğini” yapmakla itham edilen Yunanistan, ilk kez hayatını kaybeden göçmenler ve batan teknelerle ilgili bir kriz yaşamıyor. Haziran 2016’da Girit açıklarında batan bir teknede 320 kişinin hayatını kaybettiği düşünülüyor.

Yunan Sahil Güvenliği’nin göçmen teknelerini ittiği ve Yunan sularından uzaklaştırmaya çalıştığı videolar ve fotoğraflar, insan hakları savunucuları ve aktivistler tarafından eleştirilerin odak noktasında.

Yunanistan’ın geri ittiği 12 göçmen donarak öldü

Türkiye Cumhuriyeti Dışişleri Bakanlığı’ndan da konuya dair bir açıklama yayınlandı ve “kalıcı çözümler geliştirme” çağrısında bulunuldu.

Kaynak: BBC

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.