Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Taliban, kadınların milli parka girişini yasakladı

Afganistan’da Ağustos 2021’de iktidarı ele geçiren Taliban, iktidardaki ikinci yılını kutluyor. Bu iki yılda kadınlara ve kız çocuklarına yasak üzerine yasak getiren Taliban, şimdi de Bamiyan bölgesinde kadınların Band-e-Amir Ulusal Parkı’nı ziyaret etmelerini yasakladı.

Afganistan’ın Fazilet Yayma ve Ahlaksızlığı Önleme Bakanı Muhammed Halid Hanefi, kadınların park içerisinde örtünme kurallarına uymadığını belirterek, “Kadınların gezmeye gitmesi şart değil” diye konuştu.

Yasak, kadınların başörtüsünü düzgün takmadıklarına dair şikayetlerin ardından geldi ve Hanefi, güvenlik birimlerinden çözüm bulunana dek kadınların parka girmesini yasaklamalarını istedi.

Bu yasak, Afganistan’da kadınlara ve kız çocuklarına getirilen bir dizi yasağın sonuncusu. Taliban, Ağustos 2021’de Afganistan’da yeniden iktidara geldi ve akabinde kız ortaokullarını kapattı, kadınların üniversiteye girmesini yasakladı, Afgan kadın yardım personellerinin çalışmasını durdurdu. Öte yandan hamamlar, spor salonları ve parklar da dahil olmak üzere çok sayıda halka açık alan da kadınlara yasaklandı.

“Kadınların yüzlerinin görülmesi değerlerini azaltır”

Taliban’ın Ahlak ve Fazilet Bakanlığı Sözcüsü Molvi Muhammed Sadık Akif, ülkedeki din alimlerinin kadınların ev dışında yüzlerini örtmesi gerektiği konusunda hemfikir olduklarını söylemişti.

Associated Press’e (AP) konuşan Akif, “kadınların yüzlerinin kamusal alanda görünmesi halinde fitne ya da günaha girme ihtimalinin bulunduğunu” öne sürdü. “Kadınların değeri olduğunu ve bu değerin erkeklerin kendilerine bakmasıyla azaldığını” iddia eden Akif, “Allah tesettürlü kadınlara saygı gösterir ve bu değerlidir” diye konuşmuştu.

Kaynak: Guardian

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.