Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Menzil’de bölünme: Büyük kardeş Saki Erol’un yeni kurduğu Serhendî Vakfı, tarikatın önceki vakıf ve dernekleriyle ilişkisi olmadığını duyurdu

Menzil Cemaati’nin üçe bölünmesinin ardından başlayan tartışma, büyük kardeş Saki Erol’un Serhendî Vakfı’nı kurmasıyla devam ediyor. Serhendî Vakfı, Semerkand Vakfı, TÜMSİAD, Beşir Derneği ve GENÇKON ile ilişiğini kestiğini duyurdu.

Nakşibendiliğin Menzil kolunun şeyhi Abdülbaki Erol’un hayatını kaybetmesinin ardından tarikat üçe bölündü. Abdülbaki Erol hayattayken, oğulları Saki Erol, Fettah Erol ve Mübarek Erol’a halifelik vermişti. Böylece tarikat üçe bölünmüştü. Tarikata bağlı Semerkand Vakfı, Semerkand TV ve şirketler Mübarek Erol’a kalmıştı.

Saki Erol ve Mübarek Erol arasında anlaşmazlık çıkınca, Saki Erol “Serhendî” isimli bir vakıf ve “Dehlevî” isimli bir yayınevi kurdu. Saki Erol vakfın başına oğlu Yakup Erol’u getirdi.

Son olarak, Saki Erol’un kurduğu Serhendî Vakfı bir açıklama yayımlandı. Açıklamada, Semerkand, TÜMSİAD, Beşir Derneği ve GENÇKON ile ilişkinin kesildiği belirtildi:

“Kıymetli kardeşlerimiz, Serhendî Vakfı olarak aşağıdaki sivil toplum kuruluşları ile doğrudan veya dolaylı yoldan hiçbir bağımız kalmamıştı: Semerkand Vakfı, TÜMSİAD, Beşir Derneği, GENÇKON.”

Serhendî Vakfı’nın ilişiğini kestiği vakıf ve dernekler

Tarikatın sivil toplum alanında en bilinen örgütleri Semerkand Vakfı ve Beşir Derneği.

Semerkand Vakfı daha çok bağış topluyor, kültürel etkinlikler, sohbetler, seminerler düzenliyor. İnternet sitelerinde yer alan bilgiye göre vakıf; eğitim, gıda, giyim gibi alanlarda ihtiyaç sahiplerine ulaşmayı hedefliyor.

Beşir Derneği, 6 Şubat Kahramanmaraş merkezli depremlerin ardından bölgeye giderek aktif bir şekilde çalıştı. İnternet sitelerinde yer alan bilgilere göre dernek sağlık, giyim, barınma, eğitim, afet ve gıda gibi alanlarda yardımlar dağıtıyor. Bu yardımlar sadece Türkiye’de değil, Pakistan, Yemen, Suriye, Sudan, Endonezya, Afganistan, Somali gibi ülkelerde de devam ediyor.

Bu örgütler arasında Gençlik Eğitim ve Kültür Konfederasyonu (GENÇKON) da yer alıyor. Daha çok gençlik alanında çalışmalarını yürütüyor.

Türkiye Müstakil Sanayici ve İş Adamları Derneği (TÜMSİAD) ise 2005 yılında kuruldu. İnternet sitelerinde yer alan bilgilere göre TÜMSİAD, daha çok KOBİ’lerin oluşturduğu iş adamları derneği. TÜMSİAD daha çok KOBİ’lerin ihracatta büyümesi için çalışmalar yürütüyor.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.