Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Murat Yetkin yazdı: Ordu ve Emniyet’teki önemli değişiklikler neye işaret ediyor?

Gazeteci Murat Yetkin, YetkinReport‘taki yazısında, ordu ve Emniyet Müdürlüğü’ndeki değişikliğini ele aldı.

Resmi Gazete’de AKP Genel Başkanı ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın imzasıyla yayımlanan karara göre 52 il emniyet müdürü değişti. Bu arada bugün (3 Ağustos) Erdoğan 3 Ağustos’ta da Türk Silahlı Kuvvetleri’ndeki (TSK) terfi ve tasfiyeleri karara bağlamak için Yüksek Askeri Şura’yı (YAŞ) topladı.

Yetkin, Emniyet’teki değişiklikle ilgili şöyle yazdı:

“Yerlikaya’nın çalışacağı Emniyet’teki yeni ekibin Soylu ekibi kadar politize olmamasına, AK Parti yönetimince ‘fazla MHP’li’ görünen isimlerin daha az etkili görevlere kaydırılması da dahil. Bir yönden bakarsanız, Erdoğan’ın özellikle PKK ve FETÖ operasyonlarında Soylu’ya yaptırmak istediklerini yaptırdığı ama Cumhurbaşkanlığı’nı kazandıktan sonra yeni hedefleri için yeni kadrolara ihtiyaç duyduğunu söyleyebilirsiniz. Erdoğan’ın şimdiki -kısa vadeli- hedefi 24 Mart 2024 yerel seçimlerinde CHP’nin elindeki 11 büyükşehir belediyesinin tamamını almaktır. Bunu keskin isimlerle yapamayacağının, daha merkezde, daha ılımlı, daha geniş kitleye hitap edebilecek adaylarla yapabileceğinin farkında. Emniyet’teki yapılanmanın seçimlerde belki Yüksek Seçim Kurulu’ndan sonra ikinci planda rol üstlendiği son seçimlerde görüldü. Erdoğan’ın 2024 seçimlerinde talimatları ikinci siyasi hedefler gözetmeden yerine getirecek bir kolluk yapısını hedeflediğini saptamak mümkün. Yerel seçim odağıyla çelişmeyen bir diğer ihtimal de Erdoğan’ın artık (MHP dahil) ittifaklara ve AK Parti içinde ayrı bir siyasi odak olarak görülebilecek (Soylu gibi) siyasetçilere bağlılığa dayanmayan bir polis gücü oluşturma vakti geldiğini düşünmesidir.”

TSK yapısındaki değişikliğin yerel seçim odaklı olmadığını söyleyen Yetkin, “Erdoğan beş yıl daha iktidarda. Yerel seçimlerden sonraki hedefi Anayasa değişikliği olacaktır. Bu süreç aynı zamanda Türkiye’nin ekonomik krizden çıkıp çıkamayacağının da belli olacağı, çıkış yapısına göre dış ve güvenlik politikalarında yeni ufukların açılıp açılmayacağının görüleceği bir süreç olacaktır. Bilindiği gibi YAŞ’ta yalnızca ordu kademelerindeki terfi ve tasfiyeler değil, harbe hazırlık durumu ve yeniden yapılanma imkânları da görüşülmektedir ve bütün bunlar Dışişleri ve Hazine ve Maliye bakanlıklarını da yakından ilgilendiren konular. Erdoğan önündeki bu süreçte yeni ve -nispeten diyelim- güvenebileceği bir komuta heyetiyle çalışmak istiyor. Tıpkı Emniyet’teki gibi daha az politize, özellikle sürecin ilk yıllarında 65 yaş sınırına takılmayacak ve kendilerini sahada, muharip sınıfta kanıtlayarak yükselmiş bir ekip kurmayı istiyor” dedi.

Yazının tamamını buradan okuyabilirsiniz.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.