Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Ek bütçe geldi, Temmuz ayında bütçe fazla verdi | KKM’ye rekor ödeme yapıldı

Temmuz ayında merkezi yönetim bütçesi 48,6 milyar TL fazla verirken, ocak-temmuz döneminde 434,7 milyar TL bütçe açığı verildi. KKM için Hazine’den 34,5 milyar TL kur farkı ödemesi yapılarak, şimdiye kadar ödenen en yüksek aylık değer kaydedildi. 

Hazine ve Maliye Bakanlığı, temmuz ayı bütçe gerçekleşmeleri raporunu açıkladı. Temmuz’da 2023 bütçesini yüzde 25 oranında artıran ek bütçenin TBMM’de kabul edilmesinin ardından, bütçe Temmuz ayında 48,6 milyar TL fazla verdi. Haziran ayında 219,6 milyar TL bütçe açığı verilmişti. Bütçe giderleri önceki yılın aynı ayına göre yüzde 74,7 artarak 455,8 milyar TL olurken, bütçe gelirleri yüzde 156,1 artışla 504,4 milyar TL oldu.

OKUYUN: Prof. Dr. Mustafa Durmuş: “Ek bütçe deprem için değil, bütçe açığını kapatmak için Erdoğan’ın borçlanma yetkisi artırıldı”

Bütçe, 2022 Ocak-temmuz döneminde 29,5 milyar TL fazla verirken, 2023 yılı aynı döneminde 434,7 milyar TL bütçe açığı verildi. Bütçe dengesindeki değişme, yüzde 1571 olarak kaydedildi. 

KKM’ye rekor ödeme

14 Mayıs ve 28 Mayıs seçimlerinin ardından, döviz kurlarının kademeli olarak serbest bırakılmasıyla birlikte, TL’deki değer kaybı, kur korumalı mevduat (KKM) için yapılan ödemeler de arttı. Temmuz ayında KKM için Hazine’den 34,5 milyar TL kur farkı ödendi. Mart 2022’den bu yana yapılan KKM ödemelerinde, en yüksek aylık ödeme kaydedildi.

En az üç ay vadeyle sisteme girilebilen KKM için, 2022 yılında TL’den dönen hesaplar için Hazine 92,5 milyar TL ve dövizden dönen hesaplar için Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası(TCMB) 89 milyar TL’lik ödeme yapmıştı. TCMB’nin 2023’te yaptığı ödemeler yıl sonunda bilançolar açıklandığında görülebilecek ancak Hazine’den yedi ayda yapılan ödemeler 59,5 milyar TL’ye çıktı. KKM’nin şimdiye kadar bilinen maliyeti, 241 milyar TL’ye ulaştı.

KKM’ye ödemeler TCMB’ye devredildi, ekim ayından itibaren Hazine ödemeleri düşecek

Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu (BDDK) verilerine göre, 4 Ağustos itibariyle KKM hesaplarının büyüklüğü 3,3 trilyon TL’ye ulaştı. AKP’nin 5 Temmuz’da TBMM’ye sunduğu torba kanun teklifinde KKM’de Hazine desteği uygulamasının, TCMB’ye devredilmesi öngörülmüştü. 

14 Temmuz’da kabul edilen kanunun yürürlüğe girmesinden itibaren açılacak KKM hesaplarında, TL’den ya da dövizden dönmesi fark etmeksizin, kur farkı ödemeleri TCMB tarafından yapılacak. KKM hesapları en az üç ay vadeyle açılabildiğinden, ekim ayı bütçesinden itibaren Hazine’nin KKM ödemelerinde düşüş gözlemlenebilir. 

OKUYUN: Hafize Gaye Erkan’ın KKM’nin TCMB’ye devredilmesine yorumu: “Bütünsellik açısından daha uygun”

Vergi gelirlerinin yüzde 53’ü KDV ve ÖTV’den

2023’ün ilk yedi ayında bütçenin 2 trilyon 385 milyar TL’lik gelirinin 2 trilyon 53 milyar TL’lik kısmı vergi gelirlerinden elde edildi. Vergi gelirleri önceki yılın aynı dönemine göre yüzde 70,7 oranında arttı. Özel Tüketim Vergisi (ÖTV) geliri 408,6 milyar TL, Katma Değer Vergisi (KDV) geliri ise 688 milyar TL oldu. ÖTV ve KDV’den yılın ilk yedi ayında elde edilen gelir, 2022 yılının tamamında toplanan ÖTV ve KDV tutarına yaklaştı. 1,1 trilyon TL’ye ulaşan KDV ve ÖTV gelirleri, ocak-temmuz döneminde toplam vergi gelirlerinin yüzde 53’ünü oluşturdu. 

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.