Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Taliban: “Kadınların yüzlerinin görülmesi değerlerini azaltır”

Afganistan’da Ağustos 2021’de iktidarı ele geçiren Taliban, iktidardaki ikinci yılını kutluyor. Bu iki yılda kadınlara ve kız çocuklarına yasak üzerine yasak getiren Taliban hükümetine göre, “kadınların kamusal alanda yüzlerinin görülmesi değerlerini azaltıyor”.

Taliban’ın Ahlak ve Fazilet Bakanlığı Sözcüsü Molvi Muhammed Sadık Akif, ülkedeki din alimlerinin kadınların ev dışında yüzlerini örtmesi gerektiği konusunda hemfikir olduklarını söyledi.

“Kadınların değeri erkeklerin kendilerine bakmasıyla azalır”

Dün (17 Ağustos) Associated Press’e (AP) konuşan Akif, “kadınların yüzlerinin kamusal alanda görünmesi halinde fitne ya da günaha girme ihtimalinin bulunduğunu” öne sürdü. “Kadınların değeri olduğunu ve bu değerin erkeklerin kendilerine bakmasıyla azaldığını” iddia eden Akif, “Allah tesettürlü kadınlara saygı gösterir ve bu değerlidir” diye konuştu.

Molvi Muhammed Sadık Akif

“Halk şeriatı destekliyor”

Taliban iktidara geldiğinden bu yana kadınlara ve kız çocuklarına çok sayıda yasak koydu. Birleşmiş Milletler (BM) raporlarına göre Afganistan’da kadınlar ve kız çocukları sistematik olarak toplumdan ve siyasal hayattan dışlanıyor.

Yasaklar hakkında AP’nin sorularını yanıtlamayan Akif, bakanlığın yasaklar konusunda bir engelle karşılaşmadığını ve alınan tedbirlere halkın da destek verdiğini öne sürdü:

“İnsanlar burada şeriatı uygulamak istedi. Şimdi biz de şeriatın uygulanmasını gerçekleştiriyoruz. Şeriat emirleri bin 400 yıl önce verildi. Taliban bunlara hiçbir şey eklemedi.”

Taliban’ın iktidara gelmesinin ardından erkeklerin kadınları taciz etmediğini vurgulayan Akif, toplum içerisinde alınan kurallara uyulup uyulmadığını denetleyen bir muhbir ağı olduğunu da ifade etti:

“Görevliler ve gönüllüler pazarlarda, halka açık yerlerde, üniversitelerde, okullarda, medreselerde ve camilerde dolaşıyor. İnsanları takip ediyorlar ve bizimle işbirliği yapıyorlar.”

Kaynak: AP

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.