Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Fehmi Koru yazdı: “İmamoğlu dört başı mamur bir parti programı yazmış, yolu açık olsun diyorum”

Gazeteci Fehmi Koru, kişisel blogunda dün (2 Ağustos 2023) İstanbul Büyükşehir Belediye (İBB) Başkanı Ekrem İmamoğlu’nun karşılaşabileceği zorlukları ve önündeki seçenekleri yazdı. Koru’nun yazısını aynen yayımlıyoruz.

İstanbul’un 2019 yerel seçiminde CHP’den seçilen büyükşehir belediye başkanı Ekrem İmamoğlu zor bir yolculuğa çıkmış görünüyor.

Yolculuğun, hangi istikamete doğru olduğunun bilinmemesi gibi bir zorluğu var. Çıktığı yolculuğun son durağının neresi olduğunu galiba kendisi de şu anda bilmiyor.

Tahmin edilen, ilk hedefinin CHP genel başkanlığı olduğu… Ancak bunun mümkün olabilmesi için şimdiki genel başkan Kemal Kılıçdaroğlu’nun yeniden aday olmaktan vazgeçmesi gerekiyor; oysa Kılıçdaroğlu’nun böyle bir niyeti yok. Buna rağmen aday olması halinde İmamoğlu’nun seçilebilmesi neredeyse imkansız. Genel başkanı seçecek delegelerin büyük çoğunluğunun Kılıçdaroğlu yanlısı olduğu biliniyor…

Yine de, İmamoğlu ve kendisini destekleyenler, seçime kadar Kılıçdaroğlu’nu koltuğunu bırakması için zorlayacaktır…

CHP Genel Başkanlığı’nın erişilmesi imkansız görünmesi halinde mevcut durumunu -belediye başkanlığını- koruması da bir başka muhtemel hedef. Onda da zorluk, kendisinin seçilmesini getiren 2019 şartlarının sekiz ay sonra yapılacak yerel seçim öncesinde farklılaşması. 2019’da başarıyı getiren İYİ Parti ile CHP’nin ittifakıydı; ayrıca HDP de aday çıkartmayarak seçilmesinin önünü açmıştı. Şimdilerde İYİ Parti CHP ile ittifakını yenilemeye nazlandığı gibi, HDP de seçime kendi adayıyla gireceğini açıkladı bile.

Genel başkan olamazken İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanlığı da bir dönemle sınırlı kalabilir İmamoğlu’nun…

Üçüncü zorluk da bu noktada başlıyor. CHP’de başkanlığa heves edip de başarılı olamayanın önünde tek bir seçenek bulunuyor: Yeni bir parti ile siyasette şansı aramak… Kılıçdaroğlu’nun karşısına çıkan en son rakip Muharrem İnce’ydi ve seçilemeyince Memleket Partisi’ni kurdu. İmamoğlu’nun da deneyebileceği yol sanki bu gibi…

Yeni bir parti kurmak…

İmamoğlu’nun bir bölümünü yukarıda özetlediğim karşılaşabileceği zorlukları ve önündeki seçenekleri bildiği anlaşılıyor.

Haftalık Oksijen gazetesinin yayınlanan son sayısında Ekrem İmamoğlu imzasıyla kapsamlı bir değerlendirme yazısı çıktı. Başlığı ‘Türkiye için yeniden…’

Gazete yazının girişine metinden şu bölümü çıkartmış: ‘‘Türkiye ve dünyanın içinden geçtiği bu dönemde karşımızda birçok risk ve zorluk var. Ama bu dönem bir o kadar da yeni imkan ve fırsatları önümüze seriyor…’’

Metni okurken, yazıya imzasını koymuş olan kişinin sürekli yenilgi tadan bir partinin başkanı olmaktan, ne kadar büyük olursa olsa bir kentin belediye başkanlığıyla yetinmekten daha ileri niyeti olduğu hissine kapılmamak elde değil.

Bir tür parti programının ön hazırlığı gibi bir metin bu.

Parti kurulduğunda bu metnin ana hatları onun programı olarak sunulabilir.

Yazı o ciddiyette ve kapsamda bir metin. 

Aşağıdaki satırlara sinen niyet daha farklı nasıl değerlendirilebilir?

‘‘Önümüzdeki dönemde hatalarımızdan dersler çıkarıp milletimizin değişim arzusunu hayata geçirecek bir siyaset inşa etmek zorundayız. Bunun için yeni yaklaşımlar, yeni bir dil, yeni kadrolar, yeni bir örgütlenme, kısaca yeni bir siyaset gerekiyor. Ancak tazelenmiş, cesur ve dönüştürücü bir siyasetle bu karanlık tünelden çıkıp Cumhuriyetimizin kuruluş amacı olan medeniyet sıçramasını gerçekleştirebiliriz.’’

Okuyunca, bu satırlardan, yazarının hedefinin CHP’de genel başkanlığı elde etmek veya İstanbul’da belediye başkanı kalmak olduğunu çıkarmak çok zor.

Daha öte ve daha büyük bir hedefin varlığı yazıdan daha kolay alınabiliyor.

Ne yapabilir Ekrem İmamoğlu?

Önce şansını, muhtemelen yerel seçimden kısa süre önce yapılacak CHP kurultayında Kemal Kılıçdaroğlu’nun karşısına çıkarak denemek isteyecektir…

Kurultaydan genel başkan olarak çıkmaması halinde İstanbul büyükşehir belediye başkanlığına yeniden adaylığı düşünmesi gerekebilecek…

CHP’den aday olduğu takdirde, bugünün şartlarında seçimi kazanmasının neredeyse imkansız olduğunu yukarıda bir yerde belirtmiştim. 

Peki o durumda ne yapabilir?

Yapabileceği, 2019’un şartlarını yeni seçimin öncesinde oluşturmak olabilir. Adaylığını bağımsız koyup, 2019’da kendisine oy vermiş geniş kitleden oy bekleyebilir.

CHP’den, İYİ Parti’den, HDP’den ve AK Parti ve diğer muhafazakar partiler tabanından gelebilecek oyları…

Gelir mi o oylar?

Kuşkuluyum, ama zorlamaya değer görebilir o.

İş yeni parti kurmaya kadar varır mı?

Elde yeni bir partinin programına yeterli malzeme teşkil edebilecek bir metin var ama Ekrem İmamoğlu işi noktaya kadar vardırır mı, doğrusu bilemiyorum.

Deneyebilir.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.