Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Ukraynalı çocukları “kaçırdığı” için yaptırımlara maruz kalan Kremlin görevlisinin Neo-Nazi paylaşımları ortaya çıktı

Ukraynalı çocukların yasadışı bir şekilde Rusya’ya getirilmesi olayına karışan bir Kremlin yetkilisinin internette yaptığı ırkçı paylaşımlar ortaya çıktı. 

Alexei Petrov isimli Rusya hükümeti yetkilisinin “beyazların üstünlüğünü savunan” paylaşımları ve Neo-Nazi hareketler ile olan yakınlığı ortaya çıktı. Reuters’ın haberine göre, 2011-2014 yılları arasındaki ırkçı paylaşımlarının ortaya çıkmasının ardından Petrov bazı videoları sildi, iki aşırı sağcı online gruptan ayrıldı ve hesaplarından birini gizli hale getirdi. 

27 yaşındaki Petrov, Rusya’nın çocuk haklarından sorumlu başkanlık komiseri Maria Lvova-Belova’nın ofisinde danışmanlık yapıyor. Geçtiğimiz Mart ayında Uluslararası Ceza Mahkemesi; Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ile birlikte Lvova-Belova hakkında, yüzlerce çocuğu Ukrayna’dan zorla sınır dışı edip Rusya’ya götürerek savaş suçu işledikleri gerekçesiyle tutuklama kararı çıkarmıştı. Petrov da iddia edilen bu sürecin parçalarından biri.

Lvova-Belova çocukların “Nazizm virüsünden korunmak için” Rusya’ya götürüldüklerini söylemişti. 

Uluslararası Ceza Mahkemesi, Putin için tutuklama kararı çıkardı: Şimdi ne olacak?

Alexei Petrov

Petrov’un ırkçı paylaşımları ve aşırı sağ gruplara, 16-19 yaşlarında girdiği tespit edildi. Petrov’un Skype hesabı “beyazların üstünlüğünü” savunan Wotanjugend örgütünün adını içeriyor. Instagram isminde ise aşırı sağcı çevrelerde yaygın olarak kullanılan Adolf Hitler’e şifreli bir gönderme yer alıyor. 

Reuters’in sorularını yanıtlayan Petrov yaptığı açıklamada şunları söyledi: “Neo-Nazi örgütleriyle hiçbir bağlantım yok. Hiçbir zaman Nazi örgütlerine üye olmadım ve bu örgütlerle bağlantılı ya da ilişkili sosyal ağ hesaplarım olmadı.”

Yıllar önce paylaştıklarını hatırlamasının “imkansız “olduğunu ve o zamandan bu yana sosyal ağlardaki grupların isimlerini, faaliyetlerini ve yönelimlerini değiştirmiş olabileceklerini söyleyen Petrov, söz konusu ırkçı paylaşımlar hakkında ise özel bir açıklama yapmadı. 

Putin & Lvova-Belova

Avrupa Birliği’nin 16 Aralık 2022 tarihinde Petrov’a yaptırım uygulanmasına ilişkin aldığı kararda, Petrov’un “Ukraynalı çocukların yasadışı yollarla Rusya’ya götürülmesi ve Rus aileler tarafından evlat edinilmesi olaylarına dahil olduğu” belirtildi.

Petrov, yaptırımlarla ilgili sorulara yanıt vermedi. Açıklamasında ihtiyacı olan çocuklara yardım ettiğini söyledi.

Rusya, bu yıl 5 Nisan’da Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi’nde Ukraynalı çocuklara yönelik muamelesine ilişkin iddiaları çürütmek üzere bir sunum yaptığında Petrov da konuşmacılar arasındaydı.

Bu sunum sırasında paylaşılan bir videoda Petrov, Ukraynalı çocuklar için Rusya tarafından düzenlenen bir kamptaki çocuklarla birlikte görülüyor. Rusya söz konusu kampların gençleri Rusya’daki hayata hazırladıklarını söylerken Ukrayna ise kamplarda Rus vatanseverliği üzerine dersler verilerek çocukların ulusal kimliklerinin yok edildiğini belirtiyor.

Rusya’daki Ukraynalı çocuklar.

Petrov’un paylaşımlarında yer alan Neo-Nazi sembolleri

Rus Neo-Nazi grubu Wotanjugend’e yer veren wotan_jugend8989 isimli Skype hesabını Petrov’a ait olduğu, Petrov’un internet kullanımı ve paylaşımları izlenerek tespit edildi. Ayrıca 2013 ve 2014 yıllarında Petrov’un VKontakte sosyal medya hesabı Wotanjugend videoları yayınladığı ve bir Wotanjugend festivali hakkında bir duyuru paylaştığı görüldü. 

Reuters’ın sorularını yanıtlayan Wotanjugend online topluluğunun bir yöneticisi Petrov’u tanımadığını ve Petrov’un üye olma ihtimalinin düşük olduğunu söyledi. 

Yönetici, grubun sağcı bir dünya görüşünü desteklediğini ve takipçilerinin çoğunun Rusya ile savaşında Ukrayna’yı desteklediğini çünkü Rus devletini devirmek istediklerini söyledi.

Petrov’un Instagram hesabı “fanat1k8814” kullanıcı adını taşıyordu. Bu isimdeki 88 rakamı Neo-Naziler tarafından yaygın olarak kullanılıyor çünkü latin alfabesinin sekizinci harfi “H” olan “Heil” ve “Hitler” kelimelerinin baş harflerini sembolize ediyor. 

14 sayısı aşırı sağcı çevrelerde, ABD’li beyaz üstünlükçü grup The Order tarafından ortaya atılan bir slogan olan “On Dört Kelime” ile ilişkilendiriliyor. Bu slogan beyaz ırkın saflığını korumakla alakalı. 

Petrov 2013 yılında VKontakte sosyal medya hesabında ise bu yorumu paylaştı: “Roma selamı, kalpten güneşe.” Bu ifade neo-Naziler arasında Nazi tarzı bir selamı tanımlamak için kullanılıyor. 

Rusya hükümet yetkilisi ayrıca 16 Eylül 2012 tarihinde VKontakte hesabında üzerinde neo-nazilerle ilişkilendirilen Kelt haçının yer aldığı bir tişörtün resmini paylaştı. Aynı resimde, önünde “88” rakamları basılı bir beyzbol şapkası da yer alıyor. 

Petrov, 150’den fazla VKontakte grubundan da ayrıldı. Bu gruplar arasında kendini “Büyük Rusya “yı yeniden canlandırmak isteyen Slavlar için bir grup olarak tanımlayan “Beyaz Kal” da yer alıyor.

Kaynak: Reuters

Derleyen: Ahmet Emir Sevindik

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.